- İstatistikler: 0
- Yayınlandı: 15 Haziran 2018
16 Aylık Bebek Gelişimi
16 aylık bebek gelişen taklit yeteneği sayesinde hem dil hem de sosyal gelişimine katkı sağlamaktadır.
Bu dönemde bebeğinizin kaba ve ince motor becerileri oldukça gelişmiştir ve gelişmeye de devam eder. Bunun yanı sıra sosyal gelişimi de eskiye göre daha fazla ilerleme göstermeye başlamıştır. Gelin 16 aylık bebekler neler yapar detaylarıyla inceleyelim.
16 Aylık Bebekler Neler Yapar?
- Hızlı şekilde yürüyebilir hatta koşmaya da başlayabilir.
- Sorduğunuz sorulara “evet” veya “hayır” cevabı verebilir.
- “Anne gel, baba gitti” gibi iki sözcükten oluşan cümleler kurabilir.
- El, ayak, göz, burun, dudak, saç gibi organların nerede olduğunu sorduğunuzda size gösterebilir, hatta bu kelimeleri söylemeye çalışabilir.
- Kalemle karamalar yapabilir, daha düz çizgiler çizebilir.
- Bardaktan su içebilir. Henüz el kasları gelişmediği için kaşık tutabilse de yediklerini dökebilir. Ancak kendi başına yemesi gelişimi için gereklidir.
- 4 adet küpü üst üste koyarak kule yapabilir.
- Merak ve keşfetme duygusu nedeniyle çekmeceleri ve mutfak dolaplarını karıştırmayı çok sever. Eşyaları dışarı çıkarır.
- Tava, tencere, saklama kapları gibi mutfak eşyalarıyla oynamayı çok sever.
- Evin içerisinde konuşulan farklı dillerin hepsini öğrenebilir.
- Oyuncaklarını kimseyle paylaşmak istemeyebilir.
- Merdivenleri rahatlıkla emekleyerek veya yürüyerek çıkabilir.
- Tırmanma konusunda oldukça beceriklidir. Sandalye veya masa üzerine tırmanabilir.
- Eline aldığı eşyaları fırlatabilir.
- Ayaktayken eğilerek yerdeki bir nesneyi alabilir.
- Topa ayağı ile vurabilir, topu size atıp geri isteyebilir.
- Kum ve suyla oynamayı sever, kum kovasını doldurup boşaltmaktan keyif alır.
- Sizi taklit ederek öğrenir ve bunu yapmaktan zevk alır. Örneğin toz aldığınız zaman o da eline bez alıp aynısını yapmaya çalışabilir.
- Oyuncakları fırlatmayı, atmayı, çekmeyi veya itmeyi sever.
- Ters verilen kitabı düzgün şekle döndürüp bakabilir.
- Diş fırçası verildiğinde dişlerini fırçalayabilir. Macunsuz olacak şekilde bebeklere uygun diş fırçası kullanmanız gerektiğini unutmayın.
- Tanımadığı kişilere gitmek istemez, anneye olan düşkünlüğü artar.
- Kendini ispatlama döneminde olduğu için inatçı olabilir. Kıyafet giymek istemez, altını bezletmek istemez, çorap giydirmek son derece sorun olabilir, saçına toka takılmasını istemez, ayakkabı giymek istemez, uyumak istemez.
- Eşyaları artık amacına uygun kullanmayı öğrenir. Bu nedenle tarak verdiğinizde saçını taramaya çalışacaktır.
Bebeklerden bazıları bu gelişim aşamalarının birkaçına erişemeyebilir. Her bebeğin gelişimi birbirinden farklı olduğundan endişelenmenize gerek yoktur.
16 aylık bebekler, bu dönemde bazı davranış değişiklikleri gösterebilir. Örneğin, önceden banyo yapmayı çok seven bebeğiniz aniden banyo yapmak istemeyebilir. Bu, tipik bir reddetme davranışı olarak tanımlanır. Bunun nedeni ise bağımsız olma isteğidir. Bebeğinize zorla bir şey yaptırmamalı, isteklerine ve istemediklerine saygı duymalısınız.
Kitaplar bebeklerin gelişimleri için son derece önemlidir. Verdiğiniz kitapları yırtıyor veya parçalıyor olabilir. Bir süre sonra kitaplarla daha çok ilgilenmeye başladığını göreceksiniz. Bol bol kitap okumaya, kitaptaki resimleri göstermeye ve onlar hakkında bilgi vermeye devam edin.
Bebekler yapabildikleri becerilerin üzerine gidebilir, yapamadıkları karşısında da çekimser olabilirler. Bebeğinizin gelişimi için gerekli olan işler konusunda onu zorlamak veya azarlamak yerine örnek olmalı, neden gerekli olduğunu basit ve anlaşılır cümlelerle anlatmalısınız.
Motor becerileri eskiye göre daha da arttığından tırmanma, top oynama gibi aktiviteler hoşuna gider. Bu yüzden açık havada, parklarda veya bahçede bol bol top oynamaya çalışmalı, tırmanma platformlarının bulunduğu parklarda tırmanmasını sağlamalısınız. Ancak güvenliğine dikkat etmeyi de unutmayın.
16 aylık bebeklerde kelime sayısı 6-10 arasında değişmektedir. Bazı bebeklerin geç konuştuğu görülmüştür. Bu nedenle bebeğiniz henüz konuşmaya başlamadıysa endişelenmek yerine ona bol bol kitap okumaya devam edin.
Bebeğinizin henüz televizyon izlemek ve tablette oynamak için çok küçük olduğunu belirtmekte fayda var. Dışarıda veya evde yapacağınız aktiviteler, bunlardan çok daha fazla yarar sağlayacaktır. Bu dönemler gelişimin ana basamakları olduğundan bebeğinizi istemediğiniz bir davranış karşısında cezalandırmamalısınız. Çünkü ceza, olumlu katkıları olan ve öğrenmeye teşvik eden bir yöntem değildir. Ceza vermek yerine açıklama yapmak ve yönlendirmek daha doğru ve hızlı şekilde öğrenmesini sağlayacaktır.
16 Aylık Bebeğin Kilosu
16 aylık kız bebeklerde kilo: en düşük 8,7 kg, en yüksek 12,9 kg’dir.
16 aylık erkek bebeklerde kilo: en düşük 9,2 kg, en yüksek 13,9 kg’dir.
16 Aylık Bebeğin Boyu
16 aylık kız bebeklerde boy: en düşük 72,5 cm, en yüksek 84 cm’dir.
16 aylık erkek bebeklerde boy: en düşük 74 cm, en yüksek 86 cm’dir.
16 Aylık Bebeklerin Beslenme Düzeni
16 aylık bebek beslenme programında ana ve ara öğünlerin besleyici ve çeşitli yiyeceklerden oluşması gelişimi için son derece önemlidir. Hem zihinsel hem de fiziksel gelişimini destekleyebilmek adına ana öğünlerin yanı sıra ağa öğünlere de ağırlık vermelisiniz. 16 aylık bebeklerde iştahsızlık görülebilir. Onu yemek yemek için zorlamayın.
Bu dönemde vitamin, protein ve mineral ağırlıklı beslenmek şart olduğu gibi temel aminoasitlerin alınması da önemlidir. Ana öğünlerde protein içeren bakliyatları, mevsim sebzeleriyle yapılmış yemekleri veya hayvansal gıdaları tercih edebilirsiniz. Ara öğünlerde ise meyve, süt, yoğurt gibi besinlerin tüketilmesi, bebeğinizin ihtiyacı olan enerjinin yükselmesini sağlayacak, fiziksel gelişimini de hızlandıracaktır.
16 Aylık Bebeklerin Uyku Düzeni
Bu aydan itibaren bebeğiniz tek uykulu düzene geçiş yapabilir. Uyku saatlerinin düzene girmesi bu dönemde çok önemlidir. Bu nedenle mümkün oldukça ev dışı programlarınızı ertelemelisiniz. Öğlen saatlerinde bebeğinizin rahat uykuya dalabilmesi için kitap okuyabilir, masal anlatabilirsiniz. Yaklaşık olarak 3-5 gün bu rutini uygulamanız halinde bebeğinizin yeni uyku düzeni de oluşmaya başlayacaktır. 16 aylık bebekler günde 13-14 saat uyumalı, uyku aralıkları en fazla 5-6 saat olmalıdır.