Yükleniyor
Bal bebeklere neden zararlı?

Bal bebekler için güvenli mi?

Aileler arasında bazen öksürüğü kesmek, bazen de emziğe alıştırmak için bebeklere az miktarda da olsa bal vermek son derece yaygın bir alışkanlık. Oysa ki henüz 12 ayını doldurmamış olan bebeklere bal vermenin sonuçları zannedildiği kadar güvenli değil.

Uzmanlar besleyici, bağışık sistemini güçlendiren doğal bir gıda maddesi olan balın alerjik yapısından dolayı henüz bir yaşına basmamış olan bebeklere verilmesinin çok tehlikeli olduğu konusunda uyarıyor.

Arılar bal yapımı için çiçeklerden polen taşırken, balın içine kolostridyum botalium adlı bakteriyi üreten kalıntıları atabiliyor. Bu bakteri bir yaşından küçük bebeğinizin henüz olgunlaşmamış olan sindirim sisteminde botulizm adı verilen bir zehirlenmeye yol açabiliyor. Zehirlenmenin sonucunda bebeğinizde istenmeyen kalıcı rahatsızlıklar görülme ihtimali bulunuyor.

Bir yaşını geçen çocuklar ve yetişkinlerin sindirim sistemiyse bu bakterinin zararlı etkilerini önleyebilen mikroorganizmaları barındırıyor, dolayısıyla bal yoluyla botulizm oluşma riski bulunmuyor.

Balı bebeğinize çiğ olarak yedirmediğiniz gibi yiyeceklerin içine katarak veya pişirerek de vermemelisiniz. Botulizm bakterisi ısıya dayanıklı ve etkisiz hale getirmesi oldukça zor. Yalnızca ev ortamında sağlanması mümkün olmayan çok yüksek ısıyla pişirilirse ölmesinin mümkün olduğu belirtiliyor.

Botulizm, sinir sistemini etkileyen semptomlar oluşturuyor ve bu semptomlar bal tüketiminden yaklaşık 8-36 saat sonra görülmeye başlanıyor. Bebeklerde kabızlık, kas gevşekliği, emme problemi, nefes alışverişinde güçsüzlük, uyuşukluk veya zayıf ağlama gibi belirtileriyle kendini gösteriyor. Eğer bu belirtileri fark ederseniz bebeğinizi ya da çocuğunuzu derhal hastaneye götürmeli ve doktorunuzu bilgilendirmelisiniz

Cevap yaz