
- İstatistikler: 0
- Yayınlandı: 27 Şubat 2018
Hamilelikte 10. Hafta
Bebeğiniz gelişiminin en kritik dönemini tamamlayarak hamilelikte 10. hafta fetal döneme giriş yaptı. Bu dönem boyunca vücudundaki organ ve dokular süratle büyüyüp olgunlaşırken sizin de kendi vücudunuzu ve özellikle damarlarınızı izlemeniz gerekli.
BEBEKTEKİ DEĞİŞİMLER
Hamilelikte 10. hafta itibariyle bebeğinizin baş-popo mesafesi 30-42 mm arası uzunluğuna ulaşarak orta boy bir çileğin boyutlarına ulaştı. Önümüzdeki 3 hafta bu uzunluk neredeyse iki katına çıkacak. Şu anda bu minik haliyle koruyucu amniyos kesesinin içinde rahatça hareket edebiliyor.
Birkaç hafta sonra yolk sac yok olacak, çünkü gebelikte 10. haftadan itibaren kan hücresi üretimi görevini kemik iliğine bıraktı. Zehirli atık maddeleri vücuttan uzaklaştırma görevi gebelikte 10. haftayla birlikte doğuma kadar plasenta tarafından üstlenildi. Aldığınız besinlerin bebeğinize aktarımı da yine plasenta ve göbek kordonu yardımıyla gerçekleşiyor.
Hamilelikte 10. hafta bebeğinizin en ilginç gelişimi doğum sonrasında kullanacağı kalem tutacak elinin belirlenmesi olacak. Şimdiden rahim içinde ellerinden birini diğerine göre daha fazla kullanıyor.
İnsan vücudunun kontrol merkezi, hatta orkestra şefi olan tiroit bezleri çalışmaya başlıyor. Midesinde sindirimi sağlayan salgıların üretimi başladı. Gebeliğin 10. haftası itibariyle minik kuyruğu tamamen kayboldu. Gözlerine rengini veren iris tabakası iyice gelişiyor ve kaşları çıkmaya başlıyor. Parmakları büyümeye devam ettikçe kıvırabilmeye başladı, perdeler kayboldu. Parmak izi ve tırnaklar gelişmeye başlamak üzere yerlerini aldı.
Bebeğinizin cinsiyetini belli edecek testis veya yumurtalığın formu oluşmaya başlayacak. Eğer erkekse testisten testesteron hormonu salgılanmaya başlayacak. Bir yandan da genital organları şekle girmeye devam edecek ve kız-erkek ayrımı gittikçe belirginleşecek.
Hamileliğin 10. haftasından itibaren bebeğinin yaşamsal faliyetlerine katkıda bulunacak olan organlar vücudunda buluyor. Bu organlar, sinirler ve kaslarla birlikte tamamen olmasa da görevlerinin bir kısmını gerçekleştirmeye başlayacak.
ANNEDEKİ DEĞİŞİMLER
Gebeliğin 10. haftasında bazı anne adaylarında bulantı şikayeti bu haftayla gerilemeye başlayacak. Eğer sizinki bu hafta gerilemezse sabredin, çok yakında sizin de bulantılarınız hafifleyerek kaybolacak.
Hamilelik hormonlarının etkisi duygusal dalgalanmalara sebep olmaya devam ediyor. Huzursuzluk, keyifsizlik, sinirlilik veya duygusallaşma durumu yaşıyor olabilirsiniz. Bu duygusal git-geller normal olduğu kadar da kaçınılmaz, dolayısıyla sadece oluruna bırakın ve hamilelik süreci gibi bunların da geçici olduğunu hatırlayın.
Göğüslerinizde, bacaklarınızda veya ayaklarınızdaki mavi damarları farkettiniz mi? 10 haftalık hamilelik belirtileri vücudunuzdaki kan miktarı artışı toplardamarları belirginleştirir. Bacaklarınızda belirginleşen damarlar kesin varis oluşumuna işaret etmez.
Oturma veya ayakta durma pozisyonunda uzun süre kalmanız dolaşım sisteminizi yavaşlatır ve basur, varis, ayaklarda aşırı şişmeye sebep olur. 1-2 saatte bir, 15 dakika dolaşmak damarlarınızı harekete geçirecektir. Oturduğunuz yerde de kalp ile bacağının alt kısmını birbirine bağlayan damarların kan akışının kesilmemesine özen göstermelisiniz. Dizlerinizi fazla kırmadığınız ya da oturduğunuz yerin kenarına sıkıştırmadığınız bir oturma pozisyonuna geçmeyi deneyebilirsiniz.
Gebeliğin 10. haftasında kabızlık sorununuz varsa veya bir süredir devam ediyorsa öncelikle sizi tıkayacak işlenmiş gıdalar, beyaz ekmek, pirinç ve makarnadan uzak durmalısınız. Bunların yerine taze meyve ve sebzeler, tam tahıllı gıdalar, kuru meyveler ve çiğ kuruyemişleri tercih edebilirsiniz. Size uygun hafif egzersizler ve bol su tüketmeniz yardımcı olacaktır.
Bebeğinizin kemikleri ve dişleri oluşmaya başladığı için sizin de D vitamini alımına dikkat etmeniz gerekiyor. Yeterli D vitamini alamıyorsanız doktorunuzla konuşup vitamin takviyesi isteyebilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin kemikleri, kasları ve cildi için günde fazladan 80 gram protein tüketmelisiniz. Yumurta, yağsız et ve süt gibi protein kaynaklarını tercih edebilirsiniz. Et tercih ettiğinizde iyi pişirmeyi unutmayın!