Yükleniyor

Hamilelikte 12. Hafta

Hamilelikte 12. hafta ile birlikte ilk trimesterin sonuna geliyorsun; tam üç aylık hamilesin. Geçtiğimiz hafta bebeğinin önemli sistem ve organları nerdeyse tamamlanmıştı. Bundan sonrası ise organlarının olgunlaşmasına bakıyor ve önemli gelişmeleri beraberinde getiriyor.

12 haftalık bebeğinin baş-popo mesafesi yaklaşık 6-7 cm aralığına, ağırlığı da 14 grama ulaşıyor ve hacmi kırmızı eriğe denk geliyor. Unutma, her bebeğin boy ve ağırlığı aynı haftadaki diğer bebeklere göre fark edebilir. Doktorun aksini söylemediği sürece tahmini aralıklardaki değerler normaldir.

BEBEKTEKİ DEĞİŞİMLER

Şimdi bebeğin için yeni bir dönem başlıyor. Organlarının oluşma süreci bitti ve önümüzdeki 28 hafta süresince organ ve sistemleri görevlerini öğrenecek, hacimleri büyüyecek, anneden ve plasentadan bağımsız çalışmaya hazırlanacak.

Bebeğinin refleksleri de bu hafta gelişiyor. Hamilelikte 12. hafta ve sonrasında henüz hissetmesen de hafifçe dürttüğünde hareket ediyor olacak; eğer ultrasonda izleme şansın varsa bu kıpırtıyı gözlerinle görebilirsin. El ve ayak parmaklarını açıp kapatabiliyor ve kıvırabiliyor. Tırnakları ve saçları uzamaya başlıyor.

Artık bebeğin ağzıyla minik emme ve yutma hareketleri yapabiliyor. Tat ve koku alma hücreleri oluşarak gelişmeye başladı. Bu gelişim 28. haftaya kadar devam edecek ve büyük ölçüde tamamlanmış olacak.

Midesinde sindirimi sağlayan salgıların, böbreklerinde de idrarın üretimi başladı. 12 haftalık bebeğiniz, böbreklerinde üretilen idrarı içinde korunmakta olduğu amniyos kesesine boşaltır ve yeniden yutar. Yuttuğu idrar bu kez yeni çalışmaya başlayan bağırsaklarına geçer, oradan kana ve tekrar böbreklerine ulaşır. Bu döngü amniyos sıvısının devamlılığını sağlar. Ancak bu idrar içinde gerçek idrarda olan maddeler yok denecek kadar azdır.

12 haftayı tamamlayan bebeğinizin bağırsakları, sindirimde kullanabilmek için kasılma hareketlerinin provasını yapıyor ve kaslarını bükmeye başlıyor. Kemik iliği beyaz kan hücrelerini (alyuvar) üretiyor. Beyaz kan hücreleri, bebeğin doğduktan sonra enfeksiyon ve hastalıklarla savaşacak olan bağışıklık sistemi silahıdır. Bebeği koruyan amniyon kesesinde bulunan amniyon sıvısının miktarı, böbreklerin idrar üretimiyle birlikte artıyor ve 50 ml’ye ulaşıyor.

ANNEDEKİ DEĞİŞİMLER

12 haftalık gebe kadın olarak rahmin büyüyerek pelvisten (rahminin bulunduğu kemik çatısı) yukarı doğru geçti. Bu iyi haber, mesanendeki baskı azaldı. Üçüncü trimesterde büyüyen karnınla birlikte mesanene yapılan baskı yeniden artana kadar idrara sık çıkma şikayetin azalacak. Bu da hamileliğinin 12. haftasında seni biraz rahatlatacaktır.

İlk trimesterin bitimiyle diğer azalan şikayetler de şu ana kadar seni çok yıpranmış hissettiren bulantı ve yorgunluk. Ancak bu şikayetler yerlerini artık 8. haftada kan oranının artmasıyla başlayan baş ağrıları ve baş dönmelerine bırakmış olabilir. Hormonal değişiklikler, susuzluk, uykusuzluk, stres gibi faktörler bu yeni sıkıntıların diğer sebepleri.

Baş ağrısını tetikleyen ve ihmal edilmemesi gerek bir sebep de diş problemleridir. Özellikle, birinci ve üçüncü trimesterin aksine, 12. ve 24. haftalar arasında her türlü tedavi uygulanabileceği için rahatlıkla gidip muayene olabilirsin. Bu konuda diş hekimi Özgür Baydemir’in Anneyiz için hazırladığı “Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı” yazısını okuyabilirsin.

Hamilelikte 12. Hafta ile birlikte sık görülen bir diğer belirti de reflü şikayetleridir. Göğüs kafesinden boğazına kadar yükselen yanma hissi kimi anne adaylarının ilk tecrübesi olabilir. Daha önce reflü yaşayan anne adayları ise hamilelik esnasında yanma hissinin daha da rahatsız edici hale geldiğini fark edebilirler. Öğünlerinden yağlı, asitli ve baharatlı yiyecekleri eleyebilirsin. Yemekten sonra uzanmadan önce birkaç saat beklemeyi unutma. Alabileceğin ilaçlar için de doktoruna danışabilirsin.

Cevap yaz