
- İstatistikler: 0
- Yayınlandı: 22 Şubat 2018
Hamilelikte 15. Hafta
Hamileliğinin 15. haftasıyla birlikte bebeğinin vücudunda, bir kısmı doğumdan önce dökülmek üzere, tüylenme ve saçlanma başlıyor. Cinsiyetinin belli olma ihtimali de yükseldi. Bir yandan da bebeğin büyüdükçe rahmin de büyüyor ve artık elinle dışardan hissedebiliyorsun.
BEBEKTEKİ DEĞİŞİMLER
Bebeğinin baş-popo mesafesi ortalama 10 cm’ye, ağırlığı da 75 grama ulaştı; bu da yaklaşık olarak dolgun bir portakal kadar ediyor.
Bu hafta bebeğinin kaşları dolmaya, kirpikleri uzamaya başlıyor. Vücudunda ve başında “lanugo” ismi verilen ince, ipeksi tüyler çıkmaya başlıyor. Bu tüyler 26. haftaya kadar varlığını sürdürecek ve vücudunun depoladığı yağ miktarı arttıkça kaybolacak. Lanugo, doğum sonrasında da tamamen dökülmemiş olabilir, bu durumda en geç 3-4 ay içinde dökülecektir.
Kemik, alyuvar üretimine devam eden kemik iliği ve kas yapılarının gelişimi bu haftadan itibaren biraz daha hızlanıyor.
Cinsiyet incelemesi yapılması durumunda eğer bebeğin erkekse genital organının, cinsiyetinin erkek olduğunu 100% doğrulayacak şekilde geliştiği görülebilir. Ancak bebeğin pozisyonu, genital bölgenin yeterince şekillenmemiş olması veya bebeğin kız olma şüphesi, ultrason cihazının ve ultrason yapan kişinin yeterliliği bu belirlemenin kesin sonuç vermesine engel olabilir. Bu durumda ilerki haftaları beklemek gerekecektir.
ANNEDEKİ DEĞİŞİMLER
Elinizi karnınıza koyun. Yuvarlak, top gibi, yumuşak bir kitle hissediyor musun? İşte bu, senin bebeğinin bulunduğu ve gittikçe büyüyen rahmin. Birkaç hafta sonra kendini dışarıdan da görülebilecek şekilde belli edecek. Bir yandan içinde bebeğinin hareketlerini hissettiğini düşünebilirsin. Bu ilk gebeliğinse hissettiğin şey sadece kendi bağırsak hareketlerin; bebeğinin hareketlerini hissetmene henüz vakit var.
Hamileliğin boyunca içtiğiniz günlük su miktarı çok önemlidir. Yeterli su tüketimi, kabızlık, idrar yolu enfeksiyonları, şişkinlik, yorgunluk, cilt kuruluğu gibi genel hamilelik problemlerini hafifletebileceği gibi, kaybettiğin su miktarını dengeleyerek buna bağlı olası şikayetleri de önleyecektir. Günde en az 8-10 bardak, hafif egzersizler yapıyorsan fazladan 1-2 bardak su içmelisin. Su içme alışkanlığın yoksa veya tadından hoşlanmıyorsan içine birkaç damla limon ekleyebilirsin; ancak limonun asidik yapısının mide ekşimesini tetikleyebileceğini unutma. Başka bir yöntem denemek istersen, bu haftayı kendine bir başlangıç noktası yapabilir ve gün boyu içtiğin bardak sayısını not ederek takip edebilirsin. Unutma, kendine yaptığın her yatırımı bebeğine de yaptığını düşünmek seni motive edecektir.