Yükleniyor

Hamilelikte 16. Hafta

16. hafta itibariyle bebeğinizin ağırlığında ve boyunda hızlı ve büyük bir değişim izleyeceksiniz. Bu hafta bebeğiniz henüz gözlerini açamasa da ışığa duyarlılığı gelişti. Sizin de burun kanamaları ve nefes şikayetlerine dikkat etmeniz gerekiyor.

BEBEKTEKİ DEĞİŞİMLER

Önümüzdeki birkaç hafta içinde bebeğinizin ağırlığı iki katına çıkacak, boyu da hızla uzayacak. Şimdilik ise bir avokado boyutlarında; boyu 11-12 cm aralığında, ağırlığı da ortalama 110 gram.

Bebeğinizin bacaklarının boyu kollarını geçti. Şimdi bütün eklemlerini rahatça oynatabiliyor. Gözleri tamamen kapalı kalmaya devam ediyorsa da ışığı karşı duyarlı. Eğer karşıdan ışık geliyor olsaydı göz kapakları henüz açılmadığı için bakamazdı ancak refleks gelişiminden dolayı parlaklığından kaçınmaya çalışırdı. Başı, boynunun üzerinde daha dik duruyor.

El tırnakları uzamaya devam ederken şimdi ayak tırnakları da uzuyor. Saçları da uzamaya devam ediyor. Üst dudağı ile burnu arasında philtrum adı verilen iki çizgi arası boşluk ve üst dudak girintisi bu hafta şekillenmeye başlıyor.

ANNEDEKİ DEĞİŞİMLER

Daha önce doğum yapmış anne adayları bu hafta karınlarında bebeğin hareketini hissedebilir. İlk hamileliği olan anne adaylarına göre henüz erken bir gelişme ama sadece birkaç hafta sonra, bebeğin kemik ve kasları geliştikçe hareketleri daha iyi hissedilecek.

Gün içinde küçük sakarlıklar, dalgınlıklar oluyorsa endişelenmeyin. Vücudunuz hala iki kişilik hayatınıza alışmaya çalışıyor. Baş dönmeleri de devam ediyorsa oturarak veya uzanarak biraz dinlenebilirsiniz.

Hamilelik boyunca kan miktarında %50 artış olduğundan bahsetmiştik, bu artış 16. hafta itibariyle hızlanıyor. Kan miktarı arttıkça östrojen seviyeniz de yükseliyor. Artan östrojen, kan miktarı ve dokulardaki yumuşama burun kanallarında şişmeye sebep olarak burun tıkanıklığı ve burun kanamalarına yol açabilir. Bu problemin hamilelik boyunca devam etme ihtimali bulunur. Burun kanamalarının sıklığını etkileyen C vitamini eksikliğine karşı C vitamini yönünden zengin gıdaları tercih edebilirsiniz. Şikayetiniz için doktorunuza danışmadan ilaç almamanız gerektiğini aklında bulundurmalısınız.

Hamileliğinizin oksijen ihtiyacını artırmasıyla birlikte solunum sisteminiz ihtiyaç gidermeye yönelik değişir, dolayısıyla bu haftalarda nefes darlığı, nefes açlığı ve nefes nefese kalma şikayetlerini de ortaya çıkarabilir. Gebeliğinizin son haftalarında rahminizin büyümesiyle göğüs kafesinizde oluşacak baskı bu şikayetleri artırabilir. Bu şikayetlerle karşılaştığınızda vakit kaybetmeden doktorunuzla paylaşmayı unutmayın.

“Nevrotik solunum olarak da bilinen nefes açlığı, alınan derin nefesin yarıda kesilerek nefes darlığı algısına yol açar. Yarıda kesilen nefesten sonra tekrar derin nefes alma ihtiyacı (odaklanma) hissedilir, tekrar yarıda kalır ve ihtiyaç (odak) artar, böylece bir kısır döngü oluşur. Sebebi psikolojik olan gerginliğe bağlanır. En çok geceleri ortaya çıkar, dolayısıyla uykunuzda bozukluğa sebep olabilir. Nefes açlığı yaşamanız durumunda sakin kalarak derin nefes almaya odaklanan zihninizi dağıtmaya çalışmaktır. Rahatsız edici veya sürekli olmaya başladığında çözüm için bir psikolog veya psikiyatrist ile görüşebilirsiniz.

Cevap yaz