Yükleniyor

Hamilelikte 17. Hafta

Hamileliğinizin 5. ayına hoşgeldiniz! 17. haftada bebeğinizin gelişimi dışarıdan gelen seslere tepkileri ve reflekslerinin ilerlemesiyle devam ediyor. Kilo alması hızlanıyor, o kilo aldıkça sizin de kilonuzda da artış oluyor. Bu hafta vücudunuzun dengesine ve göz kuruluğuna dikkat etmeniz gerekebilir.

BEBEKTEKİ DEĞİŞİMLER

Bebeğinizin boyu bu hafta 1 cm kadar daha uzadı. Baş-popo mesafesi yaklaşık olarak orta boy bir nar veya armuta denk gelecek şekilde 13-14 cm’e ulaştı, ağırlığı da ortalama 140 gram oldu.

Bu hafta bebeğinizin parmak izi gelişimi sonuçlandı. 24. hafta tamamlanması beklenen işitme duyusu her hafta biraz daha gelişiyor. Bu hafta dışarıdan gelen seslere tepki vermesi bile mümkün! Basit refleks gelişimleri daha rahat emmesi ve yutkunmasını sağlarken artık göz kırpmasını da sağlıyor.

Plasenta bu hafta bebeğinle aynı boya geliyor, göbek bağı da onunla birlikte güçlenip kalınlaşıyor. Haftalar içinde plasenta daha da büyüyecek. Kafası ile gövdesi normal orana yaklaşmaya devam ediyor. Bütün kemikleri, kıkırdakımsı yumuşak oluşumdan uzaklaşarak daha da sertleşiyor.

17. hafta itibariyle bebeğinin ciltaltı yağ depolarında hızlı bir artış görülür, bu da daha hızlı kilo alması ve büyümesini sağlar. Yağ depoları doldukça vücut ısısını ve metabolizmasını düzenler. Bebeğinizin kalsiyum depolama işlemi de hızlanıyor. Beslenmenizde kalsiyum içeren gıdaları tercih ederek depolarınızı dolu tutmanız önemini artırdı.

Dolaşım sistemi tam çalışma düzenine girdi. Kalbi vücuduna günde 28-30 litre kan pompalıyor. Bu sayı, doğum zamanı geldiğinde 12 katına çıkmış olacak.

ANNEDEKİ DEĞİŞİMLER

16. hafta itibariyle bebeğinizin ağırlığında hızlı bir artış başlamıştı, bu haftalardan itibaren kilo almaya ve aynı hızda gelişmeye başlaması sizin de kilo almanızı hızlandıracaktır. Bu haftaya kadar kilo artışınız 2,5 ile 5 kilo arasında olabilir.

Rahminiz yükseldikçe göbek deliğinizin seviyesine gittikçe yaklaşıyor ve fundus adı verilen rahmin tepe noktası göbeğin 3-4 parmak altına denk geliyor. Bu yer değiştirmeyi elinizle hissedebilirsiniz. Karnınızdaki büyüme sizinle aynı hamilelik haftasında olan arkadaşınızla aynı olmayabilir, karşılaştırma yapmadan önce karnın büyüklüğünde bağırsaklarda biriken gaz veya karın bölgesindeki cildin esnekliğinin de etken olduğunu unutmayın.

Karnınızın büyümesi vücudunuzun yerçekimi merkezini değiştirir, bu da birtakım denge problemlerini de beraberinde getirebilir. Ayağa kalktığınızda dengesizlik yaşayabilir, yalpalayabilirsiniz. Düşme riskine sebep olabilecek durumlarda kaçınmaya çalışmalısınız. Yüksek topuklu ayakkabılar yerine alçak topuk veya düz ayakkabıları tercih etmek alacağınız önlemlerden biridir; şayet dengenizi tamamen kaybedip düşerseniz karın bölgeniz darbe alabilir, hem bebeğinizi hem de kendinizi tehlikeye atabilirsiniz.
Bu haftalarda ayrıca gözlerinizin kuruduğunu veya tahriş olduğunu hissedebilirsiniz, hatta bu durum emzirme döneminde de devam edebilir. Eczanelerden reçetesiz temin edebileceğin gözyaşı damlalarını kullanabilirsiniz. Korneanın şekil ve kalınlığında oluşan hafif değişikliklere bağlı olarak lensleriniz gözlerinizi rahatsız edebilir. Mümkünse lenslerinizi gün içinde daha kısa süreli kullanabilir, şikayetiniz devam ediyorsa doğuma kadar gözlük kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Yine bu haftalarla birlikte yüzünüzde, boynunuzda ve ellerinizle kloazma, veya gebelik maskesi, adı verilen lekeleler görülebilir. Vücudunuzun hamilelik döneminde artan östrojen hormonu, cildinize rengini veren hücrelerin (melanin) üretiminde artışa sebep olur ve lekelenmeler meydana gelir. Bu kahverengi lekeler cildinizi güneşe karşı korumak için oluşur ve doğumdan üç ay sonra ortadan kaybolmaya başlar.

Cevap yaz