Yükleniyor

Hamilelikte 18. Hafta

Beşinci ayın ikinci haftası, bebeğinizin mekonyum ve miyelin üretiminin başlangıcı olacak. Anne adaylarının tansiyonlarına ve yatma pozisyonlarına dikkat etmesi gerekiyor. Haftanın güzel haberi de artık bebeğinizin hareketlerini hissetmeye başlayabilir olmanız.

BEBEKTEKİ DEĞİŞİMLER

Elinizde bir adet ince teneke kutu içeceklerden hayal edin, işte bebeğiniz bu hafta yaklaşık olarak bu kadar; ortalama baş-popo mesafesi 14-15 cm, ağırlığı da 190 gr.

Bu hafta bebeğinizin vücudunda iki yeni madde gelişiyor; mekonyum ve miyelin.

Mekonyum, bağırsaklarında oluşmaya başlayan ilk dışkıdır. Bu ilk dışkı, ya da dışkı benzeri yapı, bebeğinizin hamileliğiniz boyunca yuttuğu amniyos sıvısı, epitelyal hücreler, mukus, safra, lanugo ve çoğunluğunu oluşturan sudan oluşur. Doğduktan sonra ilk dışkısı bu koyu yeşil, neredeyse kokusuz ve katran kıvamındaki yapı olur.

Miyelin ise beyin ile vücudun farklı bölgelerindeki sinir hücrelerinin arasındaki iletişimi hızlandıran önemli bir yapıdır. Aynı zamanda sinirlere koruma da sağlayan miyelin, beyaz, yağ kıvamında kılıf benzeri bir maddedir ve nöronların (sinir hücreleri) etrafını kaplar. Bu maddenin gelişimi bebeğin birinci doğumgününe kadar devam eder.

Cinsiyeti büyük bir ihtimalle bellidir ve net konuşulabilir, ancak pozisyona ve gelişime bağlı çeşitli sebepler bulunuyorsa kesin bir şey söylenemeyebilir. Böyle bir durumda sadece biraz sabır gerekiyor. Öte yandan cinsiyete dair gelişimler de devam ediyor. Kız bebeklerin genital organı, rahmi ve yumurta kanalı vücudunun içinde olmaları gereken pozisyona bu hafta tam anlamıyla yerleşti. Erkek bebeklerde de prostat gelişimi tamamlandı.

Bebeğinizin gözleri normalden büyüktür ve zaman içinde normal boyutuna ulaşacaktır. İri gözlerinin üzerinde kaşlar da çıkmaktadır. Bir yandan el ve ayak parmaklarıyla sıkıca açma-kapatma hareketini yapar, artık göbek kordonuyla oynaması için bir engel de kalmaz!

ANNEDEKİ DEĞİŞİMLER

Anne adaylarının bu hafta dikkat etmesi gereken en önemli şey tansiyonlarıdır. İkinci trimester tansiyonunuzun en düşük olacağı dönemdir. Bunun sebebi damarlardaki gevşeme ve bebeğinize giden kan akımıdır. Otururken veya yatarken aniden ayağa kalkmamaya özen gösterin, aksi takdirde baş dönmesi ve denge kaybı olabilir. Tansiyonunuzun düşmesi durumunda hemen yere, yatağınıza veya koltuğunuza uzanarak bacaklarınızı yükseltin. Böylece kalbinize doğru kan dolaşımı artacak ve tansiyon değerleriniz normale dönecektir. Tansiyon düşüklüğünün hamileliğiniz üzerinde negatif bir etkisi olmasa da sıklaşması ve beklenmeyen sonuçlar yaratması durumunda doktorunuzla mutlaka görüşmelisiniz.

Yemek yedikten sonra oluşan rahatsızlık hissi hazımsızlık kaynaklı olabilir ve hamilelikte çok sık görülen bir şikayettir. Hormonlar kaslarınızı gevşettikçe sindirim sisteminizi de gevşetir ve yavaşlatır. Bebeğinizin büyümesiyle mideye yapılan baskı da artar ve mide asidinin yemek borusundan yukarı çıkmasıyla mide ekşimesini de tetikler. Geçtiğimiz haftalarda da bahsettiğimiz gibi, böyle bir durumda yağlı, baharatlı ve ağır yiyeceklerden uzak durmalı, gece atıştırmamaya çalışmalısınız. Mümkünse yedikten sonra yatmamalı, yatmanız gerekiyorsa da başınızı yüksekte tutacak şekilde baş desteği sağlamalısınız.

Bu haftalardan itibaren yatma pozisyonunuzu da değiştirmek iyi bir fikir olacak. Sırtüstü yatmanız rahminizin ana damarlardan birine baskı yaparak kan dolaşımının sekteye uğramasına sebep olabilir. Dolayısıyla yan tarafınıza özellikle sol tarafa yatmaya özen göstermelisiniz. Daha rahat etmek için arkanıza ya da üst bacaklarınızın arasına yastık yerleştirebilirsiniz.

Karnınız büyüdükçe dikkat etmeniz gereken bir diğer durumda arabada seyahat ederken emniyet kemerini kullanma biçiminizdir. Her şeyden önce, emniyet kemeri hamileliğinizin kaçıncı haftasında olursanız olun, arabadan hangi koltukta oturuyor olursanız olun mutlaka kullanılmalı ve bebeğe zarar verme endişesiyle ihmal edilmemelidir. Dikkat edilmesi gereken emniyet kemerini karnınıza baskı uygulamadan doğru bir biçimde yerleştirmektir. Emniyet kemerini oluşturan iki parçadan uzun ve üst bölgede olanı göğüs kafesine yerleştirilmeli, asla koltuk altı, karın altı ya da sırtın arkasına konulmamalıdır. Kısa alt parça ise bacaklarınızın üstünde, karnınızın altında bulunmalıdır. Arabayı siz kullanıyorsanız ve direksiyonun yükseklik ayarını yapabiliyorsanız, direksiyonu karın değil göğüs seviyesinde sabitlemelisiniz. Böylece kaza anında hava yastığının aniden karnınıza doğru açılmasını engelleyecektir.

İlk hamileliği olmayan anne adayları geçtiğimiz hafta bebeklerinin hareketlerini hissetmeye başlamıştı. Eğer ilk hamileliğinizse bu haftanın sonu ya da 19. haftanın başı itibariyle siz de bebeğinizin hareketlerini hissetmeye başlayacaksınız. Her ne kadar ultrasonda görülse, varlığı bilinse de uçuşan kelebekler hafifliğindeki direkt etkileşim ve temas bebeğinizle aranızdaki bağı daha da kuvvetlendirecek.

Cevap yaz