Yükleniyor

Hamilelikte 19. Hafta

19. haftada, içinde bulunduğu amniyos sıvısı bebeğinizin cildine zarar vermesin diye koruyucu bir maddenin üretimi başlıyor. Duyu gelişiminde de önemli bir adım atılıyor ve her duyu beyninde kendine özel bir yer ediniyor.

BEBEKTEKİ DEĞİŞİMLER

Hamileliğinizin 19. haftasında bebeğiniz iri bir mango ile aşağı yukarı aynı boyutlarda olmalı. Ortalama baş-popo mesafesi 15-16 cm, ağırlığı da 240-280 gram aralığına ulaştı.

Bu hafta bebeğinizin bütün vücudu, 15. haftada çıkmaya başlayan “lanugo” isimli ipeksi, ince tüylerle kaplı. Bu tüylerin yanısıra vernix caseosa denilen beyaz, yoğun krem kıvamlı, peynirimsi bir maddenin üretimi başladı. Bu madde bütün cildini kaplayacak ve amniyos sıvısında beklediği sürece cildinin kırışmasını ve çatlamasını engelleyecek. Doğumda bu maddenin bir kısmı bebeğinizin üzerinde görülebilir.

Bebeğinizin duyuları müthiş bir hızla gelişiyor. Beyni koku, tat, duyma, görme ve dokunma duyuları için ayrı bölümler belirliyor. Kol ve bacakları birbirleriyle ve vücuduyla doğru oranlandı. Hareketleri de kemikleri sertleştikçe daha kontrollü oluyor. Cildi saydam görünümünü yavaş yavaş ten rengini verecek olan renk pigmentlerine bırakıyor. Kafasının üstünde ince ve renksiz saçları filizleniyor. Şimdilik beyaz olan saç rengi, renk pigmentleri geliştikçe belli olacak.

ANNEDEKİ DEĞİŞİMLER

Rahminizin tepe noktası (fundus) bu hafta göbek deliğinizde hizalanıyor. Bundan sonra her hafta 1 cm’ye yakın bir büyüme gösterecek. Büyümeyle birlikte alt karın bölgenizde sızı veya kısa, keskin bir ağrı hissedebilirsiniz.

Bebeğiniz ya geçen haftanın sonunda ya da bu haftanın başında artık hareketlerini size de hissettiriyor olmalı. Hafif hareketlerini tanımlamanız ve anlamanız için şu an erken, ancak bir ipucu verelim: karnınızda gaz hareketi olduğunu düşündüğünüz şey aslında bebeğinizin taklası veya duruşunu değiştirme hareketleri olabilir. 34. haftadan itibaren baş aşağı pozisyon alacak, o zamana kadar sık sık duruşunu değiştirecek, siz de onun kıpırtılarını hissettikçe sevineceksiniz. Bu anne-bebek bağınızı güçlendiren deneyimi henüz babasıyla paylaşmanız mümkün değil, karnın içindeki tekmelerin dışarıdan görülebilmesine ve dokunarak hissedilebilmesine haftalar var.

Bebeğinizin yaşam kaynağı olan plasenta karnınızın önündeyse hareketleri biraz daha geç farkedebilirsiniz. Böyle bir durumda bu haftalarda yaptıracağınız ultrason sizi doğrulayacaktır.

Cevap yaz