- İstatistikler: 0
- Yayınlandı: 17 Şubat 2018
Hamilelikte 20. Hafta
Tebrik ederiz, hamileliğinizin ilk yarısını bu hafta ile bitiriyorsunuz. Bebeğiniz geçen hafta kaldığı yerden gelişimine devam ediyor. Bu esnada siz de kilonuzu gözen geçirebilir, hangi vitaminleri hangi besinlerden alacağınızı araştırabilirsiniz.
BEBEKTEKİ DEĞİŞİMLER
20. haftada itibariyle bebeğinizin boy ölçümü artık baş-popo mesafesi olarak değil, bacakları eskisi gibi kıvrık olmadığı için baş-topuk mesafesi olarak ölçülür. Bu hafta toplam boyu 25 cm’e, ağırlığı da 300-450 gram aralığına ulaştı. Yani bebeğiniz artık iri bir muz büyüklüğüne ulaştı.
Bebeğinizin kulakları tamamen gelişti ve rahim içerisinde sizin damarlarınızdan ve bağırsaklarınızdan gelen sesleri duymaya başladı. Aynı zamanda dışarıdan gelen kuvvetli sesleri de duyduğu tahmin ediliyor. Kız bebeklerde rahim bu haftalarda oluşmaya başlıyor. Artık bebeğiniz akciğerlerini alıştırmak için soluk alıp verme hareketleri yapıyor.
Geçen hafta beyinde kendi yerlerine ayrılan başlayan beş duyusu hızla gelişmeye devam ediyor. Beş yaşına kadar devam edecek olan beyin gelişimi de bu hafta başlıyor. Lanugo adlı vücut tüyleri yüzünde ve boyun çevresinde yoğunlaşıyor.
Erkek bebeklerde testisler karın boşluğundan dışarı doğru harekete geçiyor. Kız bebeklerin de yumurtalıklarındaki yumurta hücrelerinin sayısı 6 milyona ulaşıyor. Bu noktadan sonra daha fazla yumurta hücresi gelişmez, hatta sayıları doğuma kadar azalarak 1 milyona iner.
ANNEDEKİ DEĞİŞİMLER
20. haftaya kadar ortalama 3,5 – 7 kg almış olmalısınız. Hamile kaldığınızda normal kilonuzun altında idiyseniz o zaman biraz daha fazla, normal kilonuzdan fazlayken hamile kaldıysanız daha az kilo almanız beklenir. Fazla kilo alan annelerde gebeliğe bağlı şeker hastalığı çıkma riski yüksek olur ve buna bağlı bebekte aşırı kilo, zor doğum gibi zararlı etkiler meydana gelebilir.
Hamileliğiniz süresinde vücudunuz plasenta ve bebeğin ihtiyaç duyacağı kan miktarını karşılayabilmek için normalden daha fazla demire ihtiyaç duyar. Demir ihtiyacını karşılamak için kırmızı et tüketebilirsiniz. Kümes hayvanlarının etleri de demir için iyi bir kaynaktır. Et dışında yüksek demir içeren bakliyat, soya ürünleri, ıspanak, erik suyu, kuru üzüm gibi gıdalar tüketebilirsiniz. Yeterli miktar demir aldığınıza da emin olmalısınız. Demir, hemoglobin adı verile oksijen taşıyan kırmızı kan hüçrelerinin yapımında temel taşıdır.
Eğer bu ilk bebeğiniz olacaksa şimdi bir gebelik kursuna yazılmanın tam zamanıdır. Bu tarz kurslar size ve eşinizi gebeliğin son dönemine ve doğuma hazırlarlayacaktır. Aynı zamanda çocuğunuzun emzirilmesi, bez değişimi, gaz çıkartması, uyutulması gibi temel ihtiyaçlarını nasıl gidereceğiniz ile ilgili teorik ve pratik bilgiler içerecektir.
Hamileyken iyi bir uyku için pratik bilgiler
Vücudunuzdaki değişikliklerden ötürü özellikle hamileliğinizin ikinci yarısında gece uyurken zorlanabilirsiniz. Aşağıda uykuyla ilgili yaşamanız muhtemel bazı sorunları ve bunlara çözüm önerilerilerimizi okuyabilirsiniz:
- Horlama: Hayatınızda hiç horlamamış olabilirsiniz. Ancak birçok kadın hamilelikleri sürecinde horlayabilirler. Bu tamamen hormonlarınızdaki değişiklikten burnunuzun etkilenmesinden kaynaklanmaktadır. Östrojen artınca burun içinde üretilen mucus miktarı artar. Horlamayı azaltmak veya engel olmak için yan yatın ve yastığınızı yükselterek başınızı hafifçe yukarıda durmasını sağlayın.
- Mide ekşimesi ve hazımsızlık durumu yatağa yattığınızda size huzursuzluk verebilir. Midenizi ekşiten gıdalardan uzak durum. Son yemeğinizi yedikten 2 – 3 saat sonra yatağa yatarsanız midenizin yiyecekleri sindirmesi için zaman tanımış olursunuz. Baş yastığınızı yükseltin ve mümkünse belinizin altına bir yastık koyarak vucudunuzun üst kısmını daha dik pozisyona getirerek uyumaya çalışın.
- Kramplar: Uykunuzun ortasında bacağınıza giren kramp yüzünden sert bir ağrı ile karşılaşabilirsiniz. Yapacağınız şey kramp giren ayağınızı uzatın ve ayak parmaklarınızı ileri geri hareket ettirerek esnetmeye çalışın. İyi hissettiğinizde birkaç dakika yürüyerek ayağınızın rahatlamasını sağlayabilirsiniz.
- Dönmek: Bütün geceyi sürekli saga sola dönerek rahat bir pozisyon aramakla geçirebilirsiniz. Önerimiz bir yanınıza dönün, dizlerinizi kırın ve ayaklarınızın arasına bir yastık koyun.Daha rahat etmek isterseniz sırtınıza ve belinize de birer yastık koyabilirsiniz.
- Terlemek: Gecenin ortasında sıcaktan bunalmak ve terleyerek uyanmak pek çok hamilenin şikayet ettiği bir durumur. Hamilelerdeki hormone değişimi nedeniyle sıcak hissetmeleri ve terlemeleri normaldir. Böyle bir durumda yatak odanızı serin tutun ve mümkün olduğunca ince ve az giyinin. Geceyarısı tuvalet ihtiyacını düşünerek yatağınızın başucunda terlik ve bir sabahlık bulundurmayı da ihmal etmeyin.
- Yataktan kalkmak: Yataktan kalkmakta zorlanmanız normaldir. Yatağın kenarına doğru yuvarlanın, ayaklarınızı yataktan aşağıya sallayın ve ellerinizle vücudunuzu dikleştirecek şekilde iterek oturma pozisyonuna gelin. Artık rahatlıkla ayağa kalkabilirsiniz!
ÖNERİ: Uyurken üzerinize rahat, pamuk gibi doğal malzemeden üretilmiş ve yumuşak dokulu bir gecelik giyin. Nemi içeride hapseden ve terlemenize neden olabilecek sentetik malzemelerden uzak durun.
ÖNERİ:Tebrikler yolun yarısını aldınız bile. Bunu kutlamak için kendinize bir hediye vermeye ne dersiniz? Güzel bir giysi alabilirsiniz, lezzetli bir yemek yiyebilirsiniz, kısa bir haftasonu tatiline çıkabilirsiniz veya hamilelik kramp ve ağrılarınıza çok iyi gelecek ve çok rahatlamanızı sağlayacak bir perenetal masaj seansına ne dersiniz?