
- İstatistikler: 0
- Yayınlandı: 15 Şubat 2018
Hamilelikte 21. Hafta
Bu hafta bebeğinizde oluşan en önemli gelişme kalp kasının gittikçe güçlenerek kan pompalama işlemini daha etkili bir biçimde gerçekleştirmesi olacak. Plasenta gelişecek, ancak artık hacmi bebeğinizin gerisinde kalmaya başlayacak.
BEBEKTEKİ DEĞİŞİMLER
21. hafta ile bebeğinizin baş-topuk mesafesi 26,5 cm ile 28 cm arasında, ağırlığı da 350-400 gram aralığındadır. Pazar ve marketlerde rastladığınız upuzun havuçları hatırlıyor musunuz? İşte bu hafta bebeğinizin boyu tam olarak ona denk gelmektedir.
Kalp kası bu haftadan itibaren gittikçe güçlenecek ve daha etkili bir şekilde kan pompalayacak. Bunun sebebi bebeğinizin bulunduğu ortamdaki oksijen miktarına bağlı olarak kanın daha hızlı dolanma ve kalp kasının daha fazla çalışmaya ihtiyaç duymasıdır.
Bebeğinizin eşi olarak adlandırılan hayat kaynağı plasentanın, hamileliğinizin ilk yarısındaki büyüme süreci boyunca ağırlığı bebeğinizinkinden fazlayken, bu haftayla birlikte tam tersi olmaya başlayacak ve büyümeye devam etmesine rağmen bebeğinizden daha hafif kalacak. Aynı zamanda plasenta, hamileliğinizin ilk yarısı boyunca rahim içinde yer değiştirmeye devam edecek ve 24. haftaya kadar asıl yerine yerleşecek.
Şeffaf cildinin rengi, kılcal damarları şekillendikçe pembeden kırmızıya dönmeye başlıyor. Kaşları gittikçe gürleşerek kalınlaşıyor. Dudaklarının şekli daha da ortaya çıkıyor. Gözleri de hala kapalı olan göz kapaklarının altında durmadan hareket ediyor.
Artık önümüzdeki haftalarda bebeğinizin hareketlerinin artışını bekleyebilirsiniz. Henüz hareketlerini her gün hissedemiyor olabilirsiniz, ancak 28. haftaya doğru, büyüdükçe ve beyni geliştikçe, daha istikrarlı olacaktır. Günaşırı hissedebiliyor olsanız da içinizde dövüş antrenmanı yapar gibi, hafif hareketlerinin yerini artık sıkı tekmeler ve dürtmeler alıyor. İyice büyüyüp rahmin içinde fazla hareket edemeyecek duruma gelene kadar bu tekmelerin yanında bolca dönme ve takla da olacak. Bu hareketliliğin kendi içinde bir düzeni olduğunu fark ettiniz mi? Bu düzen, bebeğinizin kısa, sık uyku ve uyanıklık döngüsünden kaynaklanır.
ANNEDEKİ DEĞİŞİMLER
Bebeğinizi taşıyan rahminizin tepe noktası, göbek deliğinizi 1 cm kadar geçti. Karnınız artık dışardan farkedilebilecek büyüklüğe ulaştı. Kasıklarda ağırınız devam ediyorsa telaş etmeyin, rahminiz büyüdükçe onu yerinde tutan bağlar geriliyor. Ağrılarınıza kanama ve sıvı gelmesi eklenmediği sürece endişelenmenizi gerektirecek bir durum yok, ancak aksi takdirde doktorunuzu bilgilendirmeyi unutmayın.
Bu aralar cildinizdeki yağlanma, halihazırda başlamış olan akne probleminiz varsa daha da artabilir, ya da daha önce başlamadıysa bu aralar başlatabilir. Yüzünüzü, tercihinizi hassas temizleyici ve sabunlardan yana kullanarak günde iki defa yıkayabilirsiniz. Cilt basım ürünleriniz, makyaj ürünleriniz ve temizleyicinizin de yağsız içerikli olmasına özen gösterebilirsiniz. Akneyi iyileştirmeye yönelik ürünleri kullanmadan önce bir cilt doktoruna danışmanız önemlidir, hangi içeriğin hamilelikte zararı olacağını söyleyecektir.
Özellikle bütün gün ayaktaysanız, bacaklarınızda, ayaklarınızda ve ayak bileklerinizde dolaşımınızdaki kan miktarının artışı sebebiyle şişmeler olabilir. Aralıksız 2 saatten fazla ayakta kalmamaya çalışmalısınız. Gün içinde fırsat bulduğunuzda ayaklarınızı yukarı kaldırarak dinlenebilirsiniz. Ayrıca bu haftalarda diş etlerinizde olaşacak değişim ile diş kanamalarına daha yatkın olacaksınız.