- İstatistikler: 0
- Yayınlandı: 14 Şubat 2018
Hamilelikte 22. Hafta
22. haftada bebeğinizin görünümü tam olarak doğum sonrası görünümünün daha küçük ve kırışık halidir. Kız ve erkek bebeklerde, cinsiyetlerine has organ ve oluşumların gelişimi devam ediyor. Bir yandan da içinizdeki sesleri duymaya başlıyor.
BEBEKTEKİ DEĞİŞİMLER
Bebeğinizin boyu bu hafta itibariyle ortalama 28 cm ve ağırlığı ortalama 470-500 gram. Hindistan cevizine denk gelen boyutunun yanında, artık tam olarak minyatür bir insan görünümünde. Baş, gövde, uzuv oranlarıyla tam olarak küçük bir yenidoğan şeklinde, ancak vücudunda henüz yeterince yağ olmadığı için daha zayıf ve cildi daha kırışık.
Uzamakta olan tırnakları artık parmak uçlarına daha da yakınlaştı. Dokunma duyusu gelişirken, artık elleriyle daha güçlü kavramaya başladı. Kavramaya ilk başladığında göbek bağını tutacağını söylemiştik, artık daha sıkı tutabiliyor. Ancak merak etmeyin, zarar vermesi mümkün değil, sadece kendi kendine oyun oynuyor.
Henüz gözünün rengi tam olarak oluşmasa da göz yapısı biçimlendi sayılır. Gözleri hala kapalı olmasına rağmen karanlık ve aydınlık ayrımını birkaç hafta önceye kadar daha iyi yapıyor. Duyma gelişimi de gittikçe tamamlanmaya yaklaşıyor. Kalp atışlarınızı, sesinizi, karın gurultunuzu, hatta kan dolaşımınızı bile duyabilir.
Amniyos sıvısını yutarak sindirim sistemini çalıştırmaya devam ediyor. Vücudu, amniyos sıvısından çok az miktarda şeker alıyor, böylece plasentadan aldığı besine katkıda bulunuyor. Pankreas gelişimi devam ediyor.
Kız bebeklerde, göğüslerde süt üretiminden sorumlu bez bu hafta oluşmaya başlıyor. Erkek bebeklerde testisler, kendilerini barındıracak olan dış genital torbaya (skrotum) doğru inmeye devam ediyor.
ANNEDEKİ DEĞİŞİMLER
22. hafta itibariyle rahminizin tepe noktası (fundus) göbek deliğinizi yaklaşık iki parmak daha geçti.
Rahminizin büyümeye devam etmesiyle hamileliğiniz boyunca vücudunuzun ağırlık merkezi devamlı değişir, bel ve sırtınız da uyum sağlamaya çalışırken zorlanabilirler. Buna bağlı duruş bozukluğuna çatı kemiklerinin doğuma hazırlanma süreci de eklenince, ikinci trimesterin sonunda beklenen bel ve sırt ağrıları şimdiden oluşabilir. Oturduğunuz yer ile beliniz arasına destek koymak, otururken ayak altına destek koyarak dizleri kalçadan yüksekte tutmak, alçaktan bir şey alırken eğilmek yerine çömelmek, mümkünse ortopedik bir yatağa geçmek, alçak topuklu ayakkabı tercih etmek gibi önemler alabilirsiniz.
Karnınız, etrafınızdaki insanların ilgisini çekerek dokunmak isteyecekleri kadar belirginleşmiş olacak. Elbette fiziksel değişiklikler bununla sınırlı kalmayacak:
- Anne adaylarının yarısından fazlasının karnında, kalçalarında, göğüslerinde ve bacaklarındaki çatlaklar karnın büyümeye başlamasıyla birlikte görülür. Çatlakların rengi ten renginize bağlı olarak açık pembeden koyu kahverengiye kadar çeşitlidir. Çatlak önleyici kremlerin yanında doğal kakao ve hindistan cevizi de kullanabilirsiniz, ancak bu yöntemler çatlakların tamamen önleneceğinin garantisini veremez. Yine de cildinizi nemli tutarak olası kaşınmalara karşı yardımcı olabilirler. Önerilenden fazla kilo almamaya dikkat ederek de artmalarının önüne geçebilirsiniz. Doğumdan 6 ila 12 ay sonra görünürlükleri azalacaktır.
- Östrojen hormonunun etkisiyle üst dudağınızda, çenenizde ve yanaklarınızda tüylenmeler artabilir. Karnınızda, kollarınızda, bacaklarınızda ve belinizde rastgele tüyler de görebilirsiniz. Rahatsız oluyorsanız çeşitli epilasyon yöntemlerini kullanmanızın hamileliğiniz için bir sakıncası yoktur.
- Göğüslerinizde ince mavi damarlar oluşurken göğüs uçlarınız ve çevresindeki bölgenin (areola) büyüdüğünü ve koyulaştığını göreceksiniz. Aynı zamanda yine göğüs çevresindeki bölgede ufak çıkıntılar (Montgomery tüberkülleri) gözünüze çarpabilir. Bu çıkıntılar yağ üreten bezlerdir; zararlı bakterilerle mücadele eder ve cildi kayganlaştırırlar. Zararı olmadığı gibi yararı olduğu için önlem almanızı gerektirecek bir durum değildir.
- El tırnaklarınızın normalden daha hızlı uzadığını ve yüzey dokusunun değiştiğini fark edeceksiniz. Bu değişim her anne adayında farklı gerçekleşir, kiminde tırnaklar sertleşirken, kiminde yumuşar ve kırılgan hale gelir. Temizlik gibi tırnaklarınızı hırpalayabilecek eylemlerde bulunurken eldiven giyebilirsiniz. Tırnak koruyucu kremler kullanabilir, gece yatarken el kreminizi tırnaklarınıza da bolca sürüp üzerine pamuk eldiven geçirerek uyuyabilirsiniz.