Yükleniyor

Hamilelikte 23. Hafta

Bu hafta bebeğinizin dış dünya ile işitsel iletişimindeki ilerleme, yüksek sesleri duymasına olanak sağlıyor. Karnınızın içindeki hareketleri dışarıdan da hissedilmeye başlıyor, bu güzel deneyimi artık babasıyla da paylaşabilirsiniz.

BEBEKTEKİ DEĞİŞİMLER

Bebeğinizin boyu 29 – 30 cm, ağırlığı da 500 – 550 gram aralığındadır. Bu haftadan başlayarak ağırlığı hızlı bir şekilde artmaya başlayacak ve 4 hafta sonra 2 katına çıkmış olacak.

Akciğerlerinde bulunan kan damarları doğum sonrası solunuma hazırlık yapmak üzere gelişiyorlar. İşitme duyusunun gelişiminin gelecek hafta tamamlanacağını düşünürsek bu hafta kulakları sese karşı iyice hassaslaşmış olacaktır. İçeriden sizin vücudunuzun seslerine tepki veriyordu, artık dışarıdan gelen köpek havlaması, alarm, çalışan bir makinanın gürültüsü gibi yüksek sesleri de algılayabiliyor. Şimdi bebeğinizle karnınıza doğru usulca konuşabilir, ona kısık seste sakin bir müzik dinletebilirsiniz! Ancak direkt olarak ani ve yüksek seslerle yaklaşmamaya dikkat edin, aksi takdirde bebeğinizi korkutabilir, rahatsız edebilirsiniz.

Her anne adayının hamileliği farklıdır. Bebeğinizin hareketlerini daha az ya da geç hissetmeniz sizi endişelendirmesin. Karnınızdaki pozisyonu veya plasentanın hareketleri sınırlayacak pozisyonda olması etken olabilir. Öte yandan her bebeğin kendine özgü bir hareket düzeni vardır; kimi bebekler daha durgunken, kimisi de daha hareketlidir.

ANNEDEKİ DEĞİŞİMLER

Rahminiz göbek deliğinizin 3-4 cm üstüne yerleşti. Bu hafta ile birlikte aldığınız toplam kilo 5.5 ila 7 kg arasında kalmış olmalı. Doğru ve sağlıklı kilo artışınızı kontrol ederek az veya çok olup olmadığına dikkat edebilir, beslenmenizi buna göre ayarlayabilirsiniz. Bu haftalarda aşerme de ayrıca artabilir, önemli olan aşırıya kaçmadan geçiştirebilmenizdir. Doktorunuz yasaklamadığı sürece düzenli ve hafif yürüyüşler, egzersizler yapabilirsiniz.

Bu haftalardan itibaren bacaklarınızda ve ayaklarınızda şişmeler başlayabilir, özellikle gün sonunda veya aşırı sıcak havalarda. Kan dolaşımının ağırlaşması bacaklarınızda ödem oluşturabilir. Vücudunuz ödemi doğum sonrasında sık idrar ve fazla miktarda terleme yoluyla atacaktır. O zamana kadar mümkün olduğunca olduğunuz yerde bacaklarınızı esnetin veya yukarı dayayın. Aynı yerde ve pozisyonda uzun süre oturmamaya veya ayakta durmamaya çalışın. Uzun süre aynı şekilde kaldıysanız biraz hareket edebilir, bulunduğunuz ortamda birkaç tur atabilirsiniz. Düzenli egzersizler ve destek çorapları da kan dolaşımınızı hızlandıracaktır. Ayakkabı tercihinizi de daha geniş ve esnek kalıplardan yana kullanırsanız gün içinde ayaklarınız daha rahat edecektir. En önemlisi de bol bol su için, günlük ihtiyacınız olan su miktarını alabilirseniz vücudunuzda oluşan ödemi azaltabilirsiniz.

23. haftanın ebeveynler için güzel haberi, babaların da bebeğin hareketlerini yavaş yavaş hissedebiliyor olması. Elini karnınıza koyduğunda sert tekmelerini baba adayı da hissedecektir. Daha önce bahsettiğimiz gibi içeriden annenin sesini algılayabileceği gibi şimdi dışarıdan hem anneyi hem babayı duymaya başlayacak. Eşinizle birlikte sesinize iyice aşina olması için bu haftalardan itibaren onunla konuşabilir, ona birlikte ninniler söyleyebilirsiniz.

Cevap yaz