Yükleniyor

Hamilelikte 24. Hafta

Hamilelikte 24. hafta için hem bebeğiniz hem de sizin için çok önemli bir dönüm noktası diyebiliriz. Bebeğinizin işitme gelişimi ve ağırlığının artışı bir yana, erken doğum durumunda hayata tutunma şansı geçtiğimiz haftalara göre artıyor. Hamilelik şekeri için testlerinizi bu hafta ile 28. hafta arasında yaptırmanız gerekiyor.

BEBEKTEKİ DEĞİŞİMLER

Bebeğinizin boyu 24. hafta itibariyle ortalama 32 cm’ ulaşarak bir mısır koçanına denk gelirken, ağırlığı da yaklaşık 640 gram’a çıkar. Geçtiğimiz hafta ağırlığında hızlı bir artış olacağından bahsetmiştik, 1 hafta içinde 100 gram civarında bir fark oldu. Kilosundaki ani artış kas ve yağ dokularındaki artışlar paraleldir.

Orta kulak gelişimi bu haftanın sonuna kadar tamamlanarak sesleri işitme merkezine iletmeye başlıyor. Diğer bir deyişle, 11. haftada başlayan işitme duyusu gelişimi nihayet tamamlanıyor.

Kaşları, kirpikleri ve saçlarıyla birlikte artık yüzünde olması gereken her şey şu anda yerleşmiş ve neredeyse gelişmiş durumda. Yüzündeki bu tüy ve saçlar henüz pigmentler gelişime dahil olmadığı için hala rengini almadı. Bir yandan da yüz kasları güçlendikçe kaşlarını oynatarak farklı mimikler deniyor.

Uyku ve uyanıklık döngüsü gittikçe daha çok düzene giriyor. Bu düzen aslında sadece kendine göre bir düzen, yani sizin uyku düzeniniz ile uyumlu olmayabilir. Dolayısıyla gece siz uykuya dalmaya çalışırken bebeğinizin içinizde kıpırdanıyor, takla atıyor olabilir.

24. hafta, bebeğinizin erken doğum durumunda annesinin vücudunun dışında ve ondan bağımsız yaşamını devam ettirebilme şansının önceki haftalara göre önemli biçimde artması sebebiyle yaşam sınırı olarak kabul edilir. Bu da demektir ki eğer doğum bu hafta gerçekleşirse akciğer gelişimi hayatta kalabilmesi için yeterince ilerlemiştir. Böyle bir durumda henüz gelişme aşamasında olan hayati sistemlerinin dışarıdan çok dikkatli desteklenmesi ve bebeğin enfeksiyon kapmaması için özen gösterilmesi gerekmektedir. İyi haber ise bu kadar erken olan bir doğumun gerçekleşme ihtimali çok düşüktür, zihninizi birkaç ay sonrasına yoğunlaştırmalısınız.

ANNEDEKİ DEĞİŞİMLER

Rahminiz bu hafta itibariyle futbol topu büyüklüğünde ve tepesi göbek deliğinizi 5 cm geçti. Karın bölgeniz gerildikçe cildinizde kuruluk ve kaşıntı meydana gelebilir. Vücut nemlendiricinizi ihmal etmeme çalışmanızda fayda var.

Hormonlarınıza bağlı olarak vücudunuzda sürekli değişimler olmaya devam ediyor. Bazı anne adayları ve anneler hamilelikleri boyunca ciltlerinin hiç olmadığı kadar iyi ve parlak göründüğünü söylüyorlar. Bahsettikleri şey belki de kulak aşinalığınız olan “hamilelik ışıltısı”. Diğer bir durum da daha önce bahsettiğimiz akne, kuruluk, gibi cilt problemleri. Hormonlarınızın cildinizi nasıl etkileyeceği biraz şansınıza kalıyor. Birçok anne adayı bu haftalarda cinsel isteklerinde ciddi bir artış fark edebilir. Hamilelikte cinselliğin bebeğinize bir zararı olmaz, bu yüzden gönül rahatlığıyla bu durumu eşinizle değerlendirebilir, birlikte keyfini çıkarabilirsiniz. Karnınıza baskı olmasından endişeleniyorsanız eşinizle aranızda karnınızı güvenli bir mesafede tutacak pozisyonları deneyebilirsiniz.

Saçlarınıza dokunduğunuzda elinize daha yoğun, daha hacimli geliyorsa bunun sebebi hamileliğinize bağlı olarak günlük saç dökülmenizdeki azalmadır. Hamilelik boyunca saçlarınız normalden çok daha yavaş dökülür, sanki değil saç dökmek, yeni saç çıkıyormuş gibi görünebilir. Eğer normalde saçlarınız gür ve hacimli değilse yeni saçlarınızın tadını çıkarın. Hamilelik öncesinde de saçlarınız yoğunsa ve şimdi idare zorlaştıysa kuaförünüzden işinizi kolaylaştıracak bir kesim isteyebilirsiniz. Doğumdan sonra saçlarınız eski haline dönecek ve fazla saçlar dökülecek.

24. hafta ile 28. hafta arasında doktorunuz sizden hamileliğe bağlı şeker hastalığı (gestasyonel diyabet) olup olmadığını görmek için şeker yükleme (şeker tarama) testi isteyecektir. Hamilelikte şeker hastalığı bebeğinizin aşırı kilo ile özellikle üst vücudunun irileşmesi ve buna bağlı olarak sezaryen doğum ihtimaline yol açar. Erken doğum, doğum sonrası düşük kan şekeri solunum problemi gibi bebeğinize zarar veren etkileri de olur.

Anne adaylarına öncelikle 50 gram glikoz yükleme testi yapılır, 1. Saat kan şekerine göre daha detaylı olan 75 gram veya 100 gramlık testler bunun arkasından gelebilir, bunlar sonrasında ise yemek sonrası kan şekeri ölçümleri seri olarak yapılabilir.

Cevap yaz