- İstatistikler: 0
- Yayınlandı: 12 Şubat 2018
Hamilelikte 25. Hafta
Bu hafta bebeğinizin algılarıyla birlikte ve öğrenme, hafızasını kullanma ve düşünerek tepki verme kabiliyetleri gelişiyor.
BEBEKTEKİ DEĞİŞİMLER
25. haftada bebeğinizin dünyada kapladığı alan neredeyse bir karnabahar kadardır. Boyu ortalama 33,5 cm, ağırlığı da yaklaşık 700 gram oldu.
Bebeğinizin derisinin altında kılcal damarları şekillenip kan ile doldukça cildi gittikçe pembeleşiyor. Zayıf ve sarkık görünümünden yavaşça yenidoğan görünümüne geçmeye başlıyor. Birkaç hafta içinde derisinin altı yağ doldukça kırışıklıkları düzleşecek. Yağ depolarının dolması doğumdan sonra vücut sıcaklığını muhafaza etmesi için de gerekiyor. O zamana kadar amniyos sıvısı onu doğru sıcaklıkta tutuyor olacak.
Refleksleri ve işitme duyusu geliştikçe yüksek ve rahatsız edici seslere zıplayarak ya da tekmelerle tepki gösterebilir. Bu hareketleri elbette siz de hissedecek, bebeğinizin neye nasıl tepki verdiğini öğrenmeye bu şekilde başlayacaksınız.
Solunum için hazırlık yapan tek organı akciğerleri değil. Bebeğinizin burnu da bu hafta akciğerlerle aynı görev için çalışmalara başlıyor ve amniyos sıvısını burnundan alarak nefes alıştırmaları yapıyor.
Artık yavaş yavaş bebeğinizin algıları önemli bir oranda gelişiyor ve uyaranların bir kısmına refleks ile değil bilinçli cevap veriyor; öğrenmeye, hafızasını kullanmaya ve düşünerek tepki vermeye başlıyor. Denge algısının da gelişmesiyle hangi yönün yukarı ve aşağı olduğunu öğrenmeye başlıyor.
ANNEDEKİ DEĞİŞİMLER
Geçtiğimiz hafta 24. ve 28. haftalar arasında yapılan hamileliğe bağlı şeker hastalığı (gestasyonel diyabet)’den bahsetmiştik. Şimdiye kadar yaptırdıysanız sonucunuzu öğrendiniz ya da kısa süre sonra öğreneceksiniz. Doktorunuz şeker hastalığı tanısı koyduysa diyet yapmanızı, gerekli görürse insülin de kullanmanızı gerekebilir.
Yorgunluk geri dönmeye başladı mı? İkinci trimesterin sonuna yaklaştıkça yorgunluk belirtisi geri gelmeye başlar. Kendinizi tamamen şekerleme yapmaya teslim etmektense biraz egzersiz yaparak hem enerjinizi biraz daha yükseltebilir hem de vücudunuzu bırakmamış olursunuz.
Karnınız büyüdükçe hafif yüzmeyi ve hamileler için su egzersizlerini değerlendirebilirsiniz. Su, ağırlığınıza destek olur ve bütün vücudunuzu çalıştırır. Dikkat etmeniz gereken şey, hangi egzersizi yapıyor olursanız olun çok yorgun hissederken egzersiz yapmamanız ve ağrı, baş dönmesi veya nefesinizin kesilmesi gibi durumlarda mutlaka durmanız gerektiğidir. Yere sırtüstü yatmanızı gerektiren, temas esaslı ve dengenizi kaybetmenize sebep olacak egzersizlerden de kaçınmalısınız.
Rahminizin büyüdükçe artan baskısı, artan kan dolaşımı ve artmış karın basıncı nedeniyle rektumdaki damarlar şişerek hemoroid oluşumuna yol açar. Bunun size veya bebeğinize herhangi bir zararı olmaz ancak ağrı ve rektal kanamalara sebep olur. Hamilelikte kabızlık problemi de hemoroid oluşumunu tetikler. Sıvı (özellikle su) ve lifli gıdaların tüketimini artırmanız alabileceğiniz en öncelikli önlemdir. Kegel egzersizi yapmak ve tuvaletinizi yaparken çok zorlamamaya çalışmak da yardımcı olacaktır. Unutmayın, bu da birçok hamilelik şikayeti gibi doğumdan sonra geçecek.