Yükleniyor

Hamilelikte 27. Hafta

27. hafta itibariyle ikinci trimesterin sonuna geldiniz ve bebeğinize kavuşmanıza 13 hafta kaldı. Bebeğinizin gözleriyle ilgili haftalardır beklenen bir gelişme bu hafta gerçekleşiyor. Sizin için ise ne yazık ki balayı aylarının son haftası ve bundan sonra sıkıntılarınız nispeten artacak, ancak biraz sabır!

BEBEKTEKİ DEĞİŞİMLER

Bu hafta bebeğinizin boyu 35 cm, ağırlığı ortalama 950-1000 gram. Bu haftanın sonunda bebeğinizin ağırlığından kilogram olarak bahsedeceğiz. Bebeğinizin ağırlığı ortalama veriden daha düşük veya daha yüksek olabilir, bu biraz sizin ve eşinizin yapısına bağlıdır. Endişelenmeniz gereken bir durum olduğuna işaret olmasa da detaylı bilgiyi size doktorunuz verecektir.

Bebeğiniz düzenli aralıklarla uyuyup uyanıyor, gözlerini açıp kapatabiliyor, parmağını emiyor. Beyin dokuları geliştikçe beyni gitgide daha karmaşık bir yapıya dönüşüyor ve onu daha aktif olarak kullanıyor. Rahminizde hissettiğiniz ritmik hareketler bebeğinizin hıçkırıkları olabilir ve bundan sonra olağandır. Hıçkırıkları çok kısa sürer ve rahatsız edici değildir.

16 haftadır kapalı olan gözlerini bu hafta açıyor. Göz kapaklarını da açma – kapama için kullanabiliyor. Göz kapaklarının kapalı olduğu haftalar boyunca retina gelişimi tamamlanmadıysa da büyük oranda ilerledi. Artık bebeğiniz görebiliyor! Şimdilik görebildiği sadece rahmin içi, ancak ışığa duyarlılığını hatırlatalım; göbeğinize çarpan yoğun ışıktan artık rahatsız olup hareket ederek sizi uyarabilir. İris’te hala yeterince renk pigmenti yok, gözlerinin bir renginin olmasına 1-2 ay daha var. Henüz göz rengiyle ilgili tahminde bulunmak yersiz, hatta doğumdan sonraki 6-9 aralığına kadar gözlerinin rengi değişebilir.

ANNEDEKİ DEĞİŞİMLER

Rahminiz göğüs kafesinize daha da yaklaştı ve boyutu neredeyse bir basketbol topu kadar. Büyüdükçe karnınızın içi daha da sıkışık hale geliyor. Bu noktada yediklerinizin sizi rahatsız edebileceğini göz önünde bulundurarak beslenmenize dikkat etmelisiniz. Normalde rahatça yediğiniz bir porsiyon hamurişi şimdi midenize oturabilir.

Göğüs kafesinize yaklaşmasının bir yan etkisi de diyaframın da yeri değişeceğinden derin nefes alma zorluğu çekmektir. Bu durum akciğerlerinizin yeteri kadar şişememesinden kaynaklanır. Uyurken başınızın altına fazladan yastık gibi bir destek koyarak baş ve üst gövdenizi biraz yükseltebilirsiniz. Bu durum, hamileliğinizde normalden daha fazla nefes aldığınız için bebeğinizin oksijen alımını etkilemeyecektir.

Karnınıza baktığınızda bir değişiklik farkediyor musunuz? Büyüklüğü dışında bir çıkıntı belki? Göbek deliğinizin artık içeri doğru değil, dışarı doğru çıktığını ve bir düğme gibi göründüğünü göreceksiniz. Büyüyen rahminiz karnınızı ileriye doğru itince göbek deliğinizi de dışarı itmiş oldu. Bu durum sadece hamilelik boyunca geçerli olacak ve doğumdan bir süre sonra eski haline dönecektir. Göbek deliğinizin bebeğiniz ile herhangi bir ilgisi yok, içiniz rahat olsun.

Peki, yine karnınızda, yukarıdan aşağıya doğru giden ve gittikçe kalınlaşan koyu renk çizgiyi farkettiniz mi? Bu göbek çizgisi (linea nigra) her anne adayında oluşur ve doğumdan birkaç ay sonra kaybolur.

Vücudunuz hamileliğin balayı da olarak anılan ikinci trimesteri bitirirken yeni belirtiler, veya sıkıntılar, da kendini gösteriyor. Sırt ve bel ağrılarının haricinde zaman zaman bacak kaslarınızda kasılmalar ve kramplar meydana gelecek. Taşıdıkları fazla ağırlıktan dolayı olmasının yanısıra, büyüyen rahminiz bacaklarınızdan kalbinize kan taşıyan damarlara, gövdenizden bacaklarınıza doğru olan sinirlere baskı uyguluyor. Hamileliğiniz ilerledikçe bacaklarınızdaki kramplar da artabilir. Kramp gerçekleştiğinde bacağınızı düzleştirip ayak parmak uçlarınızı kendinize doğru kaldırarak baldırınızdaki kasları esnetmeniz acıyı daha çabuk geçirecektir. Ardından birkaç dakika ayakta dolanmanız ve elinizde baldırınıza masaj yapmanız rahatlatacaktır.

Cevap yaz