
- İstatistikler: 0
- Yayınlandı: 8 Şubat 2018
Hamilelikte 29. Hafta
Üçüncü trimesterin ikinci haftasında bebeğinizin en önemli gelişimi beyninde gerçekleşiyor. Rahim içinde kapladığı alan da büyüdükçe size kendini daha belirgin ve biraz daha sert ifade ediyor. Bu hareketleri doktorunuzun yönlendirmesiyle takip altına almaya başlayabilirsiniz.
BEBEKTEKİ DEĞİŞİMLER
Bebeğinizin bu hafta, başından topuğuna kadar boyu 38 cm, ağırlığı da 1.2 kilogramdır. Büyüdükçe rahminizde kapladığı da alan artıyor ve biraz sıkışmaya başlıyor; büyüme hızını düşünürsek bunun olması normal. Kapladığı alanın büyümesi, tekme ve yumrukları daha da sertleşeceği anlamına geliyor.
Kasları ve akciğerleri olgunlaşmaya devam ediyor, bir yandan da başı gelişmekte olan beynine yer açacak şekilde büyüyor. Daha önce düz ve pürüzsüz olan beyninin yapısı karmaşıklaştıkça, üzerinde yeni kıvrımlar oluşuyor. Üçüncü trimesterin sonunda beyninde milyarlarca nöron olacak.
Artan beslenme ihtiyacını karşılamak için bolca protein, C vitamini, folik asit ve demire ihtiyaç duyacaksınız. Kemikleri yüksek miktarda kalsiyum emdiği için süt, peynir, yoğurt, portakal suyu gibi kalsiyum kaynaklarını tüketmeniz gerekiyor. Üçüncü trimester boyunca bebeğinizin sertleşmekte olan iskeleti için her gün 200 miligram kalsiyum depolanır, bu da 1 bardak sütteki kalsiyum oranıyla aynıdır.
Bağışıklık sistemi şu ana kadar tamamen size bağımlıyken şimdi kendisi de katkı sağlıyor. Doğduğunda bağışıklık sistemi gelişmiş olsa da yeterli olmadığı için enfeksiyonlardan korunmak için anne sütünden alacağı antikorlara ihtiyacı var.
Bu hafta ses, tat ve koku algıları tamamlanmış haldeyken, aydınlık – karanlık algısı da gelişme sürecinde. Bir yandan da yağ depoları artıyor, buna bağlı olarak enerjisi de artıyor.
ANNEDEKİ DEĞİŞİMLER
Rahminiz göbek deliğinizin 9-10 cm üzerine çıkıyor. 29. haftaya kadar almış olduğunuz toplam kilonun ortalama 8-11 kilogram arasında olması beklenir.
Bebeğiniz bu dönemde çok aktif. Doktorunuz sizden her gün vereceği belirli talimatları takip ederek tekmelerini saymanızı isteyebilir. Bebeğinizin 2 saatte 10 defa hareket etmesi normal sayılır. Hissetmediğinizde soğuk su içebilir, müzik çalabilir veya masaj yapabilirsiniz. Eğer hareketlerinin azaldığını farkederseniz mutlaka doktorunuzu haberdar edin.
Mide yanması ve kabızlık bu hafta yeniden ön plana çıkıyor. Progesteron hormonu, sindirim kanalı dahil, bütün vücudunuzdaki düz kas dokusunu gevşetir. Bu gevşeme karnınızdaki kalabalıkla birlikte sindirimi yavaşlatır. Tembelleşen sindirim sistemi gaz ve mide yanmasına sebep olur ve kabızlığa katkıda bulunur.
İştahınız bebeğinizin üçüncü trimesterdeki gelişimini desteklemek için arttıkça abur cubur, fast food ve tatlılar çok çekici geliyor olabilir. Arada bir isteğinizi bastırmak için kaçamak yapmaya ve esas beslenme şekliniz haline getirmemeye çalışın. Hamileliğinizin bu döneminde doğru ve sağlıklı beslenmek hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için çok önemli. Kırmızı kan hücrelerinin üretimini destekleyen demir açısından zengin gıdaları tercih etmeye çalışın. Bebeğiniz deponuzdan demir alacak, böylece demir eksikliği olmayacak ama sizin olabilir. Yağsız et ve yeşil yapraklı sebzeleri beslenme rutininizden eksik etmemelisiniz.
Parmaklarınızda toplanan ödem ellerinizde ağrı ve uyuşmaya sebep olabilir, yumruk yapmanızı zorlaştırabilir. Karpal tünel sendromu, hamilelikte sık rastlanan bir durumdur ve doğum gerçekleştikten sonra geçecektir.