Yükleniyor

Hamilelikte 31. Hafta

Hamileliğiniz boyunca en çok tercih ettiğiniz, severek yediğiniz yiyeceklerin bebeğinizin ilerideki yiyecek tercihlerini etkilediğini biliyor muydunuz? Bebeğinizin, doğuma 9 hafta kala son önemli fiziksel gelişimleri bu haftalarda sonuçlanmaya başlıyor.

BEBEKTEKİ DEĞİŞİMLER

Bebeğinizin 31. haftada baş-topuk mesafesi 39-40 cm arasında, ağırlığı da ortalama 1.6 kilogram oldu. Yeni doğan bir bebeğin ortama ağırlığı 3.4 kilogram, boyu da 48 – 54 cm aralığındadır, unutulmamalıdır ki bu değerler bebekten bebeğe farklılık gösterir. Ayrıca bu haftalarda bebeğinizin kilo alması, boy uzamasından fazladır.

31. haftada bebeğinizin önemli beyin ve sinir gelişimleri her zamankinden daha hızlı gerçekleşiyor. Beş duyusu da artık çalışıyor ve beyni, duyuları yoluyla topladığı bilgi ve sinyalleri işliyor. Başını yanlara çevirebiliyor. Cilt altı yağ depoları doldukça kolları, bacakları, gövdesi doluyor ve cildinin rengi yenidoğan cildi gibi pembeye dönüşüyor. Öte yandan akciğerlerinde sülfaktan maddesinin üretimi hızlanıyor. Amniyos sıvısı miktarı da bu hafta hamileliğiniz boyunca çıkabileceği en yüksek noktaya ulaştı. Gelecek haftaya kadar rahim içindeki egzersizleri daha fazla olacak, yani en hareketli haftalarını geçiriyor olacak.

Hamileliğinizde yedikleriniz amniyos sıvısına belirli tat ve kokuları verir. Bebeğinizin beyni ve tat alma duyusu, yuttuğu amniyos sıvısından bu tatları alabilecek kadar olgunlaşmıştır. Hatta fazla tükettiğiniz gıdaların, bebeğinizin ilerideki yiyecek tercihlerini etkilediğine dair çalışmalar da mevcuttur.

ANNEDEKİ DEĞİŞİMLER

Bu haftaya rahmin, göbek deliğinizin 10 cm üstüne çıkmasıyla giriyorsunuz. Mideniz göğsünüze yükselmiş, akciğerleriniz de kullanım dışı gibi hissediyor olabilirsiniz. Büyüyen bebeğiniz, ve rahimiz, bulunduğu yerdeki bütün organları etrafa dağıttı, akciğerlerinizi de sıkıştırıyor ve tamamen kullanmanızı zorlaştırıyor. Merak etmeyin, bebeğinizin oksijen alışverişi plasenta yoluyla gerçekleştiği için keyfi yerinde.

Akciğerlerinizde oluşan bu baskı sebebiyle en basit aktivitelerden sonra bile kolayca nefes nefese kalabiliyorsunuz. Doğum gerçekleşene kadar ne yazık ki bu şekilde devam edecek. İlk hamileliğiniz değilse bu durum 36. haftada ortaya çıkabilir. Hamileliğiniz boyunca egzersiz yaptıysanız, hafif egzersizler size yardımcı olacaktır. Ancak şu ana kadar formunuzu korumak için çalışmadıysanız egzersiz yapmak daha da nefes nefese bırakacaktır. Doğum yaklaştıkça bebeğiniz aşağıya (çatıya) ineceği için baskı da azalacak ve rahatlayacaksınız.

Son zamanlarda göğüslerinizden kolostrum ya da ağız sütü adı verilen bir meme salgısı, ilk süt sızıyor olabilir. Kolostrum, anne sütünden önce gelir ve birkaç gün sürer. Emzirmek için gelecek sütten daha koyu kıvamlı ve sarımsı beyaz renktedir. Her kadında kolostrum sızıntısı olmayabilir ve her iki durum da normaldir. Sütyeninizin içine yerleştireceğiniz göğüs pedleri sızıntının kıyafetlerinize geçmesini engelleyecektir. Kullanmakta olduğunuz sütyen fazla sıkıysa onun yerine bir emzirme sütyeni edinebilirsiniz. Emzirme sütyeninizi normalden bir kup büyük seçerseniz, sütünüz geldiğinde içinde kalan boşluğa minnettar kalacaksınız.

Bebeğiniz bu haftalarda her zamankinden daha fazla kalsiyuma gereksinim duyuyor. Bu nedenle süt ve süt ürünlerini bolca tüketmeli ve doktorunuz gerek gördüğü taktirde kalsiyum ilaçları kullanmalısınız.

Cevap yaz