- İstatistikler: 0
- Yayınlandı: 5 Şubat 2018
Hamilelikte 32. Hafta
Bebeğinizin yağ depoları doldukça kırışıklıkları iyice düzeliyor ve yeni doğan bebek görüntüsünü alıyor. Erken doğma riski de bu haftalardan itibaren bebeğinizin sağlıklı olmasına engel olmuyor, solunumu ise yine de dışarıdan destek gerektirebilir.
BEBEKTEKİ DEĞİŞİMLER
Bebeğinizin büyüklüğü yaklaşık olarak bir sakız kabağına denk geliyor; bu hafta baş-topuk mesafesi 41 cm’den biraz fazla ve ağırlığı yaklaşık 1,7-2 kg aralığında. Siz her hafta ortalama 450-500 gram alırken, bu kilonun yaklaşık yarısı bebeğinize gidiyor. Doğacağı kilonun üçte biri ila yarısını gelecek haftalar içinde alacak.
Bebeğinizin büyüme hızı azaldı. İskeleti tamamen gelişmiş olsa da kemikleri hala yumuşak ve esnek. El ve ayak tırnakları uzadı, öyle ki bir kaşıntı hissettiğinde kendini nazikçe kaşıyabilir. Saçları şu anda gürleşiyor olsa da doğumdan sonra seyrekleşebilir.
Geçtiğimiz birkaç haftadır olduğu gibi egzersizler yaparak yutma, nefes alma, tekme atma ve emme gibi temel becerilerini geliştirmeye devam ediyor. Bebeğinizin sindirim sistemi ağızdan beslenmeye geçiş için hazır durumda. Bebeğinizin cilt altındaki yağ depoları doldukça cildi kalınlaşıyor ve pembeleşiyor. Yüzündeki ve gövdesindeki kırışıklıklar, bebeğiniz dolgunlaştıkça kayboluyor.
Hamileliğinizin 32. haftasında doğum hala uzakta gibi gözükebilir, ancak siz ve bebeğiniz erken doğum ihtimaline karşı birçok açıdan hazır sayılırsınız. Bu haftadan itibaren erken doğum durumunda bebeğinizin sağlıklı olması şansı fazladır, ancak bir süre solunumunun dışarıdan desteklenmesi gerekebilir, çünkü akciğerler normal doğum zamanına kadar tam gelişmiş olmaz.
ANNEDEKİ DEĞİŞİMLER
32. haftada rahminizin tepesi ile göbek deliğinizden yaklaşık 13 cm üsttedir. Karnınız da rahmin en üst noktasından leğen kemiğine kadar 30-34 cm civarındadır. Bu haftayla 34. hafta arasında bebeğiniz doğuma hazırlanmak için rahminizde baş aşağı bir konuma gelecektir. Eğer bu haftalarda pozisyona hala geçmemiş olursa endişelenmeyin, çoğu bebeğin bu pozisyonu alması doğuma kadar bile sürebilir.
Kan miktarınız, bebeğinizin ve sizin artan ihtiyaçlarınızı karşılamak için hamilelik öncesine oranla yaklaşık %40-50 artmıştır. Bu artış ayrıca doğum esnasında kaybedeceğin kan miktarının karşılanması için de önemlidir. Genişleyen rahminizin diyafram ve midenize baskı yapması nedeniyle nefes darlığı ve mide ekşimesi yaşayabilirsiniz. Bu şikayetlerinizi azaltmak için yastık kullanarak eğimli yatabilir, az miktarlarda ve sıkça yemeyi deneyebilirsiniz.
Hamileliğinizin sonuna doğru ilerlerken bel ağrılarınız da devam ediyor. Bu ağrılar muhtemelen genişleyen rahminiz ve ağırlık dağılımının farkından oluşuyordur. Ancak eğer daha önce bel ağrısı hissetmediyseniz, ağrılarınızın erken doğum belirtisi olma ihtimalinden dolayı mutlaka doktorunuza başvurun.
Birçok anne adayı için, özellikle ilk kez hamilelik yaşayanlarda, normal (vajinal) doğumu gerçekleştirebilme düşüncesi endişe verici olabilir. Merak etmeyin, doğum için deneyebileceğiniz harika pozisyonlar mevcut. Bu pozisyonlar rahimde kasılmalar başladığında rahim ağzının açılmasını sağlarken, zamanı geldiğinde bebeğinizin aşağı doğru inmesine yardımcı olacaktır. Farklı pozisyonları nefes egzersizleri, masaj ve doğal ağrı kesiciler ile birlikte deneyebilirsiniz. Bu aşamada yapacağınız egzersizler normal doğum yapma ihtimalinizi arttıracaktır.
Bebeğinize kavuşmanıza sadece birkaç hafta kaldı! Merak etmeyin, doğum fikrine alışmak için yeterince zamanınız var. Bu haftadan sonra doktorunuz sizi 2 haftada bir görmek isteyebilir. Bu da artık doğumun yaklaştığı anlamına gelir. Bu aralar ailenize yeni bir bireyin katılacağını sigortanıza bildirmek ya da arabanıza bebek koltuğu yerleştirmek gibi hamilelik sonrası işleriyle meşgul olabilirsiniz.