
- İstatistikler: 0
- Yayınlandı: 4 Şubat 2018
Hamilelikte 33. Hafta
Bebeğinizle buluşmanıza sadece 7 hafta kaldı. Bu aralar bebeğiniz erken gelmeye karar vermesi ihtimaline karşı önceden belirtileri bilerek davranmakta fayda var.
BEBEKTEKİ DEĞİŞİMLER
33. haftada bebeğinizin büyüklüğü ananas kadardır, bu da yaklaşık 42 cm ediyor. Ortalama ağırlığı da 2 – 2,3 kg arasına geliyor. Her bebeğin gelişimi farklı olduğu için sizin bebeğinizin de ölçüleri farklı olabillir, çoğu durumda da bu son derece normaldir.
Beyin ve sinir sisteminin gelişimi tamamlandı ve kendi bağışıklık sistemini oluşturmaya devam ediyor. Baş çapının büyüme hızı eskiye göre artıyor. Kafatası haricinde kemikleri sertleşmeye başlıyor, çünkü kafatasının doğum kanalına sığabilmesi için yumuşak ve esnek kalması gerekiyor. Doğumdan sonra bebeğinizin kafatasındaki açıklığı (bıngıldak) göreceksiniz. Bıngıldağının kapanması 18 ayı bulacaktır.
Önceki iki hafta boyunca amniyos sıvısının miktarı en yüksek seviyedeydi ve doğuma kadar en fazla 200 ml gibi bir azalma olacak. Her ne kadar amniyos sıvısının miktarı zirve yaptıysa da bebeğinizin kapladığı alan daha fazladır. Bu da hareketlerini daha sert ve keskin hissetmenize sebep olur.
ANNEDEKİ DEĞİŞİMLER
Rahminizin tepe noktası göbek deliğinizin yaklaşık 13 cm üzerine çıktı.
Parmaklarınızda, ellerinizde ve bileklerinizde karpal tünel sendromuna bağlı olarak ağrı ve uyuşma hissedebilirsiniz. Bileğinizdeki dokuların sıvı tutması karpal tüneldeki baskıyı artırır. Tünelden geçen sinirler sıkışarak uyuşma, sızlama, yanma veya ağrıya yol açar. Bileğinizi sabit tutmak üzere atel kullanabilirsiniz. Ellerinizi sıkça ve tekrarlı hareketlerle kullanmanız gerekiyorsa sık sık mola vererek esnetmeye çalışın.
Adet dönemi sancılarınıza benzer sancılarınız varsa bu bir erken doğum işareti olabilir. Aynı şekilde kanama, normalden farklı bir akıntı, sızıntı veya leğen kemiğinizde baskı da erken doğrum işaretleri olabilir. Eğer bunlardan herhangi birini yaşarsanız ve endişeleniyorsanız sakin kalmaya çalışın, mesanenizi boşaltın, sol tarafınıza yatın ve doktorunuzu arayın.
Suyunuzun gelmesi amniyos sıvısının birden boşalması değil bir sızıntı şeklinde akması şeklinde de olabilir. Bu sızıntı kimi zaman idrar ile karıştırılabilir; amniyos sıvısı berrak ve kokusuzdur. Suyunuzun gelmesi durumunda doktorunuzu görene kadar tampon kullanmak ya da cinsel birliktelik gibi vajinanıza bakteri taşıma ihtimali bulunduran her şeyden kaçınmalısınız.
Şimdiden birkaç değişiklik yaparak son haftalarınızı ve doğum sonrası hayatınızı kolaylaştırabilirsiniz. Alışveriş yapmak vaktinizi alacağı için ihtiyacınız olabilecek her şeyi önceden fazla miktarda alarak depolayabilirsiniz. Yiyeceklerin bir kısmını önden pişirip porsiyonlara ayırarak dondurmanız bebeğiniz geldikten sonra zaman kazanmanız açısından yardımcı olacaktır. Önemli telefon numaralarını ulaşabileceğiniz yerlere kaydedin. Eğer bakımınıza muhtaç bireyler veya hayvanlar varsa erkenden görevi geçici olarak devralabilecek birileriyle iletişime geçebilirsiniz.