Yükleniyor

Hamilelikte 34. Hafta

Bu hafta ile birlikte doğuma 3 ile 6 hafta arasında bir zaman kaldı. Uzmanlara göre bu haftalarda bebeğinize söyleyeceğiniz şarkı ve ninniler, onu doğduktan sonra da sakinleştirecektir. Kulakları ile beyni arasındaki iletişim bu kadar gelişmişken siz de kendi aranızdaki iletişimi bu şekilde geliştirebilirsiniz.

BEBEKTEKİ DEĞİŞİMLER

34. haftada bebeğinizin baş-topuk mesafesi 43 ile 44 cm arasında, ağırlığı da 2.3 kilogram civarındadır.

Merkezi sinir sistemi olgunlaşmaya devam ediyor, akciğerleri de fazlasıyla gelişti. Cilt altında bulunan yağ depoları dolmaya devam ediyor ve bebeğiniz doğum sonrası görünümüne gittikçe daha fazla yaklaşıyor. Yağ miktarının doğumdan sonra vücut sıcaklığını düzenlemesi için öneminin büyük olduğunu tekrar hatırlatalım.

Bebeğinizle iletişim kurarken ona ninni söylemeyi de ihmal etmeyin. Araştırmalara göre, bebeğinize söylediğiniz her ninni ve dinlettiğiniz her müzik doğduktan sonra onu rahatlatıyor olacaktır. Karnınızdayken dinlediklerini tanımasının sebebi kulağının beynine mesaj gönderen bölümünün olgunlaşmasıdır.

Artık bebeğiniz doğum sonrası gibi uyurken göz kapaklarını da kapatıyor, uyandığında açıyor. Bağışıklık sistemi basit enfeksiyonlarla savaşabilecek kadar gelişti. Bu haftalarda doğan bebeklerin rahim dışında hızlıca toparlanma şansı çok yüksektir.

ANNEDEKİ DEĞİŞİMLER

Bu hafta rahminiz gözünüze alçalmış görünebilir. Bebeğiniz artık yavaş yavaş çatıya (leğen kemiği, pelvis) doğru, harekete geçiyor. Akciğerlerinizde bir rahatlama hissettiniz mi? O zaman kesinlikle aşağıya doğru yolculuk başlamış! Bu hareketlenmenin mesanenize baskıyı artıracağını da belirtelim. Her bebek bu hareketlenmeye bu hafta başlamayabilir ve doğuma kadar akciğerlerinizdeki baskısını azaltmayabilir. Aşağı hareketlenmenin başlamaması durumunda bu hafta rahmin tepesi göbek deliğinizin yaklaşık 14 cm üstündedir.

Yorgunluk, ilk trimester kadar yoğun olmasa da büyük dönüşünü yapmış olmalı. Fiziksel yükünüz (bebek ve kilo artışınız), uyku problemleriniz ve idrar ihtiyacınızın uykularınızı bölmesi de yorgunluğunuza katlıyor. Bu aralar en azından gerekmedikçe koşturmamalı ve kendinizi daha da yormamalısınız; doğum zamanı gelene kadar enerjinizi biriktirmelisiniz.

Cevap yaz