- İstatistikler: 0
- Yayınlandı: 4 Şubat 2018
Hamilelikte 35. Hafta
Bebeğinizin gelişimi neredeyse tamamlandı ve artık son rötuşlar dediğimiz kilo artışı gibi ufak ilerlemeler olacak. İçerideki yeri azaldıkça seyrekleşen hareketlerini daha güçlü hissetmeye başlayacaksınız.
BEBEKTEKİ DEĞİŞİMLER
Bu hafta bebeğinizin baş-topuk mesafesi 44 – 45,6 cm aralığında, ağırlığı ise ortalama 2.5 kilogram oluyor. Bundan sonra ağırlığına günde 20-30 gram ekleyerek doğuma kadar yarım kilo ya da daha fazla almış olacak. Hamileliğinizin bitmesine çok az kalmasına rağmen büyümeye devam ediyor olacak.
35. haftada bebeğinizin fiziksel gelişiminin büyük çoğunluğu tamamlanmış olacak. Böbrekleri tamamen gelişti ve karaciğeri atık üretimini gerçekleştirebiliyor. Gelişimi artık son rötuşlar, özellikle yağ depolaması ve kilo alması ile devam edecek.
Bebeğinizin hareketlerini karnınıza bakarak da takip edebilirsiniz. Rahmin içindeki pozisyonuna göre yuvarlanma, hıçkırık veya tekme gibi hareketlerinin karnınızda yaptığı şekilleri ve oynamaları dışarıdan izleyebilirisiniz. Sertleşen ve biraz acıtan ani hareketlerini dışarıdan gördükçe daha kolay tolere edebilirsiniz. Yine de büyüdükçe amniyos sıvısının azalması ve içeride kendisine çok fazla yer kalmadığından hareketleri daha seyrek gerçekleşecektir.
ANNEDEKİ DEĞİŞİMLER
Rahminizin tepe noktası, göbek deliğinizin 15 cm üzerinde bulunuyor. Hamileliğiniz başladığında leğen kemiğinizin içinde olan rahminiz şimdi göğüs kafesinizin tam altına kadar yükseldi. Büyüklüğü de hamileliğinizin başlangıcına göre 1000 kat arttı.
35. hafta itibariyle doktorunuzu haftada bir görmeye gidiyor olacaksınız. Sizi muayene ederek bebeğinizin gelmeye başlayıp başlamadığını kontrol edecek. Bu hafta ile 37. hafta arasında bir yerde B grubu streptokok (BGS) bakterisi için vajinal ve rektal kültür ile tarama yapacaktır. BGS yetişkinler için zararsızdır ancak doğum esnasında bebeğinize geçmesi durumunda zatüre, menenjit veya bir kan enfeksiyonuna sebep olabilir.
Braxton-Hicks kasılmalarınız birkaç hafta önceye kadar sıklaşabilir. Karında seğirme, kasılma gibi sertleşmeler günde birçok defa ve şiddetli gerçekleşiyorsa doktora başvurmanızda fayda var, doğum sancılarınız başlıyor olabilir. Şüphelendiğiniz bir durum olursa doktorunuzu aramalısınız.