
- İstatistikler: 0
- Yayınlandı: 3 Şubat 2018
Hamilelikte 36. Hafta
Bir ay içinde bebeğinizi kucağınıza alacaksınız, ne kadar heyecan verici! Son ana kadar bebeğinizde gelişme olmaya devam ediyor, bu sizde “acaba gelmeye yeterince hazır mı?” endişesi yaratmasın. Bebeğinizin doğumdan sonra kendi hayati fonksiyonlarını devam ettirecek sistem ve organ gelişimleri tamamlandı ve artık “erken doğum” olması söz konusu değil.
BEBEKTEKİ DEĞİŞİMLER
Bebeğinizin günde 28 gram ile kilo artışı devam ediyor. Bu hafta ağırlığı ortalama 2,7 kilograma ulaşırken, baş-topuk mesafesi 46 cm’ye yükseliyor.
Her ne kadar doğum 38 ile 40. haftalar arasında (bazı durumlarda 42. haftaya kadar uzayabilir) beklense de, bu hafta doğan bebekler artık prematüre olarak tanımlanmazlar.
Şu ana kadar neredeyse dökmeyi bitirdiği lanugo adlı vücudu saran ince tüyler ve kaybolmaya başlayan verniks caseosa, bebeğiniz tarafından diğer salgılarla birlikte yutularak daha önce 18. haftada bahsettiğimiz mekonyum maddesine dönüşüyor. Bebeğinizin ilk dışkısı olacak olan bu zift görünümlü maddeyi gördüğünüzde endişelenmeyin.
Büyük ihtimalle bebeğiniz artık baş aşağı duruyor. Ancak henüz bu pozisyona geçmediyse bundan sonra kendi kendine geçmesi gittikçe zorlaşır.
Bebeğinizin böbrekleri ve karaciğeri tamamen çalışır durumdadır. Dolaşım ve bağışıklık sistemleri de fonksiyonel halde. Sindirim sistemi katı yiyecekleri sindirecek kadar olmasa da rahim içinde beklenen gelişimini bitirmeye yaklaşıyor. Tek başına solunum gerçekleştirmeye de gittikçe daha da yaklaşıyor. Hepsi, doğum sonrası gelişmeye devam edecekler.
Cildi düzleşiyor ve yumuşak (“bebek cildi gibi” tabirinin kaynağı olan yumuşaklık) hale geliyor. Yağ dokusundaki artışa bağlı olarak kolları, parmakları, bilekleri ve boyun bölgesi boğum boğum olmaya başladı. Yanaklarında yağlar biriktikçe sıkmaya ve öpmeye doyamayacağınız görüntüsüne kavuşuyor. Ağzının içinde de diş etleri ve damağı sertleşiyor.
ANNEDEKİ DEĞİŞİMLER
Bebeğinizin kapladığı alan büyüdükçe yemeklerinizin porsiyonları ister istemez küçüklecektir. Bu hafta karnınız birden aşağıya indiyse bebeğiniz doğum kanalına girdi demektir. Eğer ilk hamileliğinizde doğum kanalına girmesi henüz doğumun gerçekleşeceği anlamına gelmez, yine birkaç hafta beklemeniz gerekebilir. İyi yanı, mide yanmanız azalır ve akciğerlerinize olan baskı azalacağı için yeniden rahatça nefes alabilirsiniz. İlk hamileliği olmayan anne adaylarında ise bebeğin doğum kanalına inişi doğumdan çok kısa bir süre önce gerçekleşir.
Bebeğinizi inişinin karnınızın alt bölgesinde yaptığı baskıyla birlikte yürümek rahatsız edici olabilir ve idrara çıkma sıklığınız daha da artabilir. Eğer bebeğin pozisyonu çok aşağıdaysa, vajinal baskı ve rahatsızlığı da fazlasıyla hissedebilirsiniz. Bazı kadınlara göre bu durum büyük ve ağır bir topu bacakların arasında taşımaya benziyor.
Bu haftalarda tatil planı, özellikle uçuş planı yapmamanız önerilir. Her an doğuma girmeniz gerekebilir ve bunun seyahat sırasında gerçekleşmesini istemezsiniz. Bazı havayolu şirketleri bu riske karşılık doğum zamanı yaklaşan anne adaylarını taşımayı reddetmektedir. Aklınızda önemli ve gerekli olduğunu düşündüğünüz bir seyahat varsa önce havayolu şirketiyle görüşmeniz, gerekirse farklı bir ulaşım yolunu tercih etmeniz, hatta seyahatinizi iptal etmeniz gerekebilir.
İkizlere hamileyseniz, ya da yüksek tansiyon, böbrek veya kalp hastalığı gibi yüksek riskli bir rahatsızlığınız varsa bu hafta biyofizik profil denilen toplu bir test yapılabilir. Ultrason ve NST testinin birlikte yapılması ile bebeğinizin sağlık durumuna bakılır ve müdahale ile erken doğum gerekliliği kontrol edilir.
Doğumdan önce, hastane için yanınıza alacağınız çantayı her an alıp çıkmaya hazır hale getirmeniz iyi bir fikir olacaktır. Bebeğinizin ihtiyacı olacak olan giysi, bez, havlu ve mendiller ile sizin ihtiyacınız olan pijama ve hastane çıkışında giyeceğiniz giysilerinizi bu çantaya koyabilirsiniz. Çıkışta giyeceğiniz giysileri bir-iki beden büyük ya da hamilelik giysilerinden seçmeniz yerinde olacaktır.