Yükleniyor

Hamilelikte 37. Hafta

Artık bebeğiniz her an gelmeye hazırken sizin de hamilelikte 37. hafta itibariyle kendinizi izlemeniz ve bebeğinizin gelişine hazır olmanız gerekir. Doğum belirtilerini tanıyıp izlemekten tutun, hastane çantası hazırlamaya kadar her an doğuma girecekmiş gibi hareket edebiliyor olmalısınız.

Bebeğinizin baş-topuk mesafesi bu hafta yaklaşık 47 cm, ağırlığı da 3 kg’a yakıdır.

BEBEKTEKİ DEĞİŞİMLER

Önümüzdeki 2 haftayı rahimde geçirmek bebeğinizin beyni ve akciğerlerinin tamamen olgunlaşmasına olanak sağlar. Ancak 2 haftadan önce doğması bu olgunlaşmanın gerçekleşmeyeceği anlamına gelmez, sadece rahim dışında gerçekleşecektir. Rahim içinde kalması, dışarıda olduğunda her türlü dış etkene artık açık olacağından olabildiğince fazla gelişerek çıkması için öncelikle tercih edilir.

Bebeklerin çoğu kafasında 1,5 – 4 cm arasında uzamış saçlarla doğar. Rengi ise biraz belirsizdir, eğer sizin saç renginizden farklı olursa şaşırmayın. Koyu renk saçlara sahip ebeveynlerin bebekleri açık renk saçlarla doğabilir, ya da tam tersi.

Bebeğiniz yüz kaslarını dudak büzme, somurtma ve yüz buruşturma mimikleriyle çalıştırmaya devam ediyor. Tırnakları geçtiğimiz haftalarda tamamen uzamıştı, ancak ayak tırnakları uzamaya devam edebilir. Sindirim sisteminin gelişimi hala devam etmekte; son formuna ulaşması doğduktan sonra birkaç sene sürecek. İnce bağırsağı sadece ilk senede 100 cm kadar uzayacak.

ANNEDEKİ DEĞİŞİMLER

Eğer çamaşırınızda ya da tuvalette az miktarda kan içeren sümüksü bir yapı gördüyseniz, halk arasında nişan gelmesi ya da nişan kanaması olarak bilinen bir akıntıdır. Rahminizi (ve dolayısıyla bebeğinizi) vajinadan gelebilecek her türlü mikrop ve enfeksiyona karşı korumakla yükümlü mukus yapının vajinadan dışarı atılması doğum belirtisidir. Doğumdan birkaç hafta önce olabileceği gibi birkaç saat önce de gerçekleşebilir. Bu durumda doktorunuzu en kısa zamanda bilgilendirmekte fayda vardır.

Doğumun tam olarak ne zaman başlayacağını önden kestirmek imkansızdır. Vücudunuz doğumdan 1 ay öncesinden itibaren hazırlıklara başlar. Bu hazırlıklardan tamamen habersiz olabileceğiniz gibi doğum tarihi yaklaştıkça bebeğinizin çatıya düşmesi, sıklaşan Braxton-Hicks kasılmaları, nişan kanaması, suyunuzun gelmesi gibi yeni semptomlarla karşılaşabilirsiniz. Daha önce bahsettiğimiz gibi, bu semptomların görülmesi doğumdan birkaç hafta önce de olabilir, birkaç saat önce de.
Peki gerçek doğum zamanının mı geldiğini, yoksa yanıltıcı belirtiler mi olduğunu nasıl anlayacaksınız?

  • Yanıltıcı, yani doğum zamanı gelmeden önce olan, kasılmalar öngörülemez. Belirsiz aralıklarla gelir, şiddeti ve uzunluğu değişkendir. Doğum olacağı zaman oluşan kasılmalar ise başta düzensiz olsa da düzenli ve kısa aralıklara dönüşür, gittikçe şiddetler ve uzun sürer.
  • Doğuma hazır olduğunuzda ağrılarınız belinizden başlar ve karnınızı sararken, yanıltıcı ağrılarınız daha çok alt karın bölgenizde yoğunlaşır.
  • Yanıltıcı kasılmalar kendiliğinden, yaptığınız işi bırakıp dinlenmeye geçtiğinizde veya pozisyonunuzu değiştirdiğinizde geçerler.
  • Doğum başlangıcında sızıntı şeklinde suyunuz gelir. Bu durumda doktorunuzda görüşmeniz ve yönlendirmesiyle hemen hastaneye doğru yola çıkmanız önerilir.

Gece rahat ve deliksiz uyumanız eskisinden de zorlaşmış olmalı. Mümkünse gün içinde kendinizi fazla zorlamayın ve dinlenmeye odaklanın. Bunlar bütün enerjinizi bebeğinize ayırmadan önceki son günleriniz (ya da haftalarınız) olacak. Ev işlerinden de mümkün olduğunca uzak durun. Bu değerli günlerde

Cevap yaz