Yükleniyor

Hamilelikte 38. Hafta

Bu haftadan sonra bebeğinizde çok ciddi bir gelişme olmayacaksa da rahminizde geçirdiği her dakika onun yararınadır. Hamilelikte 38. hafta içerisinde doğum bu kadar yaklaşmışken kendinize çok uzun bir süre için son defa vakit ayırabiliyor olacaksınız, bunu mutlaka değerlendirin.

BEBEKTEKİ DEĞİŞİMLER

Son haftalarda bebeklerin boyutları değişkendir, ancak baş-topuk mesafesi ortalama 48-49 cm ile pırasa boyuna ulaşırken, ağırlığı da 2,8 ile 3,2 kilogram arasındadır. Yağ birikimi yavaşladığı için kilo alımı da yavaşlamıştır (haliyle sizin de).

Artık bebeğinizin tutma hareketleri daha sıkıdır, parmağınızı ilk defa kavradığında bunu siz de göreceksiniz. İç organları yeterince olgunlaştı ve artık dışarıdaki hayata hazır. Vücudunu kaplayan lanugo tüyleri büyük oranda kayboldu; yine de doğduğunda omuzlarında ve üst kollarında birkaç öbek kalmış olabilir. Aynı şey verniks caseosa için de geçerlidir; doğuma kadar büyük bir kısmı kaybolacaksa da bir kısmı doğumda üzerinde görülebilir.

Bebeğinizin göz rengini merak ediyor olmalısınız. Göz rengini doğumdan önce bilmek imkansızdır, doğumdan sonra da değişken olabileceği için süprizlere açık olmanızda fayda var. Kahverengi gözlerle doğan bebeklerin göz renginde bir değişim görülme ihtimali düşüktür. Gri veya koyu mavi gözle doğan bebeklerin 9 aylık olduklarında göz renginin değişmesi daha yüksek ihtimaldir.

ANNEDEKİ DEĞİŞİMLER

Doğum planınız sezaryen ise bu haftadan itibaren herhangi bir günde doğumu gerçekleştirebilirsiniz. Normal doğum yöntemini tercih ediyorsanız bebeğinizin gelmeye karar verdiği anı beklemeniz gerekiyor. Doğumda gecikme durumu olmazsa bu hafta son defa doğum öncesi kontrollünüze gideceksiniz. Son dakika sorularınızın bir listesini çıkartmayı unutmayın.

Birçok anne adayı için birkaç hafta beklemek üzerinedir. Doğum gerçekleşene kadar siz de odasıyla, giysileriyle ve ekipmanıyla oyalanabilirsiniz. Bebeğiniz geldiğinde bunlarla ilgilenmeye neredeyse hiç vaktiniz olmayacak, yapabildiğiniz bütün hazırlığı bebeğiniz gelmeden bitirmeye çalışın. Geri kalan zamanınızı da kendinize ayırmaya çalışabilirsiniz; vaktinizi dinlenerek, kitap okuyarak, film izleyerek veya eşinizle, diğer çocuklarınızla ve arkadaşlarınızla ilgilenerek geçirebilirsiniz.

Bu son haftalarda ayaklarınızda ve ayak bileklerinizde şişmeler normaldir, ancak bu şişmeler fazla ve ani gerçekleşirse, ellerinizde, yüzünüzde ve göz çevrenizde de görülürse, veya aniden kilo alırsanız hiç zaman kaybetmeden doktorunuzla görüşmelisiniz. Varsa, şiddetli ve ısrarcı baş ağrıları, görme bozukluğu, karnınızın üst bölgesinde ağrı ve hassasiyet, veya kusma gibi belirtileri de mutlaka anlatmalısınız. Bütün bu semptomlar preeklampsiye işaret eder ve ciddiye alınması gerekir.

Cevap yaz