
- İstatistikler: 0
- Yayınlandı: 20 Nisan 2018
Hamilelikte yenmemesi gerekenler
Hamilelikte riskli yiyecekler grubu büyük önem taşırken, gebelik sürecinde bazı besin gruplarından uzak durulması gerekiyor. Hamilelikte yenmemesi gerekenler konusunda Diyetisyen Psikolog Nazlı Yüksel Dönmez önemli bilgiler veriyor.
Hamilelik sürecinde özellikle riskli yiyecekler grubunda olan besinlerin tüketimine dikkat edilmesi çok büyük önem taşıyor. Hamilelikte yenmemesi gerekenler listesinin başında sakatatlar ve şarküteri ürünleri geliyor. Sakatat ürünlerinden olan karaciğer A vitamini açısından oldukça zengindir ancak beyne zarar verebiliyor. Yine şarküteri ürünlerinden sucuk, salam ve sosis nitrit ve nitrat açısından çok zengin besinler olduğu için beyinde birikmeye neden oluyor ve bu durum da bebeğin gelişimini etkiliyor.
Anneyiz, aşeriyoruz peki, bu noktada neler yapılabilir?
Gebelik sürecinde yenilen besinlere dikkat etmekle birlikte tüketim miktarının biraz daha limitli olmasında gerekir. Hamilelerin bu doğrultuda haftada iki-üç dilim sucuk veya ciğer tüketmesinde bir sakınca yoktur. Bunların yanı sıra çiğ süt, çiğ et, çiğ balık ve et ürünleri de yasaklar listesinde yer alıyor. Çiğ sütün pastörize olmaması, bakterilerin açık hale gelmesine ve bebeği çok daha fazla etkilemesine neden olur. Anne karnındaki bebek tam oluşmadığı için savunma sistemi çok düşüktür. Bu da bakterilere açık hale gelmesine neden olabilir. Çiğ yumurta da yine çiğ besinler arasında en öne çıkan besinlerden birisidir. Hamileyken mutlaka yumurta tüketilmeli ancak yumurtanın tam pişmiş olmasına dikkat edilmelidir. Eğer yumurtayı omlet şeklinde seviyorsanız yine çok iyi pişmiş olduğundan emin olmalısınız. Çünkü çiğ yumurta da bakteri oluşumuna neden olabilmekte, anne ve bebeğe zarar verebilmektedir.
Hamilelikte balık tüketimine dikkat edilmeli
Hamilelikte balık tüketimi önemli bir konudur ve bu nedenle dikkat edilmesi gerekir. Çiğ balıklar bakteri içerebilir. Aynı zamanda somon ve ton balığı gibi derin su balıkları cıva açısından çok zengin olduğu için bu balıkların minimum düzeyde tüketilmesi gerekir. Doğru olan mevsiminde ve dozunda balık tüketerek doğru omega 3 alımını sağlamaktır.
Çia ve keten tohumu da yine gebelik sürecinde tüketilmemesi gereken diğer besinler arasında yerini alıyor. Granolalarda, hazır yapılan sağlıklı pastalarda, böreklerde ve çöreklerde bolca keten tohumuyla karşılaşılmakta; bunlar sıkça önerilen, sağlıklı besin grupları arasında yer alsa da tüketimiyle ilgili hamilelere nasıl etkisi olduğuna dair bir çalışma yok. Bu nedenle emzirmeye nasıl bir etkisi olabileceği ya da hamilelikte bebeği nasıl etkileyeceği bilinmiyor.
Hamilelik ve emzirme döneminde kafein kullanımı
Bu dönemde kafein kullanımının da minimum düzeyde tutulması gerekiyor. Normal sağlıklı bir bireyde kafein alım miktarı maksimum 400 miligram olmalıdır. Örneğin, ortalama bir kahve fincanında 80 mg, ortalama bir çay bardağı siyah çayda da 40 mg kadar kafein vardır. Yeşil çayda ise kafein miktarı ortalama 50-60 mg arasındadır. Gebelik sürecinde bu tür içeceklerin tüketiminde sınırlamaya gitmek iyi olacaktır. Hamilelerde kafein tüketim miktarı günlük maksimum 200 mg olmalıdır. Bu yüzden de kafeini mutlaka sınırlandırılmalıdır. Günde Türk kahvesini maksimum iki, çayı ise normal çay bardağıyla tüketmek istiyorsanız maksimum dört adette sınırlandırmalısınız. Bunlarla birlikte mutlaka su içimi de arttırmak gerekir. Çünkü kafein vücuttan su atımını hızlandıran bir besin öğesi.