Yükleniyor
Korona Virüs ve Çocuklar

Korona Virüs ve Çocuklar

Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan ve hızla dünyaya yayılan yeni tip Korona Virüs (KOVID-19) Asya kıtasından başlayarak tüm dünyayı sarmış durumda. Bu kadar hızlı yayılan, bizleri ve çocuklarımızı tehdit eden Korona virüs ‘e karşı nasıl önlemler alabilir, neler yapabiliriz?

KORONA VİRÜS

Aslında korona virüs hayatımızda hep var olan ve çoğu zaman gribal enfeksiyonla birlikte birçoğumuzun karşılaştığı bir virüs çeşididir. İnsanlarda görülen korona virüsleri genellikle hafif ve orta şiddette üst solunum yolu hastalıklarına sebep olurlar. Alfa, beta, gama ve delta olmak üzere dört alt grubu bulunmaktadır. Coronavirus’ler (CoV), soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS-CoV) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS-CoV) gibi daha ciddi hastalıklara kadar çeşitli hastalıklara neden olabilmektedir.

Kovid-19 adı verilen yeni Koronavirüs, daha önce 2003 yılında SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) ve 2012 yılında MERS (Middle East Respiratory Syndrome) olarak karşımıza çıktı ve dünya genelinde ölümlü vakalara neden oldu. Fakat hem yayılma hızı hem de vaka sayısı olarak yeni Korona virüs (Kovid-19) kadar ölümcül olmadılar.

KORONAVİRÜS BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Öksürük
  • Ateş
  • Nefes darlığı
  • İshal(Daha az)
  • Bulantı ve kusmadır

COVID-19’un en yaygın semptomları arasında kuru öksürük, yorgunluk ve ateş yer alıyor. Bazı hastalarda ağrı ve sızı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğaz ağrısı veya ishal olabiliyor. Genellikle kuru öksürükle başlayan semptomlar başlarda hafif olsa da gün geçtikçe ağırlaşabiliyor. COVID-19 virüsüne yakalananher altı kişiden biri ağır hastalanırken nefes almakta güçlük gibi semptomlar gösteriyor. Yaşlı insanlar ve yüksek tansiyon, kalp problemleri veya diyabet gibi altta yatan tıbbi sorunları olanların ciddi hastalık geliştirme olasılığı bulunuyor. Ateş, öksürük ve nefes almada zorluk çeken insanlar mutlaka tıbbi yardım alınması gerekiyor.

ÇOCUKLAR DAHA AZ TEHLİKE ALTINDA

Yeni tip Kovid-19 koronavirüs çocuklarda daha az görülüyor ve toplumun en zayıf gruplarından birini oluşturmuyor. Şu ana kadar ölümle sonuçlanan vakalarda hiç çocuk bulunmuyor. Virüs çocuklara bulaşsa da ya hastalığa neden olmuyor ya da hafif olarak atlatıyorlar. Fakat Kovid-19 semptomları kişiden kişiye farklılık gösterebiliyor. Bu nedenle virüse yakalanmamak için gerekli korunma tedbirlerini almak gerekiyor.

Virüse yakalanan hastalar üzerinde yapılan araştırmalar özellikle kalp damar hastalıkları, diyabet, yüksek tansiyon, kronik solunum yolu hastalıkları ve kansere yakalanan yüksek grubunda olduğunu gösteriyor.

KORONA VİRÜS CİDDİYE ALINMALI

Dünya Sağlık Örgütü korona virüs nedeniyle meydana gelen ölüm oranının % 3.4 olduğunu ancak bu oranın yaş, cinsiyet, sağlık geçmişi gibi nedenlerle değişiklik gösterebildiğini belirtiyor. Bu sayı SARS (%9.6-11) ve MERS’e (%34) göre düşük bir oran gibi gözükse de yayılma hızı göz önüne alındığında gelecek için kötü bir tablo sunuyor bizlere.

Korana virüs yayılma hızıyla dünyanın en önemli gündem konusu olmuş durumda. 160 binin üzerinde kişiye bulaşan virüs, 6 binden fazla kişinin can kaybına neden oldu ve her geçen gün de bu sayı artmakta. (Güncel bilgiler için World O Meter adresini takip edebilirsiniz.)

Amerikan Yale Üniversitesi İmmünobiyoloji Bölümü ve Moleküler, Hücresel ve Gelişim Biyolojisi Anabilim Dalı profesörü Akiko Iwasaki‘nin paylaştığı aşağıdaki rakamlar Korona Virüs (Kovid-19)’un mutlaka ciddiye alınması gerektiğini gösteriyor.

KORONA VİRÜS

GRİP -
INFUENZA (FLU)

COVID-19

SARS-COV

MERS-COV

Kuluçka Süresi

1-4 gün

4-14 gün

2-7 gün

6 gün

Hastanelik Olma Durumu

% 2

% 19

Çok vaka

Çok vaka

Yayılma Oranı

% 10-20

% 30-40

% 10-60

% 4-13

Ölüm Oranı

% 0.1

% 3.4

% 9.6-11

% 34.4

CORONA VİRÜS NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Yeni tip COVID-19 virüse yakılanan çoğu kişi hafif seyirle ilaç tedavisine gerek duymadan iyileşebiliyor. Ancak bazı belirtileri azaltmak ve hastayı süreçte rahatlatmak için hastaya ağrı kesici ve ateş düşürücüler, öksürük ilaçlarıyla bol sıvı desteği, taze meyve-sebze tüketimi ve istirahat öneriliyor. Eğer hastalığın semptomları çok ağırsa hastanede yatarak tedavi edilmesi gerekiyor.

KORONAVİRÜS RİSKİNDEN KORUNMAK İÇİN 14 KURAL

  • Ellerinizi sık sık, su ve sabunla en az 20 saniye boyunca ovarak yıkayın.
  • Öksürme ve hapşırma sırasında ağzınızı, burnunuzu tek kullanımlık mendille kapayın. Mendil yoksa dirsek içini kullanın.
  • Soğuk algınlığı belirtileriniz varsa yaşlılarla ve kronik hastalığı olanlarla temas etmeyin ve maske takmadan dışarı çıkmayın.
  • Düşmeyen ateş, öksürük ve nefes darlığınız varsa maske takarak bir
  • Ellerinizle gözlerinizi, ağzınıza ve burnunuza dokunmayın.
  • Tokalaşma, sarılma ve öpüşme gibi yakın temaslardan kaçının.
  • Yüksek bağışıklık sistemi için bol sıvı tüketin, dengeli beslenin ve uyku düzeninize dikkat edin.
  • Havlu gibi kişisel hijyen eşyalarınızı ortak kullanmayın.
  • Kıyafetlerinizi yüksek ısıda normal deterjanla yıkayın.
  • Bulunduğunuz ortamları sık sık havalandırın.

Cevap yaz