
- İstatistikler: 0
- Yayınlandı: 13 Mayıs 2018
Suni sancı ile doğum hakkında merak edilenler
Suni sancı normal doğum zamanın gelmesiyle, rahim ağzının tam olarak açılmaması durumunda doktorun önerisiyle uygulanan bir yöntemdir.
Doğum zamanınız geldiği halde bebeğiniz güvenli ortamından bir türlü çıkmak istemiyorsa ve doktorunuz bebeğinizin doğması gerektiğine karar verdiyse suni sancı ile doğum önerilir. Ayrıca normal doğumun başladığı ancak yeteri kadar sancının olmadığı durumlarla da uygulanabilir. Aslında suni sancı, anne ve bebeğe doğum sırasında yardımcı olması için kullanılan bir yöntemdir. Damardan serum içerisinde oksitosin hormonu verilmesi işlemidir.
Suni Sancının Önerildiği Durumlar
- Hamileliğin 41 haftadan uzun sürmesi, suni sancı ile doğumun önerildiği en yaygın nedenlerden birisidir.
- Su geldiği halde doğum hala başlamadıysa 24 saat sonra suni sancı önerilir. Ancak unutulmamalıdır ki doğum bir gün içerisinde gerçekleşmezse bebeğinizin ve sizin enfeksiyon geçirme riski yüksektir.
- Doğumun normalden daha fazla risk oluşturmasına neden olabilecek şeker hastalığınız varsa ve bebeğiniz beklendiği gibi büyüyorsa, doktorunuz 38. haftadan sonra suni sancı önerebilir.
- Gebelik zehirlenmesi (preeklampsi) ve böbrek hastalığı gibi hem bebeğinizin hem de sizin sağlığınızı tehdit edecek akut veya kronik bir durumunuz varsa yine suni sancı önerilir.
- 40 ve 40 yaşın üzerindeki kadınların ölü bebek doğurma riski daha yüksektir. Bu nedenle 39. haftadan 40. haftaya kadar suni sancıyla hamileliğe teşvik bu riski azaltabilir.
Suni Sancının Önerilmediği Durumlar
- Bebeğiniz anne karnında yan duruyorsa,
- Rahim kasılmaları arasında bebeğiniz oksijen azalmasına tahammül edemeyecek kadar sıkıntı çekiyorsa,
- Doğum zamanı aktif genital uçuk geçiriyorsanız,
- Bebeğinize ait damarlar ve plasentası aşağı yerleşimliyse,
- Bebeğinizin kordonu vajinaya sarkmışsa,
- Rahmin ağzında kanseri miyom gibi, leğen kemiklerinde hastalık sonrası deformasyon ve kaza gibi; bebeğinizin doğum kanalından çıkmasını engelleyecek durumlarda,
- Rahimde miyom veya sezaryen ameliyatı gibi dikişler varsa suni sancı önerilmez.
Suni sancıda bazı risk faktörleri de mevcuttur. Bunlar;
- Nadir olarak rastlanıyor olsa da rahim yırtılması,
- Rahimin aşırı kasılması,
- Uzun süre verilen suni sancı durumunda su zehirlenmesi bu risk faktörleri arasındadır.
Suni Sancı Nasıl Uygulanır?
Suni sancı damar yoluyla verilen veya anne adayına bağlanan seruma eklenen oksitosin ilacıyla uygulanır. Bu ilaç anne adayının kısa sürede doğumu gerçekleştirmesine ve doğum sonrasında meydana gelen kanamaları kontrol altına almaya yarar.
Normal doğumda rahmi kasan doğal bir hormon olan oksitosinin damardan yavaş dozda verilmesiyle rahim kasılmaları başlatılır. Kasılmaların etkili olmasıyla bu doz devam ettirilir.