Yükleniyor
Çocuk yaşta yelken öğrenimi

Yelken öğreniyorum

Erken yaşta yelken öğrenimi

Küçük yaşta yelkene başlamak, çocukların gelişiminde oldukça faydalı. Peki yelkencilik çocuklara hayatta neler kazandırıyor?

Çocuğunuzu erken yaşta yelken derslerine yazdırmak, ona eğlenceli bir yazdan çok daha fazlasını sunuyor aslında. Yelkenciliğin çocuklara kazandırdığı beceriler tahmin edebileceğinizden çok daha fazla. Yelken kursları onlara yelkenciliği öğretirken suüstünde ve dışında yaşamlarını yönlendirmeye yardımcı olacak birçok davranışı da beraberinde getiriyor. Yelkenciliğin hayatın engebeli sularında çocukların ilerlemesine yardımcı olan sekiz önemli yolunu okurlarımız için derledik.

Erken Yaşta Yelken Eğitimi ve Çocuğunuza Kazandırdıkları

1. Özgüven

Takım olarak çalışmak ne kadar önemli olursa olsun yelken dersleri, başlangıçta tek başına yelkenciliği öğretir. Çocuğunuz rüzgâr ve denizle baş başa kaldıkça kendi kararlarını almayı ve uygulamasını öğrenir. Tabii ki her yeni öğrenimde olduğu gibi onu doğru yapmak biraz zaman alabilir. Ancak denemek, yanılmak ve tamamen yeni bir şey öğreneceğinin bilincinde olmak ona çok büyük bir güven duygusu aşılayacaktır.

2. Takım Çalışması ve Liderlik

Çocuğunuz yelkene ilk başladığında eğer sever ve vazgeçmezse nihayetinde ilerleyen yaşlarda daha büyük bir teknede başka çocuklarla birlikte eğitim görecek ve aralarında çeşitli roller dönecektir. Kaptan tekneye yön verirken ekip yelken açmak, tramola, kavança ve manevra gibi kendi görevlerini uygular. Ayrıca çocuklar, lider olarak etkili bir iletişim nasıl kurulur, iyi bir ekip üyesi nasıl olunur gibi çok önemli kazanımlar elde eder.

3. Sabır

Bazen hiç rüzgâr olmaz, hava ölüdür; bazen aşırı olur. Bazen yağmur yağar, işler bozulur. Sabır, yelkenin olmazsa olmazıdır. İşler her zaman planlandığı gibi gitmez. Yelken, beklenmedik durumlarla başa çıkmayı ve şartlar ne olursa olsun ona uyum sağlamayı öğretir.

Çocuk yaşta yelken öğrenimi

4. Güvenlik

Çocuğunuzu deniz gibi dev bir su kütlesine gönderme fikri başta panik yaratabilir. Buna izin vermeyin. Yelkende güvenlik en elzem konuların başında gelir ve çocuğunuzun üzerinde her zaman bir can yeleği mutlaka olacaktır. Çocuğunuz derslerde suda kendini korumanın önemini, kendisi veya başkası tekneden düştüğü zaman ne yapacağını öğrenir. Eğitiminin bir parçası olarak birçok güvenlik dersini de göreceği için su üstünde ve dışında her zaman iyi hazırlanmış ve bilgili olacaktır.

5. Fen Bilgisi

Suyun içinde olmak eğlenceli ve heyecanlıdır. O kadar ki öğrenmeye benzemez. Fakat özünde yelken, matematik ve fen dersleriyle doludur. Hava, su ve rüzgâr davranışlarının gözlenmesi ve bu unsurların performansa etkisi yelken için çok önemlidir. Bir yıl boyunca denizle bütünleşme şansı bulan çocuk, mevsimlerin geçişini gözlemler ve havanın yağışlı ya da rüzgârlı olup olmayacağını anlamaya başlar. Yelken becerileri arttıkça, demirleme ve yer-yön duygusu da gelişir.

6. Mekanik

Yelken tamamen mekanikle ilgilidir. Hareketlere anında tepki verir. Yelkenin nasıl yön değiştirdiği, yelken triminin tekne performansını nasıl artırdığı ya da azalttığı; dişlilerin, vinçlerin, halatların birlikte nasıl çalıştığı gibi birçok örnekte ‘işlerin nasıl yürüdüğünü bulma’ konusunda önemli ve pratik dersler verir.

7. Düzen ve Temizlik

Yelkeni kullanabilmek kadar temizliği ve bakımını yapmak da hayati öneme sahiptir. Yelken kampında çocuklar, teknenin bütün sorumluluğunu alır. Denize çıkmadan önce tüm malzemeleri kontrol ederler ve aynı şekilde denizden döndükten sonra malzemeleri tuzlu sudan arındırırlar. Bunları yapmadıkları takdirde denizde sıkıntı yaşayacaklarının farkındadırlar.

8. Denge

Teknede olmak dengenin gelişmesine yardımcı olur. Bu yelkenciliğin en çok gözlemlenen etkilerindendir. Yelken sporu doğayla kurulan denge açısından da çok kıymetlidir. Çocukların doğayla, yeni arkadaşlarla bağ kurduğu, çevrim içi dünyanın iki boyutlu algısından kopup gerçek dünyayı deneyimledikleri canlandırıcı bir denge…

Cevap yaz