Yükleniyor

2 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğinizle yüz yüze konuşmayı, ona masallar anlatıp şarkılar söylemeyi ihmal etmeyin. Bu, onun sosyal gelişimi için oldukça geliştirici olacaktır.

Bebeğiniz artık birinci ayını doldurdu. Şimdiden zaman ne kadar çabuk geçiyor öyle değil mi? Daha iki ay önce karnınızda olan bebeğiniz, şimdi birinci ayını bitirdi bile. Siz gözünüzü kapayıp açana kadar bebeğinizin üniversiten mezun olduğunu bile görebilirsiniz. Hem keyifli, zaman zaman yorucu ama bir o kadar da geliştirici bir süreç bu. Anne ve baba olmak, yaşadığınız veya algıladığınız dünyaya olan bakış açınızı yeniden belirler. İşte bu nedenle her doğan bebek sadece kendini büyütmez, yanında anne ve baba da kendini büyütür, geliştirir ve değiştirir. Şimdi gelin 2 aylık bebekler neler yapar bunları inceleyelim.

2 Aylık Bebekler Neler Yapar?

  • Bu ayın sonunda bebeğinizin gülücüğüne gülücükle karşılık verebilir.
  • Ağlama dışında sesler çıkarabilir.
  • Dik oturtulduğunda kafasını dik tutabilir.
  • Küçük nesneleri dikkatli inceleyebilir.
  • Bir yana yuvarlanabilir.
  • 2 ay ve 20 günlük olduğundan iki elini kavuşturabilir, karnının üzerindeyken kafasını 90 derece yukarıya kaldırabilir.
  • Agu benzeri içinde sessiz harf olan kelimeler oluşturabilir.
  • Bir nesneye uzanabilir.
  • Kahkahalar, çığlıklar atabilir. Tabi bu çığlıklar mutluluktandır.
  • Yüzünün 15 cm uzağında tutulan bir nesneyi bir yandan öbür yana (180 derece) takip edebilir.
  • Parmaklarının ucuna tutuşturduğunuz oyuncağı kavrayabilir.
  • Karnının üzerindeyken kollarıyla göğsünü yerden kaldırabilir.

Bebeğiniz bunlardan birini veya bir kaçını gerçekleştiremiyorsa doktorunuzla görüşün. Bu durumlar ender olarak probleme işaret ediyor olsa da çoğu zaman normale döner.

2 aylık bebek için yavaş yavaş uyku düzeni oluşmaya başlar. Bebeğinizin görme yetisi ilk aya göre daha canlı ve net olacaktır. Bu ay da yine canlı ve parlak renklere olan ilgisi fazladır. Konuşmanızı ve hareketlerinizi gözleriyle incelediği için genellikle dili hep hareket halindedir ve bu sayede ses çıkararak sizinle konuşmaya çalışır. Henüz net olarak konuşamadığı için çıkardığı sesler, sesli harflerden oluşur.

İşitme duyusu ilk aydan itibaren fazlasıyla gelişmeye devam eder. Sesinizi daha net algılayabilir, ince ve kalın sesleri birbirinden ayırt edebilir. Dinlettiğiniz müziklere ve söylediğiniz ninnilere tepki vermeye başlar.

Bebeğinizle yüz yüze konuşmayı, ona masallar anlatıp şarkılar söylemeyi ihmal etmeyin. Bu, onun sosyal gelişimi için oldukça geliştirici olacaktır. Bunun yanı sıra bu ay artık ona ismiyle hitap etmeye başlayabilirsiniz. Bir bebeğin sosyal gelişimine yapılabilecek en büyük katkı anne ve baba sevgisini her daim hissedebilmesidir. Bebekler sevgiyi ve ilgiyi her zaman hissederler ve en ihtiyaç duyduğu şeyin farkındadırlar. Bu yüzden ona bol bol sarılmayı, onu bol bol kucaklamayı ve onunla konuşmayı unutmayın. Onu yaptığı her yeni şey için desteklemeyi, aferin demeyi de unutmayın. Konuşurken basit cümleler kurmaya dikkat edin.

Tüm duyuların gelişimiyle beraber ayrıntılı ve kaba motor gelişimin teşvik edilmesi bebeğin zekâ gelişimine katkıda bulunur. Bebeğinizle ilk andan itibaren bol bol konuşun. Objelere isimler verin, hayvanların, insanların isimlerini öğretin. Vücudun kısımlarını göstererek isimlerini söyleyin. Tekerlemeler söyleyin, öyküler anlatın, resimler gösterin. Otobüslere, trene, vapura binerek seyahat edin. Evdeyken bile bebeğin yerini sürekli değiştirin. Yaptığınız tüm işleri seyretmesini sağlayın ve öğrenmesi için baskı yapmayın. Her şeyi oyuna dönüştürün.

Heidi Murkoff – Bebeğinizin İlk Yılında Sizi Neler Bekler – Epsilon Yayınevi

 

2 Aylık Bebeğin Kilosu

2 aylık kız bebeklerde kilo: en düşük 3500 gram, en yüksek 6400 gramdır.

2 aylık erkek bebeklerde kilo: en düşük 3600 gram, en yüksek 6600 gramdır.

2 Aylık Bebeğin Boyu

2 aylık kız bebeklerde boy: en düşük 52,5 cm, en yüksek 62 cm’dir.

2 aylık erkek bebeklerde boy: en düşük 53 cm, en yüksek 62,5 cm’dir.

2 Aylık Bebeklerin Beslenme Düzeni

İlk ayı atlattıktan sonra artık bebeğinizi nasıl ve hangi zamanlarda emzirmeniz gerektiği konusunda tecrübe kazandınız. Ancak hala acaba sütüm yetiyor mu gibi soruların aklınızı kurcaladığınıza eminiz. Bebeğiniz için endişelenmenize gerek yok. Çünkü 2 aylık bebek doyana kadar emecek, doyduktan sonra memeyi bırakacaktır. Düzenli emzirmenize rağmen eğer bebeğinizin kilosunda bir değişim yoksa doktoruyla görüşerek, bebeğinizin sağlık durumunu kontrol ettirebilirsiniz. Sütünüzün az gelmesi gibi bir durum söz konusu ise, endişelenmek yerine bir uzmandan yardım almanızı öneririz. Çünkü endişe de sütünüzü azaltabilecek etkenler arasındadır.

Doktorunuz aksini söylemedikçe 6 ay boyunca bebeğinizi sadece anne sütü ile beslemelisiniz. Unutmayın bebekler için en önemli besin kaynağı anne sütüdür.

2 Aylık Bebeklerin Uyku Düzeni

Bu aydan itibaren bebeğiniz artık daha fazla uyuyacak. Uyku düzeni oturmaya başladığı için artık biraz daha nefes alabilirsiniz. Gündüzleri daha fazla uyanık kalmaya başlayacak, geceleri ise 7 saate kadar uyuyabilecek. Ancak bu durum her 2 aylık bebek için geçerli değildir. Gece emzirmelerinde bebeğinizle konuşmamaya, ışıklı ortamda olmamaya dikkat edin. Bu, uykuya tekrar devam edebilmesi için önemlidir. 2 aylık bebeklerde yatış pozisyonu genel olarak kafası bir yana dönük veya sırtüstü olmalıdır.

2 Aylık Bebeklerde Aşı

  • IPV-HIB-DTacB denilen 5’li karma aşısı (1.doz)
  • BCG/Verem aşısı tek doz
  • Pnömokok (Zatürre aşısı) (1.doz)
  • Rotavirüs (İshal aşısı) (1.doz)

Cevap yaz