
- İstatistikler: 0
- Yayınlandı: 19 Haziran 2018
12 Aylık Bebek Gelişimi
12. ay bebekler için bir dönüm noktasıdır. Yetişkin gibi yürümeye başlayabilir. Bu dönem bebeklik evresinden çocukluk evresine geçiş dönemidir.
Bebeğiniz gelişim evresinin ilk yılını tamamladı ve şimdi doğum gününü kutlama zamanı. Hem fiziksel olarak hem de kişilik olarak pek çok evreden geçen bebeğiniz, artık bebeklik evresini sonlandırarak çocukluk evresine geçiş yapıyor. Yetenekleri ve hareketleri biraz daha gelişecek, kendini daha iyi tanımaya başlayacaktır. Gelin detaylarıyla 12 aylık bebekler neler yapar inceleyelim.
12 Aylık Bebekler Neler Yapar?
- Eşyalara tutunarak yürüyebilir.
- El sallayabilir, el çırpma oyunu oynayabilir.
- Kendi başına bardaktan su içebilir.
- Çekmeceleri karıştırmaktan büyük zevk duyar ve içindekileri çıkartmaya bayılır.
- Anneden ayrıldığı zaman ağlayabilir.
- Top oynayabilir, topu size geri yuvarlayabilir.
- Kendince garip bir dil konuşabilir.
- İsteklerini ağlamadan gösterebilir.
- Anne ve babadan başka üç veya daha fazla kelime söyleyebilir.
- Yürüyebildiği halde hızlı hareket edebilmek için emeklemeye devam edebilir.
- Tek elini tuttuğunuzda adım atabilir.
- Koltuğa veya yatağına tırmanarak çıkıp inebilir.
- Kendi kendine yemek yemeğe çalışabilir, kaşıkla yemek yiyebilir.
- Ayakta durabilir.
- Kalemle kâğıda karalamalar yapabilir.
- Tanımadığı kişilere gitmekten hoşlanmaz, ağlayabilir.
- Yürürken oturabilir, otururken kalkıp yürüyebilir.
- Yürürken eğilip oyuncağını alabilir.
- Oyuncağını size verip geri alabilir.
- Söylediklerinizi anlar, basit talimatları yerine getirebilir.
- Hareket kabiliyeti artmıştır. Etrafında olan her şeyi yakından inceler ve denemek isteyebilir.
- Nesneleri bir kaba doldurup boşaltabilir.
- Saklandığını gördüğü bir oyuncağı hemen bulabilir.
Bu becerileri her bebek 12. ayda ulaşamayabilir. Bunun için endişelenmenize gerek yok. Çünkü her bebeğin gelişim süreci birbirinden farklıdır.
Bebekler taklit yoluyla öpücük gönderme, göz kırpma gibi davranışları öğrenebilir, yaptığınız işleri taklit edebilir. 12 aylık bebek tanıdığı ve güvendiği onların kucağına gider ve onlara gülümser. Ailedeki kişilere karşı daha sevecendir. Onlara olan bağlılığını her seferinde gösterir. Anne ve baba kelimelerinin anlamını bilir ve onların birbirinden farklı olduğunu anlar.
Bu ay bebeğiniz sizinle biraz inatlaşabilir. Bu da beslenme, uyku, giyinme gibi durumlar karşısında itiraz etmesine neden olabilir. Yaptığı hatalı davranışlar karşısında ona anlayabileceği şekilde yumuşak bir ses tonuyla hatasının ne olduğunu ve sonucunun ne olabileceğini anlatın.
Bebeğinizin sizi taklit ederek öğrendiğini unutmamalısınız. Yaptığınız her davranış veya söylediğiniz her söz bebeğinizin gelişimini de etkiler. Bu nedenle bebeğinizin her şeyi anladığını düşünerek hareket etmeli, ona neyi yapıp yapmaması gerektiğini, nedenlerini açıklamalısınız. Yaptığı şeylere sürekli “hayır” demek yerine, ona izin vermelisiniz. Yeni bir şeyler öğrenebilmesi için her zaman teşvik edici olmalısınız.
12 aylık bebek için resim yapmak sadece bir aktivite değildir. Bebeğinizin hayal gücünün, el ve göz koordinasyonun gelişmesine önemli katkı sağlar. Yaşına uygun boya kalemlerinden alarak, bol bol resim çizmesi için ona destek olun. Kitaplardaki resimlere olan ilgisi artmaya başlayacağından, resimleri göstererek, ne olduklarını anlatabilir, kitap okumaya devam edebilirsiniz. Eşyaların, kişilerin ve vücudundaki organların isimlerini yavaş yavaş öğrenir. Ona “burnun nerede?” diye sorduğunuzda, size rahatlıkla burnunu gösterebilir. Görüş mesafesi ve görme netliği tıpkı bir yetişkininki gibidir.
Emekleme Çağındaki Çocuğunuzun Uyarılması İlk sözcükler, ilk adımlar. Bebeğinizin dağarcığındaki bu iki yeti ile öğrenme oyunu her zamankinden daha eğlenceli hale gelir. Dünya büyük adımlarla hızla gelişmektedir; çocuğunuzun çevresini inceleyip öğrenmesine olanak tanıyın ve onun fiziksel, sosyal, entelektüel ve duygusal gelişimini arttırmak için aşağıdaki önerilere göz atın: · Hem evin içinde hem de dışında yürüyeceği yeri emniyetli hale getirin. · Sizin gözetimiz altında tırmanması için emniyetli yerler bulun. · Fiziksel olarak aktif olmasını destekleyin. · Zengin bir çevre edinmesini sağlayın. · İtilip çekilen oyuncaklardan edinin. · Yaratıcı malzemeler alın. · Sokup çıkarılan, şekillere göre ayrılabilen, el becerisine destek olan oyuncaklar satın alın. · Banyo oyuncakları alın ve su oyunları oynayın. · Lideri takip et oyunu oynayın. · Kitaplar, dergiler gibi resimli olan her şeyi evinizde bulundurun. · Evcilik ve diğer oyunlar için oyuncaklar satın alın. · Sabırlı olun ve yeni beceriler geliştirdikçe bebeğinizi alkışlayın. Heidi Murkoff – Bebeğinizin İlk Yılında Sizi Neler Bekler – Epsilon Yayınevi |
12 Aylık Bebeğin Kilosu
12 aylık kız bebeklerde kilo: en düşük 7200 gram, en yüksek 12000 gramdır.
12 aylık erkek bebeklerde kilo: en düşük 7450 gram, en yüksek 12500 gramdır.
12 Aylık Bebeğin Boyu
12 aylık kız bebeklerde boy: en düşük 66 cm, en yüksek 81 cm’dir.
12 aylık erkek bebeklerde boy: en düşük 68,5 cm, en yüksek 82,5 cm’dir.
12 aylık Bebeğin Beslenme Düzeni
Bebeğiniz 12. ayla birlikte yeni bir döneme geçtiği için artık yasak olan besinler ortadan kalkar. Bu dönem bebeğinizin büyüme ve gelişmesinde yavaşlık görülebileceğinden iştahsızlık problemleri baş gösterebilir. Yapılan fiziksel muayene sonucunda herhangi sorun yoksa ve doktoru bebeğinizin yaşına uygun büyüme evresi gösterdiğini söylüyorsa, gelişme ve büyümesinde herhangi bir gerilik yoksa bu durum normal olarak kabul edilir.
- aydan sonra bebeklerde demir ihtiyacı önemlidir. Çünkü demir eksikliği ruhsal, fiziksel, zihinsel ve anemi gibi hastalıklara neden olabilir. Demir ihtiyacını karşılamak için özellikle koyu yeşil yapraklı sebzeler, yumurta, kuru baklagiller ve et grubu gibi besinler mutlaka beslenme programında yer almalıdır. Bu tür kaynakların daha yararlı olması için C vitamini içeren besinlerle birlikte tüketilmesi tavsiye edilir. Örneğin, et yemeğinin yanında bol yeşillikli ve limonlu bir salata demirin vücut tarafından kullanımını artırır.
Bebeğinizin yeterli büyüme ve gelişme gösterebilmesi için günlük 350 mg kalsiyum alması gerekir. Yaklaşık 300 ml süt ile 1 ince dilim peynir bu miktara eşdeğerdir. Bebeğiniz 2 yaşına kadar günlük protein ve kalori ihtiyacının yüzde 20 ila30’unu anne sütünden karşıladığından, anne sütü vermeye devam etmeniz önerilir. Sütünüz gelmiyorsa veya aksi bir durum söz konusuysa, doktorla konuşarak günde yaklaşık 500 ml’yi (2 su bardağı) geçmeyecek kadar inek sütü verebilirsiniz. Ancak bu miktardan fazlası bebeğinizde kansızlığa ve kabızlığa neden olabileceği için miktarında verilmesi önemlidir.
Yiyecekleri hazırlarken mümkün oldukça tuz ve baharat kullanmamaya özen gösterin. Çünkü yiyeceklerin içerisinde bulunan sodyum gerekli tuz miktarını karşılayabilecek düzeydedir. 12 aylık bebek beslenmesinde en önemli husus, bebeğin mide kapasitesi sınırlı olduğundan yiyeceklerin minik ölçülerde verilmesi gerektiğidir. 3 yaşına kadar boğulmasına neden olabilecek üzüm, fındık, ceviz, badem, patlamış mısır verilmemelidir.
12 Aylık Bebeklerin Uyku Düzeni
12 aylık bebekler için yeterli uyku miktarı günde toplam 10 ila 13 saattir. Bu aydan itibaren gündüz öğlen ve öğleden sonra olmak üzere iki gündüz uykusu, tek uykuya düşürebilir. Ancak gündüz tek uyku düzenine geçmek zorlu bir süreç olabilir. Gündüz uykusunu teke düşürmenize rağmen bebeğiniz hala uykuya ihtiyaç duyuyorsa, gece erken yatırmayı deneyebilirsiniz.
12 Aylık Bebeklerde Aşı
- Konjuge Pnömokok Aşısı (KPA) 4. doz (pekiştirme)
- Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak (KKK) 1. doz
- Su Çiçeği Aşısı 1. doz