Yükleniyor

13 Aylık Bebek Gelişimi

13 aylık bebek gün geçtikçe daha bağımsız ve meraklı bir bireye dönüşür. Yürümeye başlamasıyla birlikte çevresini keşfetme arzusu daha da artar.

 

Yürümeye başlamasıyla kendi adımlarını atma konusunda oldukça cesaretlenen bebeğiniz, evi ve çevresini incelemeye, tanımaya devam eder. Bu aylarda bebeğiniz için en önemli kişi sizsiniz. Bu nedenle sizden daha fazla ilgi bekleyebilir. Şimdi gelin 13 aylık bebekler neler yapar inceleyelim.

 

13 Aylık Bebekler Neler Yapar?

  • Bu dönemde bebeğiniz yardım almadan desteksiz şekilde yürüyebilir.
  • Kaşığını, bardağını ve biberonunu tutabilir.
  • Biraz etrafa dökecek olsa da yemeğini tek başına yiyebilir.
  • Koltuğa veya sandalyeye tırmanıp inebilir.
  • El çırpabilir, alkış ve güle güle yapabilir.
  • Yaptığınız hareketleri taklit edebilir. Örneğin, siz gözünüze dokunduğunuzda o da dokunabilir.
  • El, ayak, göz, ağız, burun gibi organları göstermesini istediğiniz gösterebilir.
  • İstediği şeyleri işaret ederek gösterebilir.
  • Kitap sayfaları çevirebilir.
  • Kalem tutarak resim yapabilir.
  • Kendi giysisini giyip çıkarabilir.
  • İki küpten kule yapabilir.
  • Kendi kendine çekmece ve dolapları karıştırabilir.
  • Bir nesneyi kabın içerisine koyabilir.
  • İsteklerini ağlamadan belirtebilir.
  • Merdivenleri emekleyerek inip çıkabilir, merdiven demirliklerine veya duvara tutunarak inip çıkabilir.
  • Kendi kendine oturup kalkabilir.

Her bebek bu becerileri 13. ayda erişemeyebilir. Unutmayın her bebeğin gelişim süreci birbirinden farklıdır.

13 aylık bebek rüya görebilecek kadar gelişmiştir. Bu yüzden rüyaları, geceleri sık sık uyanmasına neden olabilir. Ancak bu gelişiminin doğal bir parçasıdır. Annesiyle daha sıkı bir bağı olan bebekler, bu dönemde annelerin kendilerinden ayrılmasından hoşlanmazlar ve hemen ağlamaya başlayabilirler. Bu durum yaklaşık olarak iki yıl boyunca devam eder. Mümkün oldukça bebeğinizin yanında olmaya özen gösterin.

Yavaş yavaş konuşmaya başlayan bebeğiniz “anne, baba, anne ver, baba gitti” gibi basit sözcükleri ve cümleleri söyleyebilir. Aynı zamanda 13 aylık bebekler birden fazla dili aynı anda ana dili olarak öğrenebilir. Bu nedenle bebeğinizin yabancı dil gelişimini desteklemek için bir uzmandan destek alabilirsiniz. Bebeğiniz her ne kadar pek uymayacak olsa da verdiğiniz basit talimatları ve isteklerinizi kolaylıkla anlayacaktır. 13 aylık bebekler özgürlüklerine düşkündürler. Özellikle oyun oynarken yalnız kalmak isteyebilirler. Böyle durumlarda bebeğinize saygı duymak ve onu desteklemek çok önemlidir.

 

13 Aylık Bebeğin Kilosu

13 aylık kız bebeklerde kilo: en düşük 7,2 kg, en yüksek 12,2 kg’dir.

13 aylık erkek bebeklerde kilo: en düşük 7,6 kg, en yüksek 12,9 kg’dir.

 

13 Aylık Bebeğin Boyu

13 aylık kız bebeklerde boy: en düşük 66 cm, en yüksek 82 cm’dir.

13 aylık erkek bebeklerde boy: en düşük 70 cm, en yüksek 84 cm’dir.

 

13 Aylık Bebeğin Beslenme Düzeni

Bebeğinizin iştahı bu dönem biraz azalabilir. Diş çıkarma döneminde olduğundan bu durum iştahını da etkileyebilir. Bebeğinizin bağımsız bir birey olma yolunda attığı hızlı adımlar, yemek konusunda da kendisini gösteriyor. Sevmediği yemekler konusunda veya yemek istemediği zamanlarda onu zorlamayın. Birlikte masaya oturmaya, onunla yemek yemeğe ve en önemlisi kendi başına yemesine özen gösterin. Büyüme hızı ilk yıllardaki gibi hızlı olmayacağı için kalori ihtiyacı da ilk yıllara göre daha düşük olabilir. Ancak bebeğiniz gelişim periyodunda oldukça geri kalmış görünüyorsa mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız.

13 aylık bebek neler yemeli diye merak ediyorsanız, bu dönemde bebekler bir porsiyon (1/3 fincan) pişmiş makarna, pirinç, bulgur ve bebek yulafı yiyebilir. Bebeklerin severek tükettiği meyveler, besin programında mutlaka yer almalıdır. Günlük ihtiyacını karşılamak için bir fincan meyve verebilirsiniz. Özellikle asitli ve alerjik duruma neden olabilecek portakal mandalina gibi turuncu meyveleri; çilek, domates gibi alerji riski yüksek olan meyveleri verirken bebeğinizin vücut tepkilerini gözlemleyin. Bunların yanı sıra elma, armut, şeftali gibi meyveleri de yedirebilirsiniz. Pek çok bebek muz yemekten çok hoşlansa da aşırı muz yedirmek kabızlığa neden olabilir. Özellikle yaz aylarında karpuz da iyi bir seçenek olacaktır.

Et, içeriğinde bulunan protein sayesinde bebeklerin ihtiyacı olan tüm vitamin ve enerjiyi de sağlar. Günlük 2 gram kadar protein almak bebeğiniz için idealdir. Etin iyi pişmiş olmasına dikkat edin.

Havuç, kereviz, patates, kabak ve bezelye gibi sebzelerin sofrada yer almasına özen gösterin. Aynı zamanda bebeğinizin kalsiyum ihtiyacını karşılayabilmek için besin programına mutlaka süt ve yoğurdu da ekleyin.

13 aylık bebek beslenmesi tıpkı bir yetişkinin ki kadardır. Bu nedenle sağlıklı besinler hazırlayarak hem kendi yaşam kalitenizi artırabilir hem de bebeğinizin sağlıklı besinler yemesini sağlayabilirsiniz. Alerjik bir durum olmadığı sürece özellikle yeni tatlar konusunda açık olmanızı öneririz. Ancak yine de bebeğinizin bir yetişkin olmadığını göz önünde bulundurarak, yiyecekleri buna göre hazırlamayı unutmamalısınız. Yiyeceklerin tuz, baharat oranını iyi ayarlamalısınız.

Bebeğiniz her ne kadar 13 aylık olsa da hala anne sütü onun için en ideal besin kaynağıdır. Bu nedenle yiyeceklerin yanında anne sütü vermeyi de ihmal etmeyin.

 

13 Aylık Bebeklerin Uyku Düzeni

Uzmanlar 13 aylık bir bebeğin geceleri kesintisiz olarak 11-12 saat, gündüzleri ise 2-2,5 saat uyumasını gerektiğini belirtiyor. Ancak bebeğiniz bu ay rüya görmeye başladığı için uyku düzeni aksayabilir. Böyle durumlarda ona sıkıca sarılın ve güvende olduğunu hissettirin.

 

13 Aylık Bebeklerde Aşı

Doktorlardan bazıları 12. ayda yapılan Kabakulak-Kızamık-Kızamıkçık aşısından 1-1,5 ay sonra Suçiçeği aşısının yapılmasını tercih ederler. Suçiçeği aşısını geçen ay yaptırmadıysanız, bu ay yaptırabilirsiniz. Eğer aşı daha önce yapıldıysa bu ay için yaptırmanız gereken başka bir aşı bulunmuyor.

Cevap yaz