Yükleniyor

14 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğiniz artık evi dağıtma konusunda tam bir uzman. Keşfetme merakı nedeniyle evin her köşesi onu kendisine çağırıyor.

 

14 aylık bebek gelişim süreci içerisinde her gün yeni şeyler öğrenir. Bu öğrendikleri sayesinde bir birey olma yolunda emin adımlarla ilerler. Etrafını keşfetmek, ortalığı dağıtmak bu dönemde en iyi yaptığı şeydir. 14 aylık bebekler neler yapar diye merak ediyorsanız sizin için tüm detayları araştırdık.

 

14 Aylık Bebekler Neler Yapar?

  • Yardıma ihtiyaç duymadan kendi başına ayakta durabilir, yürüyebilir hatta koşabilir.
  • Yerdeki bir nesneyi eğilerek alabilir.
  • Anne, dede, baba, mama gibi kelimeleri bilinçli olarak söyleyebilir.
  • El sallayabilir, alkış yapabilir.
  • Yürürken nesneleri taşıyabilir veya sürükleyebilir.
  • İki küpü üst üste koyarak kule yapabilir.
  • Kanepe, koltuk veya sandalye gibi erişebildiği her yere tırmanıp, rahatça inebilir.
  • Eşyaları yere atmaya, düşürmeye bayılır.
  • Rahatlıkla kitapların sayfalarını çevirebilir.
  • Elinin, ayağının, burnunun vb. uzuvlarının nerede olduğunu sorduğunuzda size gösterebilir.
  • Kalemle karalama yapmayı çok sever.
  • Çekmece, dolap, oyuncak kutuları gibi bulabildikleri her yeri dağıtmaktan hoşlanır.
  • Kısa cümleler kurabilir.
  • Komik şeylere gülüp kahkaha atar.
  • Daha önce korkmadığı saç kurutma makinesi ve elektrik süpürgesi sesinden korkabilir.

Bebeklerden bazıları bu gelişim aşamalarının birkaçına erişemeyebilir. Her bebeğin gelişimi birbirinden farklı olduğundan endişelenmenize gerek yoktur.

Bu dönemde bebeğiniz taşıyabildiği şeyleri ondan istemeniz durumunda mutlu olacaktır. Örneğin, çamaşır asarken bir çamaşırı size uzatmasını isteyebilirsiniz. Verdiğinde teşekkür etmeyi unutmayın. Çünkü bu teşekkür kelimesini kavramasına yardımcı olacaktır.

14 aylık bebek bazı olumsuz tutumlar sergileyebilir. Yavaş yavaş kişiliğini keşfetmesiyle bunu size gösteriyor. Bebeğiniz çoğu zaman huzursuzsa, bunun zamanla geçeceğinden emin olabilirsiniz. Bu süreyi bir nevi geçiş aşaması olarak da düşünebilirsiniz. Bebeğinizi yapmak istedikleri karşısında kısıtlamayın. “yapamazsın”, “olmaz” gibi cümleler kurmak yerine, tehlikeli olmadığı sürece ona bir fırsat tanıyın. Bırakın, yapabileceklerini ve kendini fark edebilsin.

Bebeğinizin güven duygusunu hissedebilmesi için mutlaka sınırlarını belirlemeniz gerekir. Ancak bu sınırların tarafsız, mantıklı ve belirli bir dayanağı olmalıdır. Kesinlikle “ben öyle olmasını istiyorum” şeklinde bir yaklaşım içerisine girmemelisiniz. Sınırlarda aşırıya kaçmamaya dikkat edin. Bebeğinizin evde özgür olabilmesi önemlidir. Bol bol kitap okuyarak, onunla sohbet ederek, şarkılar söyleyerek dil gelişimine destek olun.

 

14 Aylık Bebeğin Kilosu

14 aylık kız bebeklerde kilo: en düşük 7,5 kg, en yüksek 11,9 kg’dir.

14 aylık erkek bebeklerde kilo: en düşük 8,2 kg, en yüksek 12,4 kg’dir.

 

14 Aylık Bebeğin Boyu

14 aylık kız bebeklerde boy: en düşük 71,3 cm, en yüksek 81,4 cm’dir.

14 aylık erkek bebeklerde boy: en düşük 73,4 cm, en yüksek 82,7 cm’dir.

 

14 Aylık Bebeklerin Beslenme Düzeni

14 aylık bebek günde ortalama 6-7 öğün yemek yiyebilir. Bebeğiniz diş ve kemik sağlamlığı için en önemli besin kaynağı olan süt ve süt ürünleri, kalsiyum ve D vitamini açısından oldukça zengindir. Aynı zamanda beyin gelişimi için de önemli yol oynar. 14 aylık bebek günde ortalama iki bardak süt tüketebilir.

14 aylık bebek için et, yumurta ve fasulye iyi birer protein kaynağıdır. Bebeğinizin düzgün gelişmesine destek olur, öğrenmesi ve oyun oynaması için gerekli enerjiyi sağlar. Bebeğin büyüme ve gelişmesine yardımcı olan pek çok mineralleri ve vitaminleri barındıran meyve ve sebzeler mutlaka mevsiminde tüketilmelidir. Tadının ve vitamin değerlerinin kaybolmaması için haşlayarak verebilirsiniz. Meyve ve sebzeler de bebekler için en iyi besleyici gıdaların başında gelir.

 

14 Aylık Bebeklerin Uyku Düzeni

14 aylık bebeklerin uyku düzeni gün içerisindeki hareketliliğine ve beslenme düzenine göre değişiklik gösterir. Bu süre zarfında bir bebeğin yaklaşık olarak toplamda 13-14 saat uyuması gerekir. Bebeğinizin mental gelişimi için nitelikli uyku son derece önemlidir. Öğlenleri birkaç saat uyumak, bebeğinizin günün geri kalan kısmı için enerji toplamasını sağlar. 14 aylık bebeklerin uyanık kalma süreleri ortalama 5-6 saat olmalıdır.

Cevap yaz