- İstatistikler: 0
- Yayınlandı: 30 Haziran 2018
1 Aylık Bebek Gelişimi
1 aylık bebekler renkli, parlak ve hareket halindeki cisimleri fark edebilirler. Göz kapaklarını henüz çok açık tutamasa da arada gözlerini açarak size gülümseyebilir.
Hamilelik yolculuğunuz sonunda bitti ve hayalini kurduğunuz gibi bebeğiniz şimdi kollarınız arasında. Her anne ve baba için bebeğini kucağına almak büyük bir mutluluktur. Hamilelik serüveninden sonra sizi şimdi bir ömür boyu sürecek bebek gelişimi süreci bekliyor. Ancak endişelenmeyin, bu süreç oldukça keyifli, kimi zaman yorucu ama hayatınızda yaşayabileceğiniz en güzel maceralardan biri olacak.
Unutmayın, bebeğinizin gözlerinizin önünde büyüdüğüne şahit olduğunuz her an sizin için ölümsüz birer anıdır. Biz de bu süreçte bebeğinizin büyümesini, gelişimini, beslenmesini, oyun merakını, kendini ve çevresini keşfetme yolculuğunu sizlerle paylaşıyor olacağız. Şimdi bu keşif yolculuğuna çıkmaya hazır mısınız?
Biliyoruz çok heyecanlısınız ve belki de bir an önce bebeğinizin size ‘anne’ demesini dört gözle bekliyorsunuz. Ancak bunun için biraz daha zamana ihtiyacınız olacak. Öncelikle 1 aylık bebek gelişimi süresince bebekler neler yapar bunu inceleyelim.
1 Aylık Bebekler Neler Yapar?
- Karnının üzerindeyken kafasını 45 veya 90 derece yukarıya kaldırabilir.
- Ürkerek, sakinleşerek veya ağlayarak da olsa çıngırak gibi oyuncaklara tepki verebilir.
- ‘Aguu’ gibi ağlama dışında farklı sesler çıkarabilir.
- Gülücüklerinize karşılık size gülücükle cevap verebilir.
- Dik durduğunda kafasını sabit tutabilir.
- Kendiliğinden kahkahalarla gülebilir.
- Görüş açısı 15-30 cm aralığında olsa da işime duyusu oldukça iyidir.
- Ellerini kavuşturabilir.
Bunların yanı sıra yeni doğan 1 aylık bebek, bu ayın sonunda düz bir zemine yatırdığınızda kafasını kısa süreli kaldırabilmeli ve yüze odaklanabilmelidir. Ancak bebeğiniz bunların bazılarını henüz yapamıyorsa endişelenmeyin. Çünkü her bebeğin gelişimi birbirinden farklıdır.
1 aylık bebekler el ve bacak hareketleri refleksler ile gerçekleşir. Bu nedenle henüz hareket kontrolüne sahip değildir. Özellikle renkli, parlak ve hareket halindeki cisimleri fark edebilirler. Göz kapaklarını henüz çok açık tutamasa da arada gözlerini açarak size gülümseyebilir.
1 aylık bebek henüz kafasının kontrolüne tam olarak sahip değildir. Bu nedenle bebeğinizi tutarken, avucunuzla boyun kısmını desteklemeniz önemlidir. Bebeğinizin cinsel organında ve genital bölgesinde şişkinlik görülebilir. Bunun yanı sıra kaş ve alın bölgesinde kızarıklık, gözlerinde şişkinlik, kafa bölgesinde yamukluk görülebilir. Bunlar her yenidoğan bebek için doğal bir durum olduğundan endişelenmeyin, zamanla düzelecektir.
1 aylık bebekler net bir görüşe sahip olamadıklarından anneyi görebilmesi ve hissedilmesi için ona daha yakın olmalıdır. Bebeğinizi kucağınıza aldığınız zaman onu kendinize doğru yaklaştırın ve sevginizi, ilginizi vermekten asla çekinmeyin. İşitme duyusu gelişmiş olduğundan, ona söylediğiniz her şeyi duyacak, çok tepki veremese de sevginizi, ona söylediklerinizi hissedecektir. Ona şarkılar söyleyebilir, onunla sohbet edebilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin çıkardınız seslere ve yaptığınız mimiklere de tepki verdiğini görebilirsiniz. 1 aylık bebek ihtiyaçları karşılandığı ve herhangi bir sağlık problemi olmadığı sürece beslenme ve uyku konusunda zamanla düzene girer. Bu düzen sayesinde bebeğiniz sakin ve mutlu hissedecek ve çevresine olan uyum süreci kolaylaşacaktır.
1 Aylık Bebeğin Kilosu
1 aylık kız bebeklerde kilo: en düşük 2950 gram, en yüksek 5400 gramdır.
1 aylık erkek bebeklerde kilo: en düşük 3000 gram, en yüksek 5750 gramdır.
1 Aylık Bebeğin Boyu
1 aylık kız bebeklerde boy: en düşük 50 cm, en yüksek 59 cm’dir.
1 aylık erkek bebeklerde boy: en düşük 51 cm, en yüksek 59,5 cm’dir.
1 Aylık Bebeklerin Beslenme Düzeni
Uzmanlar bebeğin ilk 6 ay boyunca sadece anne sütü ile beslenmesi gerektiğini belirtiyorlar. Bu nedenle sütünüz ile ilgili bir aksilik olmadığı sürece bebeğinize anne sütü dışında herhangi bir besin verilmemesi tavsiye edilir. Unutmayın ki anne sütü, bebeğin tüm ihtiyacı olan besin kaynaklarını içermektedir. 1 aylık bebeklerde beslenme kuralı pek yoktur. Ne zaman açlık hissetse emmek isteyecektir. İlk haftalarda bebeğiniz ne kadar emmek isterse emzirebilirsiniz. Üç haftalıkken eğer her saat başı yine emmek istiyorsa, doktoruyla beraber kilo artışının normal olup olmadığını konuşun.
EMZİRMENİN FAYDALARI Çocuk doktorları, kadın doğum doktorları, ebe, hemşireler ve hatta çocuk mama üreticileri, anne sütünün bebek için en iyi besin olduğu konusunda hemfikirdirler. Teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin, her zaman Doğa’nın daha iyi yaptığı bazı şeyler olacaktır. Bunların arasında, bebekler için –aynı zamanda anneler için- en iyi yiyeceğin formülasyonu ve dağıtım sistemi yer almaktadır. Yaklaşık yüz yıl önce, büyük Oliver Wendell Holmes’ın da dediği gibi, “Bir çift meme dokusu, yenidoğanlar için beslenme sıvısı hazırlayan en bilgili profesörün beyin yarımkürelerinden daha üstündür.” Heidi Murkoff – Bebeğinizin İlk Yılında Sizi Neler Bekler – Epsilon Yayınevi |
1 Aylık Bebeklerin Uyku Düzeni
1 aylık bebekler kaç saat uyur diye düşünüyorsanız gün içerisinde ortalama 15 ila 20 saat arası uyuduklarını söyleyelim. Hatta bu bazen 22 saate kadar çıkabilmektedir. Henüz gündüz ve gece farkını bilmediklerinden her saat uyunabilirler. Genellikle gündüz uykusu gece uykusuna göre daha düzenlidir. Gündüz ve gece ayrımını şimdiden öğretmek istiyorsanız, gündüzleri emzirme sırasında bebeğinizle konuşabilir, ona şarkılar söyleyebilir, onunla oyunlar oynayabilirsiniz. Gece emzirmelerini ise sessizlik ve konuşmalarınızı fısıltı şeklinde geçirmeye çalışın. Ayrıca mümkün oldukça ortamın karanlık olmasını da sağlayın. 1 aylık bebeklerde yatış pozisyonu genel olarak sırt üstü ve yan olarak tavsiye edilmektedir. Uzmanlar aynı zamanda bunun ani bebek ölümü sendromu riskini de azalttığını belirtmişlerdir. Yan yatırma pozisyonunda sırtını yastıklarla desteklemeyi de unutmayın.
1 Aylık Bebeklerde Aşı
Doğumda 1. doz, birinci ayın sonunda 2. doz olmak üzere Hepatit B aşısı yapılır.