Yükleniyor

3 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğiniz ona seslendiğiniz anda size doğru dönüp bakabilir ve gülücükleri ile mutluluk çığlıkları birbirine karışabilir.

 

Minik bebeğiniz ikinci ayını da geri bıraktı ve yeni bir maceraya doğru yola çıktı bile. Onun büyüdüğüne tanık olduğunuz her an çok kıymetli. Onunla birlikte siz de büyüyor, öğreniyor ve gelişiyorsunuz. Son iki ayda öğrendiklerine şimdi yenileri ekleniyor. Peki, 3 aylık bebekler neler yapar gelin detaylarıyla inceleyelim.

 

3 Aylık Bebekler Neler Yapar?

  • 2 ay 3 haftalıkken yüzüne 15 cm uzakta bulunan nesneyi başından sonuna kadar takip edebilir.
  • 2 ay 2 haftalıkken kafasını 45 derece yukarı kaldırabilir.
  • Yüksek sesle etrafına gülücükler saçabilir.
  • 2 ay 20 günlük olduğunda iki elini kavuşturabilir.
  • Karnının üzerindeyken kafasını 90 derece yukarıya kaldırabilir.
  • Mutluluktan çığlık atabilir.
  • Kendiliğinden güler.
  • 3 ay 1 haftalık olduğunda yüzünün 12 cm uzağındaki bir nesneyi bir yandan öbür yana (180 derece) takip edebilir.
  • Bir yana yuvarlanabilir.
  • Küçük nesnelere dikkat gösterebilir.
  • 3 ay 10 günlükken parmaklarının ucuna tutuşturulan oyuncağı kavrayabilir.
  • Dik oturtulduğu zaman kafasını dik tutabilir.
  • Kolları yardımıyla karnının üzerindeyken göğsünü yerden kaldırabilir.
  • 3 ay 20 günlük olduğunda bir nesneye uzanabilir.
  • Agu gibi sessiz harflerden oluşan kelimeleri söyleyebilir.
  • Annesi seslendiğinde sesin geldiği yöne doğru dönebilir.
  • Ayakları üzerinde dik şekilde tutulduğunda kendi ağırlığını taşıyabilir.
  • Oturması için kafasından çekildiğinde kafasını kontrol edebilir.

Her bebeğin gelişimi birbirinden farklı olduğu için sıraladığımız maddeler her bebekte farklı zamanlarda görülebilir.

3 aylık bebek bu aydan itibaren daha net olmaya başlayan bir görüş kazanacak. Bu ay bebeğiniz ellerinin farkında olacak ve tüm parmaklarını açarak onları inceleyecek. Ellerini birbirine vurarak ses çıkarabildiğini öğrenecek. 3 aylık bebek eliyle tuttuğu her şeyi ağzına götürmeye çalışır. Bu onun yer aldığı dünya ile kurduğu ilişkinin güçlenmeye başlamasına işarettir. Etrafındaki oyuncakların renklerini ve şekillerini yavaş yavaş kavramaya başlayacaktır. Bu nedenle onunla bol bol oyun oynamayı ihmal etmeyin. Doktoruna da danışarak, zeka gelişimine yardımcı olabilecek oyuncaklar alabilir, iletişim kurmasını sağlayacak sesli oyuncaklar ile zeka gelişimine destek olabilecek renkli kitaplar edinebilirsiniz.

3 aylık bebek yakınlarını tanımaya ve onları birbirinden ayırt etmeye başlar. Konuşuyor gibi sesler çıkarır. Bu nedenle kısa ve basit cümleler kurarak onunla her zaman iletişim halinde olmanızı tavsiye ederiz. Bu ay gülümsemesi daha kolaylaştığından etrafına gülücükler saçacaktır. Ayrıca ağlaması da ilk aylara göre azalır. Bebeğiniz daha sosyalleştiğinden yalnız kalmaktan hoşlanmaz. Bu, onunla daha fazla zaman geçirmeniz için harika bir fırsat. Canlı renkli oyuncaklara olan ilgisi artmaya başlar. Oyuncak seçiminde bunu göz önünde bulundurabilirsiniz. Oyun halısı kullanmak için erken mi, kullanmalı mıyım gibi aklınızda soru işaretleri olabilir. En iyisi doktoruna danışmanızdır.

3 aylık bebek isteklerini daha net belirtmeye başlar. Beslenme, uyku ve oyun oynama gibi aktiviteleri artık düzene girmiştir. Onu aynalarla tanıştırabilirsiniz. Çünkü bebekler aynada kendilerine bakmayı çok severler böylece kendisi hakkındaki detayları öğrenir, kendilerini tanırlar. Henüz konuşmalarınıza cevap veremeyecek olsa da dil gelişimi için onunla konuşmanız önemlidir. Bebekler dünyayı dokunarak algıladıkları için farklı yüzeyi olan oyuncaklara dokunmasını sağlayın. Kendini ifade edebilmesinin ve geliştirebilmesinin en önemli yollarından birisi de dokunarak öğrenmektir.

 

3 Aylık Bebeğin Kilosu

3 aylık kız bebeklerde kilo: en düşük 4000 gram, en yüksek 7200 gramdır.

3 aylık erkek bebeklerde kilo: en düşük 4150 gram, en yüksek 7500 gramdır.

 

3 Aylık Bebeğin Boyu

3 aylık kız bebeklerde boy: en düşük 54 cm, en yüksek 64,5 cm’dir.

3 aylık erkek bebeklerde boy: en düşük 55 cm, en yüksek 65 cm’dir.

 

3 Aylık Bebeklerin Beslenme Düzeni

Bu aydan itibaren emzirme aralığını azaltabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken, gece emzirmelerini alıştırarak azaltmanız. Doktorunuzla da konuşarak, gece uyku saatlerinin artması için 3-4 kez değil de 1-2 kez emzirmeye çalışın. Gece emzirmelerinin azalmasını sağlamanın bir diğer yolu da gündüz iyi beslendiğinden ve doymuş olduğundan emin olmanızdır. Eğer bebeğiniz emerken uyuya kalıyorsa, uyuklamadan önce gazını çıkarın ve tekrar emzirin. Bu sayede geceleri daha rahat bir uyku çekecektir.

 

3 Aylık Bebeklerin Uyku Düzeni

Bu ayla birlikte bebeğinizin uyku düzeni oturmaya başlayacak. 3 aylık bebek ne kadar uyur diye merak ediyorsanız cevabımız, ay sonuna doğru uyku süresinin 6 ila 8 saate kadar çıkacağıdır. Ancak bu uyku süresinin aralıksız olmayacağını gerçeğini kabul etmelisiniz. Gündüz öğleden önce 2 ila 3 kez, öğleden sonra da 2 saat uyuyabilir.

Üçüncü ayda bebeklerin çoğu belli bir düzene geçerler. Tipik bir bebek her sabah aynı saatlerde uyanır, emer, kısa süre uyanık kalır, biraz kestirir, öğle saatleri yemeğinde yine uyanır, emer ve öğle sonunda uzun bir süre uyanık kalır, yine emer ve akşam üstü yine uyur. Bu uyku anne-babanın uyku saatlerini geçerse saat 11 sıralarında onu uyandırıp besleyin. Bu andan sonra bebek altı saatlik bir uykuya dalar.

Heidi Murkoff – Bebeğinizin İlk Yılında Sizi Neler Bekler – Epsilon Yayınevi

 

Cevap yaz