- İstatistikler: 0
- Yayınlandı: 12 Haziran 2018
19 Aylık Bebek Gelişimi
19 aylık bebek günden güne geçirdiği değişimlerle sizi şaşırtmaya devam ediyor.
19 aylık bebekler bu dönemde çevresine, nesnelere ve hatta insanlara karşı daha fazla farkındalık geliştirir. Her gün değişen davranışlarına, isteklerine ve alışkanlıklarına uyum sağlamak önemlidir. Dilerseniz şimdi 19 aylık bebekler neler yapar bir göz atalım.
19 Aylık Bebekler Neler Yapar?
- Merdiven çıkıp inebilir, zıplayabilir, koşabilir, tırmanabilir.
- İki, üç kelimeyi birleştirip cümle kurabilir.
- Ellerini yıkayıp kuruyabilir.
- Küpleri üst üste koyabilir.
- Kitap sayfalarını çevirebilir.
- Söylediklerinin çoğu anlaşılır olmasa da, söylediğiniz kelimelerin çoğunu anlamaya başlar.
- 50 kelimeye kadar konuşabilir.
- Kendi boyutundaki hafif eşyaları rahatlıkla taşıyabilir.
- Düğme, fermuar, tutacak vb. gereçlerin ne işe yaradığını anlayabilir.
- Kapıyı kapatıp açabilir.
- Ayakkabılarını ve giysisini kendi başına giyip çıkarabilir.
- Farklı şekillerde delikleri olan kutuya uygun şekillerdeki parçaları atabilir.
- Hoşunuza giden hareketli tekrar-tekrar yapabilir.
- Su, kum ve topla oynamayı çok sever.
- Karşılıklı oyunlar oynayabilir.
- Komik şeylere gülümser.
- Vücudundaki bölgeleri sorduğunuzda cevap verebilir.
- İki farklı nesne arasından istediğini seçebilir.
- Büyük parçalı lego oyunlarını oynayabilir.
- Oyuncaklarını, sandalyeyi çekerek ileri geri yürütebilir.
Bebeklerden bazıları bu gelişim aşamalarının birkaçına erişemeyebilir. Her bebeğin gelişimi birbirinden farklı olduğundan endişelenmenize gerek yoktur.
19 aylık bebekler sizin davranışlarınızı kendi sosyal ilişkilerinde taklit edebilirler. Bu dönemde bebeğinizde vurma veya ısırma gibi eylemler görebilirsiniz. Böyle durumlarda bebeğinize kızmak veya bağırmak yerine, onu sakin bir dille uyarmalı, yaptığının neden yanlış olduğunu anlayabileceği şekilde anlatmalısınız. İnatçılık bu dönemde de görülebilir. İstediği her şey için çığlık atıp ağlayabilir. Ona isteklerini ağlamadan söylemesi gerektiğini ve her istediğini alamayacağını sakince anlatabilirsiniz.
Dil gelişimi devam eden bebeğiniz, bazen isteklerini doğru şekilde telaffuz edemeyebilir ve onu anlamanız zorlaşabilir. Anlaşılamadığını fark eden bebekler genellikle huysuzlaşır ve sinirlenirler. İstediği şeyi göstermesini isteyerek onu anlamaya çalıştığınızı gösterebilirsiniz. Bu dönemde bebekler on veya yirmi beş kelime hazinesine sahiptir. Onunla sağlıklı bir iletişim kurmak, bebeğinizin kendini rahatça ifade edebilmesini sağlayacaktır.
Sizi taklit ederek öğrenen bebeğiniz, yaptığınız işleri taklit etmeyi severler. Bu nedenle size yardım etmek isterler. Henüz oyun ve iş arasındaki farkı anlamasa da istediği zaman size yardım etmesine izin vermelisiniz.
19 Aylık Bebeğin Kilosu
19 aylık kız bebeklerde kilo: en düşük 9,3 kg, en yüksek 13,8 kg’dir.
19 aylık erkek bebeklerde kilo: en düşük 9,7 kg, en yüksek 14,6 kg’dir.
19 Aylık Bebeğin Boyu
19 aylık kız bebeklerde boy: en düşük 75 cm, en yüksek 87,5 cm’dir.
19 aylık erkek bebeklerde boy: en düşük 77 cm, en yüksek 89 cm’dir.
19 Aylık Bebeklerin Beslenme Düzeni
Sağlıklı beslenmek ve yeteri miktarda kalori alımı 19 aylık bebekler için çok önemlidir. Çünkü bebeğinizin kas gelişimi devam eder ve yeni motor beceriler kazanır. Bu nedenle yeterli miktarda kalsiyum, protein, vitamin, mineral ve diğer besin öğelerinden almalıdır. Bu dönemde bebeğiniz ona sunduğunuz her yiyeceği kabul etmeyebilir. Seçimine saygı duymalı, onu yemeğe zorlamamalısınız. Salata, çorba, et ve sebze yemekleri, yoğurt, meyve gibi besinleri sık sık tüketmesine özen gösterin. Her gün farklı çeşitli yemekler hazırlayarak, yeni tatları tanımasını sağlayabilir, yemek yememe sorununu çözebilirsiniz.
19 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni
Bebeğiniz gün içinde çok aktif olduğundan ve her gün yeni şeyler keşfettiğinden uyuma konusunda sorunlar yaşayabilirsiniz. Uyumak için odasına gitmeyi reddedebilir. Eğer bebeğiniz uyumak istemiyorsa, daha önce kullandığınız uyku rutinleri artık işe yaramayabilir. Uyku dışında yaptığı şeyler eğlenceli olduğundan bebeğinizin uyuma isteği kaybolabilir. Ayrıca yatağına yattığından sizin eğleneceğinizi de düşünebilir. Eğer uyumayı reddediyorsa ona yapacakları konusunda bilgi verebilirsiniz. Örneğin, şimdi dişlerini fırçalama vakti. Sonra en sevdiğin pijamalarını giyeceksin ve sana masal anlatacağım.” şeklinde rutin uygulamayı hatırlatmanız faydalı olabilir.