- İstatistikler: 0
- Yayınlandı: 13 Haziran 2018
18 Aylık Bebek Gelişimi
18 aylık bebek ellerini kullanma becerisini gün geçtikçe daha da geliştirmiştir. 18’inci ay en hareketli olunan dönem olarak tanımlanır.
Bebeğiniz tam 1,5 yaşında! Merakı, keşfetme duygusu, yapabildiklerinin artmasıyla çevresinde olup bitenler hakkında daha fazla bilgiye sahiptir. 18 aylık bebekler neler yapar diye merak ettiğinizden eminiz. O halde yazımızı inceleyebilirsiniz.
18 Aylık Bebekler Neler Yapar?
- Dökmeden bardaktan su içebilir.
- Rahatça yürüyebilir hatta koşabilir.
- Kalemle karalama yapabilir, düz çizgi çizebilir.
- Üç tekerlekli bisiklet kullanabilir.
- Yedi oyuncak küpten kule yapabilir.
- Duyduğu sesleri taklit edebilir.
- Kaşık, çatal kullanarak kendi kendine yemek yiyebilir.
- Elbiselerini kendi giyip çıkarabilir.
- Kitap sayfalarını rahatlıkla çevirebilir.
- Yetişkin birinin yardımıyla merdivenlerden inip çıkabilir.
- Topla oynamaya bayılır, topa tekme atabilir.
- Lavaboda ellerini kendi yıkayabilir.
- Üç kelimeyi yan yana getirerek cümle kurabilir.
- “Nereye gitti” gibi basit sorular sorabilir.
- Tek çizgi üzerinde veya geri geri yürüyebilir.
- Kapıyı kapatıp açabilir. Eşyaları itip çekebilir. Topu atıp yakalayabilir.
- “Su ver, top at, anne gel, baba git” gibi basit cümleler kurabilir.
- Verdiğiniz basit talimatları yerine getirebilir.
- İstemediği bir şey yapıldığında şiddetli tepki vererek reddeder. Çünkü 18 aylık bebeğin kendi istekleri oluşmaya başlamıştır ve mantıklı hareket eder.
- Mobilya, sandalye, sehpa gibi eşyaların üzerine tek başına tırmanabilir.
- Yeni karşılaştığı insanları yabancılar ve sizin yanınıza sığınır.
- Tava, tencere gibi mutfak eşyalarıyla oynamaya bayılır. Onları yerinden çıkartmayı sever.
- Hayvanların sesleri nasıl çıkardığını bilebilir.
- Sorulduğunda vücudundaki organları gösterebilir, isimlerini sayabilir.
- Kelime haznesi 20 kelimeye kadar çıkabilir.
- Gösterilen bir eşyaya yönelebilir.
- Resimdeki nesnelerin veya canlıların isimlerini söyleyebilir.
Bebeklerden bazıları bu gelişim aşamalarının birkaçına erişemeyebilir. Her bebeğin gelişimi birbirinden farklı olduğundan endişelenmenize gerek yoktur.
18 aylık bebekler daha anlamlı oyunlar oynamaya başlarlar. Örneğin, kum ve su ile oynamak, hamur yoğurmak en sevdiği oyunlar arasındadır. Bebeğinizin gelişimine özel oyunlar oynayabilir, yeni oyunları birlikte keşfedebilirsiniz.
Bu dönemde bebekler rahatça yürüyebildikleri ve merak duyguları geliştiği için her yeri keşfetmeye çalışırlar. Bu nedenle ev içinde güvenlik önlemlerinin alınması önemlidir. Özellikle bebekler için tehlikeli olabilecek pencereler için koruyucular kullanılmalı, prizler kapatılmalı, bebek mutfakta tek başına bırakılmamalı ve mutfak için gerekli tedbirler alınmalıdır. Özellikle kesici, delici, kimyasal ve zehirli malzemelerin bulunduğu çekmece ve dolaplar kesinlikle kilit altına alınmalıdır. Bunların yanı sıra ilaçlar, hijyen malzemeleri, kozmetik ürünler, yanıcı maddeler de yiyerek zehirlenme ihtimaline karşı bebeğinizin ulaşamayacağı yerlere kaldırılmalıdır.
18 aylık bebek olayları birbirleriyle ilişkilendirmeye başlar ve karşılaştığı problemleri tek başına çözmeye çalışır. Olaylar arasında neden-sonuç ilişkisi kurmaya başlar. Bu dönemde bebeğinizin sevdiği, sevmediği şeyler ile alışkanlıkları sürekli değişiklik gösterebilir. Ebeveyn olarak onun bu değişimlerine ayak uydurmanız gerekir. Başardığı her şeyde bebeğinizin özgüveni daha da artacaktır. Bu nedenle gerekli olduğu her durumda “aferin, teşekkür ederim, lütfen” gibi kelimelerle bebeğinizi olumlu davranışlara karşı cesaretlendirmelisiniz.
“Ben ve benim” gibi kavramları anlamaya başlar. Tuvaletini yaptığını fark eder ve sizi bilgilendirebilir. Bu dönemde inatçı davranışlarını sürdürmeye devam edebilir. Zaman zaman size ve babasına olan düşkünlüğü değişkenlik gösterebilir. 18 aylık bebekler yapmak istediklerini yapamadıklarında veya ulaşmaya çalıştıkları şeylere ulaşamadıklarında hırçınlaşıp ağlayabilirler. Bunun gibi durumlar karşısında sakinliğinizi korumalı, onu anladığınızı göstermelisiniz. Duyguları değişken olduğundan, bir an çok mutluyken bir anda durgunlaşabilir. Yaşadığı duyguların neler olduğunu söyleyebilir, bu duyguları ona öğretebilirsiniz. Kendisi hakkında edindiği bilgiler, hisler ve düşünceler özgüveninin oluşmasını sağlar. Bu nedenle ona yardımcı olmaya özen göstermelisiniz. Kendisinin önemli olduğunu, kendisini sevmesi gerektiğini anlatmanız önemlidir. Her daim ona olan sevginizi hissettirmelisiniz. Başaramadığı şeyler konusunda cesaretlendirmeli, başarılı olduklarında da onu takdir etmelisiniz.
18 Aylık Bebeğin Kilosu
18 aylık kız bebeklerde kilo: en düşük 9,1 kg, en yüksek 13,5 kg’dir.
18 aylık erkek bebeklerde kilo: en düşük 9,6 kg, en yüksek 14,4 kg’dir.
18 Aylık Bebeğin Boyu
18 aylık kız bebeklerde boy: en düşük 74,5 cm, en yüksek 86 cm’dir.
18 aylık erkek bebeklerde boy: en düşük 76 cm, en yüksek 88 cm’dir.
18 Aylık Bebeklerin Beslenme Düzeni
18 aylık bebekler çok aktif olduklarından fazlasıyla enerji harcarlar. Beslenme programında büyüme ve gelişimlerini destekleyecek, enerji ihtiyacını karşılayacak sağlıklı besinler yer alması gereklidir. 18 aylık bebek gün içerisinde üç ana öğün, iki ila üç ara öğün şeklinde bir beslenme düzenine sahiptir. Bebeğinizin sağlıklı büyüyebilmesi, temel besin gruplarının ne kadar tüketildiğine bağlıdır. Bu nedenle beslenme programında mutlaka et, balık, tavuk, yumurta, sebze ve meyveler, tam tahıllar, bakliyatlar, süt ve süt ürünleri, pirinç, patates gibi gıdalar yer almalıdır. Bu dönemde yemekler konusunda seçici olan bebeğiniz, yemek yememe konusunda sizinle inatlaşabilir. Burada unutmamanız gereken bebeğinizin bir birey olduğu ve yeme konusunda özgür bırakılması gerektiğidir. Onu yemeğe zorlamamanız gerekir. Çünkü zorlandığında farklı tepkiler verebilir, iştahsızlık gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
18 Aylık Bebeklerin Uyku Düzeni
18 aylık bebeklerin uyku düzeni değişiklik gösterebilir. Bu dönemden sonra gündüz uykusuna olan ihtiyacı azalır. Bu yüzden bebeğiniz gündüz uyumuyorsa endişelenmeyin, gelişimi için herhangi bir sorun teşkil etmez. Toplam uyku süresi 12-14 saat olmalıdır. Ancak bazı bebekler 12-13 saatlik gece uykusuyla da yetinebilmektedir. Bazı bebekler ise geceleri 9-10 saat uyur ve gündüzleri birkaç saatlik uykuya ihtiyaç duyabilir. Burada önemli olan bebeğinizin yeterli sürede uyuması ve dinlenmiş şekilde uyanmasıdır.
18 Aylık Bebeklerde Aşı
Dapt-IPA-Hib 4.doz, Çocuk Felci 2.doz, Hepatit A 1.doz