Yükleniyor

20 Aylık Bebek Gelişimi

20 aylık bebekler, sosyal açıdan oldukça aktiftir. Analitik düşünme, neden-sonuç ilişkisi kurma, soyut kavramları anlama gibi konularda becerilerini geliştirmeye devam ederler.

Bebeğinizin büyümesi, pek çok şeyi rahatlıkla yapabilmesi onunla geçireceğiniz zamanları çok daha keyifli hale getirecektir. Size yardım etme isteği, size olan bağlılığı, günden güne gelişen özellikleri ile bebeğiniz bir birey olma yolunda hızlı adımlarla ilerler. Dilerseniz 20 aylık bebekler neler yapar detaylarıyla inceleyelim.

20 Aylık Bebekler Neler Yapar?

  • Kendi başına yemek yiyebilir, bardak, çatal ve kaşık kullanabilir.
  • Elliden fazla kelime kullanabilir.
  • Tek ayak üzerinde durabilir, koşabilir. Aynı zamanda yürümesi daha dengelidir.
  • Oyuncak küpleri üst üste koyarak kule yapabilir.
  • Topu yerden alarak size atabilir.
  • Dişlerini fırçalayabilir.
  • Ellerini ve yüzünü kendi başına yıkayabilir.
  • Elbiselerini tek başına giyip çıkarabilir.
  • Kalemle karalamalar yapabilir. Pastel boya veya kalemle düz çizgiler çizebilir, hatta bazı bebekler daire de çizebilir.
  • Sevdiği şeyleri veya oyuncaklarını paylaşmak istemeyebilir.
  • Topu eliyle uzağa fırlatabilir.
  • Tek başına merdiven çıkabilir, yardımla aşağıya inebilir.
  • 20 aylık bebek taklit etme konusunda oldukça yeteneklidir.
  • “baba gel, su ver, kapıyı kapat” gibi basit cümleler kurabilir.
  • Büyük parçalı basit puzzle oyunu oynayabilir.
  • Gittiğiniz her yerde sizi takip etmek, sürekli ilgi odağınız olmak, kucağınızdan ayrılmamak isteyebilir.
  • Fobi ve korku kavramı artabilir. Daha önce görmediği bir canlı, ani bir ses onu korkutabilir.
  • Rengini, tadını, kokusunu beğenmediği yiyecekleri reddebilir.

Bebeklerden bazıları bu gelişim aşamalarının birkaçına erişemeyebilir. Her bebeğin gelişimi birbirinden farklı olduğundan endişelenmenize gerek yoktur.

Bu dönem bebeklerin öfke krizini çokça yaşadıkları bir dönemdir. Sakinliğinizi korumalı, bunun bir geçiş dönemi olduğunu unutmamalısınız. 20 aylık bebekler oyun ve işi henüz birbirlerinden ayıramazlar. Onlar için her şey birer oyun gibidir. Bebeğiniz, iş yaparken size yardımcı olmaya bayılır. Bu nedenle ona küçük ve basit görevler verebilirsiniz. Örneğin, çamaşır asarken ondan mandalları size vermesini, çiçekleri sulamasını, bulaşık makinesine bulaşıkları yerleştirmesini isteyebilirsiniz. Bu görevler kendisini önemli hissetmesini sağlayacaktır. Hem böylece birlikte daha fazla zaman da geçirebilirsiniz. Yaptığı görevlerden sonra takdir edilmek bebeğinizi mutlu ve motive edecektir.

Her insanda olduğu gibi bebeklerinde sınırlara ihtiyacı vardır. Sınır koymak, bebeğinizin güvenli ve yetenekli büyümesine yardımcı olur. Ayrıca “şımarmadan” büyümesini de sağlar. Sınırların neler olduğunu, bu sınırları koymaktaki amacınızı ona basit ve anlaşılır şekilde anlatabilirsiniz. Bunlara uyması gerektiği konusunda net olmanız önemlidir.

20 aylık bebekler pek çok konu hakkında kendi fikirlerine sahiptir. Paylaşmayı öğrenmesi zaman alsa da temelini sağlam atmanız, ileride paylaşmayı daha kolay öğrenebilmesini sağlayacaktır. Bunu desteklemek için yanınızdaki kişilerle kendi eşyalarınızı paylaşabilirsiniz. Sizden görerek öğrenmesi etkili olacaktır.

 

20 Aylık Bebeğin Kilosu

20 aylık kız bebeklerde kilo: en düşük 9,4 kg, en yüksek 14 kg’dir.

20 aylık erkek bebeklerde kilo: en düşük 9,9 kg, en yüksek 14,8 kg’dir.

20 Aylık Bebeğin Boyu

20 aylık kız bebeklerde boy: en düşük 76 cm, en yüksek 88,5 cm’dir.

20 aylık erkek bebeklerde boy: en düşük 78 cm, en yüksek 90 cm’dir.

 

20 Aylık Bebeklerin Beslenme Düzeni

Pek çok sağlıksız besin ambalajları bebeğinizin ilgisini çekebilir. Ancak sağlıksız besinler, bebeğinizin ileride obezite gibi dünyanın en ciddi sağlık sorunuyla karşılaşmasına neden olabilir. Bu nedenle bebeğiniz ek gıdaya geçtiği andan itibaren doğal ve sağlıklı beslenmelidir. Özellikle sebze ve meyvelerin mevsiminde tüketilmesi, et, balık, tavuk, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi besinlerin mutlaka besin programında yer alması gereklidir. Hazır ve dondurulmuş gıdalar nasıl ki yetişkinler için bile zararlıysa, bebeğiniz için de bir o kadar zararlıdır. Sağlıklı bir birey yetiştirmenin sizin elinizde olduğunu unutmamalısınız.

Bebeğinizin kendi başına çatal, kaşık ve bardak kullanmaya başlamasıyla, yemeği kendisinin yemesine izin vermelisiniz. Bir yetişkinin tüketebildiği hemen hemen her yemeği yiyebilen bebeğiniz için farklı tatlarda ve çeşitte yemekler hazırlayabilirsiniz. Çünkü bu dönemde bebeğiniz, yemeklerin rengini, tadını ve kokusunu sevmeyebilir ve bu da yemek yemesine engel olabilir. Değişik alternatifler yaratarak bunun önüne geçebilmeniz mümkün. Buna rağmen bebeğiniz yemek yemeyi reddediyorsa, kesinlikle yemeğe zorlamamalısınız. Yemeklerin günlük yapılmasına da özen göstermelisiniz.

 

20 Aylık Bebeklerin Uyku Düzeni

20 aylık bebekler genel olarak günde tek seferlik uyku düzenini geçiş yaparlar. Yaklaşık olarak 12-14 saatlik uyku süresi bebeğiniz için yeterli olacaktır. Bazı bebeklerde uykuya dalma sorunu görülebilir. Geceleri rahat ve sakin şekilde uyuyabilmesi için uyku eğitimine başlayabilirsiniz.

Cevap yaz