
- İstatistikler: 0
- Yayınlandı: 8 Haziran 2018
24 Aylık Bebek Gelişimi
İki yaş bebeğiniz için bir dönüm noktasıdır. Pek çok işini kendi başına yapmaya başlayan bebeğinizin bağımsızlık duygusu daha da gelişmiştir.
Bebeğiniz bu iki yıl içerisinde çok fazla şey öğrenmiş, kendisini ve çevresini keşfetmiştir. Neleri yapıp neleri yapamayacağını bilir. Merak ve keşfetme duygusu devam ettiği için evde her yeri karıştırmak en büyük eğlencesidir. İki yaş döneminde bebeğinizin neler yapabildiğini merak ettiğinizden eminiz. O halde 24 aylık bebekler neler yapar gelin inceleyelim.
24 Aylık Bebekler Neler Yapar?
- Ayak parmakları üzerinde yürüyebilir.
- Hızlı ve kolayca oturup kalkabilir.
- Geriye ve yana doğru yürüyebilir.
- Tuvaletini söyleyebilir.
- Tırmanabilir, zıplayabilir, koltukların üzerine çıkıp eşyaları atmayı çok sever.
- 2-3 kelimeden oluşan cümleler kurabilir, bunları peş peşe söyleyebilir.
- Rahatça merdivenlerden inip çıkabilir.
- “Neden, niçin, kim” gibi soruları sıkça sorabilir.
- Kendi başına ceketinin fermuarını çekebilir, düğmelerini ilikleyebilir.
- Oyuncak bebeğini besleyebilir.
- Kaşıkla yemeğini yiyebilir, sofrada sizinle oturabilir, bardaktan su içebilir.
- Topu eliyle fırlatıp atabilir.
- Dik bir çizgiyi bakarak çizebilir.
- Resimlerdeki 2-4 şekli tanıdığını belli edebilir.
- Kıyafetlerini ve ayakkabısını kendi başına giyip çıkarabilir.
- Üç tekerlik bisiklet kullanabilir.
- Tek ayak üzerinde durmak ve sıçramak gibi hareketleri yapmaya çalışabilir.
- Kitapların sayfalarını rahatlıkla çevirebilir.
- Kavanoz ve şişe kapaklarını döndürerek açabilecek beceriyi gösterebilir.
- Boyunun yettiği her yere ulaşmaya çalışabilir.
- Büyük oyuncakları taşımaya çalışabilir.
- Kalemle çizgiler çizebilir, karalamalar yapabilir.
- Kutuları çevirip içindekileri boşaltabilir.
- Ellerini ve yüzünü tek başına yıkayabilir.
- Dişlerini artık kendi başına fırçalayabilir.
- Hayvanların veya araçların seslerini taklit edebilir.
- Kapı kolunu çevirebilir, düğmeye basabilir.
- Basit sebep-sonuç ilişkisi kurabilir.
- “Bu ne?” diye sorduğunuz sorulara cevap verebilir.
- Nesneleri kategorize edebilir.
- Aklında görüntüler oluşturabilir.
- Hayal gücü gelişmeye başlar.
- İleride, daha az, daha yakında, daha fazla, farklı ve aynı gibi soyut kavramları anlamaya başlar.
- Oynadığı oyunlarda çok daha yaratıcıdır.
- 20-30 kelime söyleyebilir.
Bebeklerden bazıları bu gelişim aşamalarının birkaçına erişemeyebilir. Her bebeğin gelişimi birbirinden farklı olduğundan endişelenmenize gerek yoktur.
İki yaş bebeğinizin pek çok değişim yaşadığı bir dönem olduğu için uzmanlar iki yaş sendromunu ayrıca ele almışlardır. Bu dönemde bebekler genel olarak bencildir. Etrafındakilerin kendisiyle ilgilenmesini isterler ve ilgi çekebilmek için her şeyi yapabilirler.
24 aylık bebek, paylaşma duygusunu henüz kazanmamıştır. Bu nedenle her şeyin kendisine ait olduğunu düşünebilir. Eşyalarını veya oyuncaklarını paylaşmak istemeyebilir. Bu dönemde bebekler oldukça sabırsız ve acelecidir. En ufak şeyleri çok büyük bir sorunmuş gibi gösterebilirler. Bu nedenle çabuk kızarlar ve öfkelerini ağlayarak belli ederler.
24 aylık bebekler, her şeye “hayır” diyen, sınırlarını test eden ve sürekli sizi reddeden bir kişiliğe bürünebilirler. Bu durum bazen sizi çok zorlasa da gelişimin bir parçası olduğunu unutmamalısınız. Kurallar koymanız ve bunları uyması gerektiğini belirtmeniz önemlidir.
Resimler en çok ilgisini çeken şeylerdir. Kitaplardaki resimleri dikkatlice inceler ve onları ayırt edebilir. Resimdeki kişileri tanıyabilir ve ona göre tepki verebilir. Bebeğinizin dil gelişimi fiziksel ve sosyal gelişimi kadar önemlidir. Bu nedenle ilk aylarından itibaren onunla birlikte kitap okumaya devam etmeniz önemlidir.
24 aylık bebek, söylediğiniz şeylerin birçoğunu anlayabilir, sorularınızı ve komutlarınızı uygulayabilir. Ancak bunlar işine gelmiyorsa sizi duymazlıktan gelecektir. Bu dönemde iletişimi çok daha hızlanabilir. Kendi kendine konuştuğunu görebilirsiniz. Onunla her daim sohbet etmeniz iletişim ve konuşma becerisinin gelişmesine destek olacaktır. Yapılan araştırmalar ebeveynlerin bebekleriyle sık sık konuşmasının, bebeklerin doğru ve hızlı dil becerisine sahip olduğunu göstermiştir.
24 Aylık Bebeğin Kilosu
24 aylık kız bebeklerde kilo: en düşük 10 kg, en yüksek 15 kg’dir.
24 aylık erkek bebeklerde kilo: en düşük 10,4 kg, en yüksek 15,6 kg’dir.
24 Aylık Bebeğin Boyu
24 aylık kız bebeklerde boy: en düşük 79 cm, en yüksek 92,5 cm’dir.
24 aylık erkek bebeklerde boy: en düşük 81 cm, en yüksek 94 cm’dir.
24 Aylık Bebeklerin Beslenme Düzeni
24 aylık bebekler, her konuda kendilerini daha özgür hissettikleri için bu durum yemek konusunda da geçerlidir. Sevdiği şeyleri yiyip sevmediklerini yemek istemeyebilir. Sizinle birlikte sofrada oturup sohbete katılması, kendi başına yemeğini yemesi, bebeğinizin artık bir birey olduğunun göstergesidir.
Bu dönemde bebekler kalorilerinin büyük bir çoğunluğunu karbonhidrattan karşıladıkları için ekmek tüketimi yüksektir. Beslenme programına 3-4 dilim tam tahıllı ekmek ekleyebilirsiniz. Süt ve süt ürünlerinin yanı sıra et, tavuk, balık, sebze ve meyve gibi yiyecekler de besin programında yer almalıdır. Her gün farklı yemekler yaparak, bebeğinizin yeni tatlar keşfetmesini sağlayabilir, sebze yemeklerinde yaratıcılığınızı sergileyebilirsiniz.
24 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni
Eğer bebeğiniz hala gündüz uykusu uyuyorsa, bir gündüz uykusuyla birlikte toplamda 12-13 saat uyuyabilmektedir. Bebeğiniz gün içinde yaşadıklarından etkilendiği için bu durum gece uykusunu etkileyebilir. Korkmasına neden olabilecek durumlar, evde yaşanılan gerginlikler, diğer çocuklarla yaşadığı sorunlar gece uyku sorunu yaşamasına neden olabilir. Eğer bebeğiniz ciddi uyku sorunları yaşıyorsa mutlaka bir uzmandan destek almanız gerekir.
24 Aylık Bebeklerde Aşı
Hepatit A 2.doz