
- İstatistikler: 0
- Yayınlandı: 9 Haziran 2018
23 Aylık Bebek Gelişimi
Her zaman öğrenme duygusuyla dolu olan bebeğiniz, sürekli çevresinden yeni şeyler öğrenebilmek için zihnini açık tutar.
23 aylık bebekler her açıdan sizi taklit ederler. Yaptığınız işler ve söylediğiniz sözler onun için anlamlıdır ve bunları taklit ederek, öğrenmeye çalışır. 23 aylık bebekler neler yapar gelin detaylarıyla inceleyelim.
- Dil gelişimi hızlanmıştır. 20 kelimeye kadar konuşabilir.
- Şarkı söyleyebilir.
- Basit komutlarınızı algılayabilir ve isteklerini ifade edebilir.
- Günlük kullandığınız kelimeleri yenileyebilir.
- Dikkat kabiliyeti hala sınırlı olsa da aynı anda üç boyutu takip edebilir.
- Yürümek, koşmak, hoplamak, zıplamak, merdiven çıkmak gibi aktiviteleri daha kusursuz ve düşmeden yapabilir.
- Üç tekerlikli bisiklet kullanabilir.
- Eşyaların kullanım amacını öğrenmeye başladığı için onları amacına göre kullanabilir.
- Bazı soyut şeyleri kavramaya başlayabilir.
- Vücudun çeşitli yerlerini bilir ve bunların isimlerini söyleyebilir.
- Benmerkezci tutumlar sergileyebilir. Aynı zamanda oldukça sosyal olduğu için diğer çocuklarla da oynayabilir.
- Gittikçe güçlenmeye başladığı için hareketleri çok daha koordinasyonlu ve dengeli olacaktır.
- Her zaman doğru şekilde olmasa da zamirleri kullanabilir.
- İki ila dört kelimeyi birleştirerek cümle kurabilir.
- Küçük toplara rahatça vurabilir.
- Tuvaleti geldiğinde size haber verebilir.
- Yardımınızla dişlerini fırçalayabilir.
- Kapıları rahatça açıp kapatabilir.
- Şekilleri tanıyarak, onları yerlerine yerleştirebilir.
- Kıyafetlerini kendi başına giyip çıkarabilir.
- Rahatça eğilip yerdeki nesneyi alabilir.
- Resimlerdeki nesnelerin bazılarını isimleriyle tanıyabilir. Örneğin, kedi nerede diye sorduğunuzda kitapta yerini gösterebilir.
- Basit sorulara cevap verebilir.
- Küçük ve büyük ayrımı yapabilir.
Bebeklerden bazıları bu gelişim aşamalarının birkaçına erişemeyebilir. Her bebeğin gelişimi birbirinden farklı olduğundan endişelenmenize gerek yoktur.
23 aylık bebek, sizden ayrılma korkusu yaşadığı bir dönem içerisindedir. Bu nedenle her gittiğinizde huysuzlaşıp ağlayabilir. Böyle durumlarda geri döneceğinizi, onu çok sevdiğinizi ve terk etmediğinizi söyleyerek, rahatlamasını sağlayabilirsiniz.
Bu dönemde bebeğiniz farklı yaratıcılıklar sergileyebilir ve daha önce hiç karşılaşmadığınız tavırlar sergileyebilir. Örneğin, sizin eşyalarınızı kendine göre farklı şekillerde kullanıp yaratıcılığını konuşturabilir. Bu tür davranışlar onun için oldukça normaldir.
Bebeğiniz artık “evet ve hayır” kelimelerinin ne anlama geldiğini daha iyi anlayacaktır. Yapmaması gereken şeyler konusunda ona net olmalı ve neden yapmaması gerektiğini sakin şekilde anlatmalısınız. Pek sizi dinlemeyecek olsa da bunu sürekli tekrarlamanız ve belirli sınırlar koymanız gelişimi için önemlidir.
Duygularını ifade edebilecek kelimeleri bulmak için çabalayabilir. Ona yardımcı olarak duygularını anlatabileceği kelimeleri öğretebilir, iyi ve kötü arasındaki farkı anlatabilirsiniz. Bu, bebeğinizin gelişimine yardımcı olacaktır. Bebeğiniz eğer “ben” kelimesini kullanıyor ve kendi ismini söyleyemeye başladıysa bu, artık sizden farklı bir kişi olduğunu anlamaya başladığının bir göstergesi olabilir.
Bu ay bebeğinizin paylaşmayı öğrenebileceği bir dönemdir. Bazı değerleri öğrenebilmesi ve oyuncaklarını paylaşabilmesi için bebeğinizi teşvik etmeniz önemlidir. Ona paylaşmanın önemini sakin bir şekilde anlatmalı, eşyaların önemsiz olduğunu, önemli olanın insanlarla kuracağı sosyal ilişkiler olduğunu öğretmelisiniz.
Bebeğinizi başarıları karşısında desteklemeli, teşvik etmeli ve övmelisiniz. Bu tür davranışlarınız bebeğinizin kendine olan güveninin oluşmasını sağlayacaktır.
23 Aylık Bebeğin Kilosu
23 aylık kız bebeklerde kilo: en düşük 9,9 kg, en yüksek 14,8 kg’dir.
23 aylık erkek bebeklerde kilo: en düşük 10,3 kg, en yüksek 15,4 kg’dir.
23 Aylık Bebeğin Boyu
23 aylık kız bebeklerde boy: en düşük 78,5 cm, en yüksek 91,5 cm’dir.
23 aylık erkek bebeklerde boy: en düşük 80 cm, en yüksek 93 cm’dir.
23 Aylık Bebeklerde Beslenme Düzeni
Bebeğiniz her türlü yiyebilecek kadar gelişmiştir. Ancak yine de bebeğinizin boğazına kaçabilecek kadar küçük mısır, şeker, çekirdek gibi yiyecekleri vermemeye özen gösterin. Eğer bebeğiniz yemek masasında yemeklerle oynuyorsa veya yemeği reddediyorsa, doyduğunu kabul edebilirsiniz. Önemli olan bebeğinizi yemeğe zorlamamanızdır.
Bu dönemde özellikle A vitamini açısından zengin sebze ve meyveler, balık, et, tavuk, baklagiller, hububat, süt ve süt ürünleri ve diğer sebze ve meyveler gibi besinleri tüketmesi gerekir. Bunun için tüm besinleri eşit şekilde dağıtabildiğiniz bir beslenme programı hazırlayabilirsiniz.
22 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni
Eğer bebeğiniz hala bebek karyolasında yatıyorsa, bu dönemden itibaren büyük çocuk karyolasına geçebilirsiniz. Düşme ihtimaline karşı önlem almayı da unutmayın. Ortalama 12-14 saat uyuyabilen bebeğinizin gece uykusunun uzunluğu, gündüz uyuyup uyumadığına bağlıdır. Gündüz uyuyan bebeklerin gece uykusu 11-12 saat iken, gündüz uyumayan bebeklerde gece uykusu 12-13 saattir.