
- İstatistikler: 0
- Yayınlandı: 14 Haziran 2018
17 Aylık Bebek Gelişimi
17 aylık bebek kısmen de olsa çevresinde olup bitenleri çözmeye başlamıştır. Gelişim açısından ele alındığında daha kapsamlı bir sürece girdiğini söyleyebiliriz.
17 aylık bebek sosyal becerilerinin arttığı, fiziksel olarak aktif olduğu bir sürece girmiştir. Bu süreçte hem fiziksel hem sosyal hem de dil gelişimine destek olmak önemlidir. Oyun ve sosyal iletişim bu dönemde daha fazladır. Bu nedenle bebeğinizin ihtiyaç duyduğu enerjiyi alabilmesi için kaliteli uyuması ve iyi beslenmesi gerekir. Şimdi 17 aylık bebekler neler yapar detaylarıyla inceleyelim.
17 Aylık Bebekler Neler Yapar?
- Dengeli şekilde rahatça yürüyebilir.
- Merdivenleri inip çıkabilir.
- Yerdeki nesneyi alabilmek için durup eğilebilir.
- Kitabın sayfalarını çevirebilir.
- Dolap ve çekmeceleri karıştırıp, içindekileri dışarı çıkarabilir.
- Tek başına bardaktan veya biberonundan su içebilir.
- Verilen komutları yerine getirebilir.
- 4-5 sözcüğü söyleyebilir. Bazı bebeklerde bu sayı 6 ila 10 arasında olabilir.
- Konuşmaları anlayabilir.
- İsmini bilebilir.
- Sehpa, masa veya sandalyeye tırmanabilir.
- Kalemle çizimler yapabilir.
- Kutuları iç içe dizebilir.
- Büyük parçalı puzzle oyunları oynayabilir.
- Kıyafetlerini kendi çıkarabilir.
- Güler, el sallar, basit oyunlar oynamayı sever.
- Hayvan seslerini taklit edebilir.
- İstediği şeyin ismini söyleyebilir.
- Dişlerini fırçalayabilir.
- Yaptıklarınızı taklit edebilir.
- Televizyon kumandasını alarak telefonla konuşuyormuş gibi yapabilir.
Bebeklerden bazıları bu gelişim aşamalarının birkaçına erişemeyebilir. Her bebeğin gelişimi birbirinden farklı olduğundan endişelenmenize gerek yoktur.
17’nci aydan itibaren bazı bebekler nesnelerin farklılıklarını ve benzerliklerini algılamaya başlar. Örneğin, oyuncaklarını farklı şekil, tip ve renge göre ayırabilir. Yavaş yavaş “evet ve hayır” demeyi öğrenir. Bazıları bir şeyi istemediğini kafasını sallayarak, bazıları ise “hayır” diyerek belli eder.
Bebeğiniz bu dönemde oyuncaklarına veya nesnelere karşı duygusal bir bağ geliştirebilir. Bağ kurduğu nesne olmadan uyumak istemeyebilir. Bunlar güven nesnesi olarak da tanımlanabilir. Korkuların ortaya çıkması, bu güven nesnesine olan bağlılığının temel nedenidir.
Bu süreç içerisinde bebeğiniz çığlık atmaya başlamış olabilir. Bunu yapmasının nedeni kendi sesini fark etmesinden kaynaklanır. Çığlık attığında ona verdiğiniz tepki bazen daha çok çığlık atmasına neden olabilir. Bir nesneyi veya oyuncağını fırlatma, etrafı karıştırma gibi huylar bir süre daha devam eder. Bu nedenle ona renkli toplar alabilirsiniz. Böylece enerjisini boşaltacak ve bundan keyif alacaktır.
İstediği bir şeyi yapmasına izin vermediğiniz zaman hırçınlaşabilir, öfke krizine girebilir hatta ağlayabilir. Hastalık, yorgunluk ve bilmediği bir ortam da bu durumu tetikler. Ancak öfke krizleri kısa sürer. Mümkün oldukça müdahale etmemeye çalışmalısınız. Çünkü bu davranışı desteklerseniz, her istediğini çığlık atarak ve ağlayarak yaptırmaya çalışacaktır.
17 Aylık Bebeğin Kilosu
17 aylık kız bebeklerde kilo: en düşük 8,9 kg, en yüksek 13,2 kg’dir.
17 aylık erkek bebeklerde kilo: en düşük 9,4 kg, en yüksek 14,2 kg’dir.
17 Aylık Bebeğin Boyu
17 aylık kız bebeklerde boy: en düşük 73,5 cm, en yüksek 85 cm’dir.
17 aylık erkek bebeklerde boy: en düşük 75 cm, en yüksek 87 cm’dir.
17 Aylık Bebeklerin Beslenme Düzeni
17 aylık dönemde bebeğinizin kemik gelişimini desteklemek için yeterli miktarda kalsiyum almasına dikkat etmelisiniz. Peynir, yoğurt ve süt gibi besinlerle bebeğinizin kemik gelişimini destekleyebilirsiniz. Bebeğinizin inek sütüne karşı alerjisi varsa, kalsiyum ihtiyacını tofu, yeşil yapraklı sebzeler ve keten tohumu gibi besinlerden veya keçi sütünden karşılayabilirsiniz.
Yetersiz kalsiyum, bebeğinizin kemik ve diş gelişimini olumsuz olarak etkiler. Kalsiyumun yanı sıra bebeğinizin diğer vitaminler ve proteinler bakımından zengin besinlerle beslenmesi son derece önemlidir. Bu ayda ana öğünlerin yanı sıra beslenme programına ara öğünleri de eklemeyi ihmal etmeyin.
17 Aylık Bebelerde Uyku Düzeni
Bebeğiniz bu dönemde artık tek uykulu düzene geçmiş olmalıdır. Ancak henüz geçiş yapamadıysa merak etmeyin yakın zamanda düzene girecektir. Tek gündüz uykusunun mümkün oldukça 12.30 veya 13.00 gibi başlamasına özen gösterin. 2 yaşına kadar bebeklerin 11 saat gece, 2-3 saat gündüz uykusu uyuması gerekir.