Yükleniyor
11 aylık bebek gelişimi

11 Aylık Bebek Gelişimi

11 aylık olan bebeğiniz her şeyi daha net görebiliyor, söylenenleri anlayabiliyor ve bazen anlamlı kelimeler söyleyebiliyor.

 

Her ay öğrendiklerinin üzerine yeni şeyler ekleyen bebeğinizin bir yaşını doldurmasına bir ay kaldı. Ne kadar da hızlı büyüdü değil mi? O geliştikçe, yeni şeyler öğrendikçe kişiliği de oluşmaya başlar. Peki, 11 aylık bebekler neler yapar? İşte sorunuzun cevabı…

 

11 Aylık Bebekler Neler Yapar?

  • Amacına ulaşabilmek için araçlar kullanmayı deneyebilir. Örneğin, bir iskemleyi yürüteç olarak kullanabilir.
  • Anne ve baba dışında bir kelime söyleyebilir.
  • Ayakta iyi durabilir.
  • Kendi başına bardaktan su içebilir.
  • Çömelip eğilebilir.
  • Tutunarak ayakta dururken eğilerek oyuncağı yerden alabilir.
  • Ayaktayken düşmeden oturur pozisyona geçebilir.
  • Yüz ifadelerini ve ritmik sesleri taklit edebilir.
  • Bilinçli olarak nesneleri yerlerine koyabilir.
  • Yardım almadan veya destekle ayakta durabilir. Mobilyaya veya bir eşyaya tutunarak evin içinde dolaşabilir.
  • Parmak ucunda yükselebilir, tek ayaküstünde durabilir.
  • Çoraplarını çıkarıp tekrar giymeyi deneyebilir.
  • İşaret ve baş parmaklarını çok daha iyi kullanabilir.
  • Boyut ve şekiller ilgisini çeker, büyük ve küçük arasındaki farkı keşfedebilir. Üst üste takılan Legoları birbirinden ayırabilir, küçük parçayı büyüğün içine koyabilir.
  • Emekleyerek merdivenlerden inip çıkabilir.
  • Ufak nesneleri tutup kaldırabilir.
  • Kendi kendine anlaşılmaz bir dilde sözler söyleyebilir.
  • Destekle ayakta dururken öne doğru eğilebilir.
  • El işareti olmaksızın tek adımdan oluşan emirlere uyabilir.

Bebeklerden bazıları bu gelişim aşamalarının birkaçına erişemeyebilir. Her bebeğin gelişimi birbirinden farklı olduğundan endişelenmenize gerek yoktur.

Bebeğiniz yürüme çalışmalarına başladığı için ayak sağlığına uygun bir ayakkabı seçmenin tam zamanı. Hangi ayakkabının alınması gerektiği konusunda pek çok görüş olsa da bebeğinizin ayak sağlığına uygun ayakkabı seçimini doktora danışarak yapmanızı tavsiye ederiz.

11 aylık bebekler itiraz etme ve hoşlanmadığı bir şeye karşı durma eylemi kazanır. Örneğin, oyuncağını elinden aldığınızda size itiraz edebilir. Komutlarınızı ve neleri yapıp yapmayacağını daha iyi anlamaya başlayacaktır. Bu nedenle komutlarınızı basit ve anlaşılabilir şekilde vermeye özen gösterin.

Daha önce bebeklerin taklit yoluyla öğrendiklerinden bahsetmiştik. Taklit etme hala öğrenebilmesinin en iyi yollarından birisi olmaya devam ediyor. Bebeğinizin istemediğiniz bir davranışı alışkanlık haline getirmemesi için şimdiden o davranışları terk ettirmeye çalışmalısınız. Örneğin, her bebek ısırma, saç çekme gibi davranışlar sergiler. Bu davranışların ilerlememesini sağlamak adına ona, bu davranışın yanlış olduğunu, canınızın acıdığını anlatabilirsiniz.

Yaptığı olumlu davranışlar karşısında veya istediğiniz bir şeyi size getirdiğinde ona teşekkür etmeyi ihmal etmeyin. Başardığı her şeyde onu takdir etmeli, başaramadıklarında ona destek ve yardımcı olmalısınız. Kızmak, bağırmak veya başaramadığını yüzüne vurmak, bebeğin sosyal gelişimi açısından oldukça zedeleyicidir.

Bu dönemde oyuncaklarını bir başka bebekle paylaşmak istemeyebilir. Bunu size ağlayarak, bağırarak veya huysuzlaşarak gösterebilir. Paylaşmayı öğrenebilmesi için ona tane tane anlatmalı, gerektiği zaman uygulamalı olarak göstermelisiniz.

  1. ay, bebeklere deneme-yanılma ve iletişimi öğretmek için en uygun zamandır. Denemeye çalıştığı şeylere müdahale etmemeli, ona bu fırsatı tanımalısınız. Oyun zamanları, bebeklerin sahiplenme ve keşfetme duygularını ortaya çıkarır. Oyun esnasında ona yardımcı olmalı, karakter gelişimine saygı duymalısınız. Her bebeğin kendine özgü bir karakteri olduğunu unutmamalısınız.

Bebekler birbirleriyle iletişim içinde olurlar. Diğer bebeklerin oyun oynama biçimlerini ve oyuncaklarıyla olan ilişkilerini yakından incelerler. Size anlamsız sesler çıkarıyor gibi gelseler de bu, birbirleriyle kurdukları iletişimin bir parçasıdır ve birbirlerinden bir şeyler öğrenebilmeyi sağlayan en ideal yoldur. Bu nedenle bebeğinizi diğer bebeklerle tanıştırarak sosyalleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.

 

11 Aylık Bebeğin Kilosu

11 aylık kız bebeklerde kilo: en düşük 7000 gram, en yüksek 11700 gramdır.

11 aylık erkek bebeklerde kilo: en düşük 7200 gram, en yüksek 12200 gramdır.

 

11 Aylık Bebeğin Boyu

11 aylık kız bebeklerde boy: en düşük 65 cm, en yüksek 79,5 cm’dir.

11 aylık erkek bebeklerde boy: en düşük 67,5 cm, en yüksek 81,5 cm’dir.

 

11 Aylık Bebeklerin Beslenme Düzeni

Besleyici besinlerin tüketilmesi ileride sağlıklı bir vücudun temel anahtarıdır. Bu nedenle 11 aylık bebek için pişirilen yiyeceklerin pişirme kurallarına ve süresine dikkat edilmelidir. Çünkü uzun süre pişirme ve saklama yiyeceklerin besin değerini düşürecektir.

Yemekleri günlük yapmaya özen göstermeli, tuz, baharat gibi bebeğinize zararlı olabilecek gıdaları kullanmamalısınız. Besin değeri yüksek, sağlıklı ve çeşit yiyecekler hazırlayarak bebeğinizin sağlığına destek olabilirsiniz.

Büyüme ve gelişme döneminde olan bebeğinizin iyi beslenip beslenmediğini anlayabilmek için kilo takibi yapabilirsiniz. Ek gıdaların yanında anne sütü vermeyi de unutmamalısınız.

Yağlar: İyi, En İyi, Kötü

Aileniz ve bebeğiniz için yemek hazırlarken seçeceğiniz yağın onların sağlığına büyük etkisi vardır. Mümkün olduğun sürece “iyi” ve “en iyi” listesinden seçin, “kötü” listesinden uzak durun.

İYİ: Margarin (doymuş/doymamış yağ oranı: 1-2), yerfıstığı yağı, çiğit yağı (doymuş yağı biraz fazladır)                                

EN İYİ: Avokado yağı, zeytinyağı, kolza tohumu yağı, ayçiçeği yağı, mısır yağı, soya yağı, diğer doymamış yağı fazla yağlar      

KÖTÜ: Hurma yağı, hindistancevizi yağı, kakao yağı, hidrojenli sebze yağı, tavuk ya da diğer kümes hayvanlarının yağı, sığır yağı, domuz yağı, tereyağı (Eğer aileniz tereyağı seviyorsa, günde kişi başına bir çay kaşığı verebilirsiniz. Bu miktar kolesterol artışına neden olmaz.)

Heidi Murkoff – Bebeğinizin İlk Yılında Sizi Neler Bekler – Epsilon Yayınevi

 

11 Aylık Bebelerin Uyku Düzeni

11 aylık bebeklerin uykusu diğer aylara göre artık daha düzenlidir. Gündüz uykusu daha kısa, gece uykusu ise daha uzundur. Geceleri 10 ila 12 saate kadar uyuyabilir. İki kez olan gündüz uykusu artık bire düşebilir. Tek uyku zamanını mümkün oldukça geç bir zamana uydurmak faydalı olabilir. Ayrıca bebeğiniz geceleri uyumakta zorlanıyorsa, yatmadan önce ılık bir duş aldırabilirsiniz. Her ay da olduğu gibi uyku rutini oluşturmak, sağlıklı ve düzenli bir uyku için gereklidir.

Cevap yaz