
- İstatistikler: 0
- Yayınlandı: 16 Haziran 2018
15 Aylık Bebek Gelişimi
15 aylık bebek gelişimi, gelişim sürecinin hızla devam ettiği, bebeğin daha kolay yürüdüğü hatta koşmaya başladığı bir gelişim sürecidir.
15 aylık bebek gelişim süreci içerisinde daha önce görülemeyen birçok hareket veya davranış bu dönemde görülmeye başlanacaktır. Bebeğiniz yürümenin yanı sıra koşmaya da başladığı için evin içerisinde güvenliğin tam olarak sağlanması önemlidir. Peki, 15 aylık bebekler neler yapar gelin detaylarıyla inceleyelim.
15 Aylık Bebekler Neler Yapar?
- Koşmaya başlayabilir.
- Dengeli ve hızlı şekilde yürüyebilir.
- Bir nesneyi eğilerek yerden alabilir.
- Geri geri yürüyebilir.
- Kalemle daha düz çizgiler çizebilir.
- Bardağı tutup su içebilir.
- Henüz tam düzgün tutamasa da kaşık kullanabilir.
- İki küpten kule yapabilir.
- Sehpayı, sandalyeyi veya masayı itmeye ve üzerine çıkmaya çalışabilir.
- Yürürken düştüğünde kendi kendine kalkabilir.
- Kendi kendine giyinip, giydiklerini çıkarabilir.
- İstediği şeyi parmağıyla işaret ederek gösterebilir.
- Kitabın sayfalarını çevirebilir.
- Baba, mama, dede, anne, baba git, anne top, atta gibi basit kelimeler kurabilir. Bu kelimelerin ne anlama geldiğini anlayabilir.
- Verdiğiniz basit talimatları anlayabilir, yerine getirebilir. Örneğin, ayakkabını getir, kalemi bana ver vb. gibi.
- Burun, göz, dudak, saç gibi vücuttaki organları sorduğunuzda gösterebilir.
15 aylık bebekler gelişimleri nedeniyle son derece meraklıdırlar. Ellerine geçirdiği her nesneyi ağızlarına atmaya çalışabilirler, dikkatli olunmalıdır. Bebeğiniz çocuklarla ve yetişkinlerle oynamaya bayılır hatta oyunu kendisi başlatabilir. Bazen yemek yerken aniden sinirlendiğine tanık olabilirsiniz. Bir anda yemekleri dökebilir veya yere fırlatabilir. Ancak bu öfke ve sinir durumu oldukça normaldir.
Bebeğinizin sizi taklit ederek öğrendiğini unutmamalısınız. Bu nedenle onun yapmasını istemediği hiçbir davranışı siz de yapmamalı, ona örnek olmalısınız. 15 aylık bebek sembolik olarak düşünmeye başlar. Bu dönemde kurgular (hayaller, fanteziler vb.) ile gerçekleri birbirine karıştırmaya başlayabilir. Bu ayrımı yapabilmesi birkaç yılını alabilir. Ona istemediği bir şeyi zorla yaptırmaya çalışmamalısınız. Zira bu durum onun ağlamasına ve bağırarak tepki göstermesine neden olacaktır.
Bebeklerden bazıları bu gelişim aşamalarının birkaçına erişemeyebilir. Her bebeğin gelişimi birbirinden farklı olduğundan endişelenmenize gerek yoktur.
15 aylık bebekler tıpkı ilk zamanlardaki gibi aynaya bakmayı seveler. Fiziksel özelliklerini keşfetmeye başladıkları bu dönemde, ayna karşısında eğitici ve eğlenceli bir zaman geçirebilirsiniz. Bebeğinizin bu ayda henüz bir şeye odaklanması pek mümkün olmaz. Çünkü görüş alanında olan her şey onun için ilgi çekicidir. Farklı tarzda ve tonda müzikler dinletebilirsiniz. Bu, dikkatli dinlemeyi öğretecektir. Aynı zamanda ona kendi müziğini yapmasını sağlayacak davul, tencere gibi ses çıkaran nesneler de verebilirsiniz. Ne kadar keyif aldığını göreceksiniz.
Bebeğinizin en değerli duyularından birisi de dokunmadır. Bu nedenle farklı dokuları deneyimlemesini sağlayabilirsiniz. İpek bir şal, yünlü bir kazak, irili ufaklı taşlar, çimen hatta banyo lifi oldukça faydalı olacaktır.
15 Aylık Bebeğin Kilosu
15 aylık kız bebeklerde kilo: en düşük 7,7 kg, en yüksek 12,2 kg’dir.
15 aylık erkek bebeklerde kilo: en düşük 8,4 kg, en yüksek 12,7 kg’dir.
15 Aylık Bebeğin Boyu
15 aylık kız bebeklerde boy: en düşük 72,4 cm, en yüksek 82,7 cm’dir.
15 aylık erkek bebeklerde boy: en düşük 74,4 cm, en yüksek 83,9 cm’dir.
15 Aylık Bebeklerin Beslenme Düzeni
Bu dönemde bebekler hemen hemen her türlü sebzeyi, meyveyi ve bakliyatı tüketebilir. Fakat bebeklerin sindirim sistemi, yetişkinlerin ki gibi henüz gelişmediğinden bazı besinlere karşı alerjik reaksiyonlar gösterebilir. Özellikle inek sütü, peynir çeşitlerinden bazıları, çikolata, muz ve çilek gibi.
15 Aylık Bebeklerin Uyku Düzeni
15 aylık bebek bu dönemde günde ortalama 13-14 saat uyuyabilmektedir. İki gündüz uykusu devam edebilir ancak süresi kısalacaktır. Herhangi bir sağlık sorunu olmadığı sürece gece uykusu kesintisiz şekilde sabaha kadar devam edecektir. Uyku rutini oluşturmak, bebeğinizin düzenli, sağlıklı ve kaliteli uykuya sahip olabilmesi için gereklidir.
15 aylık bebek uyku saatleri genel olarak şu şekildedir:
- 30 Uyanma
- 00-15.00 Öğlen Uykusu
- 30 Gece Uykusu