Yükleniyor
dokuz aylık bebek gelişimi

9 Aylık Bebek Gelişimi

9. ayla birlikte bebeğinizle kuracağınız iletişim çok daha eğlenceli olacak. Söylediklerinizi anlayacak ve size tepki verecektir.

 

Doğumundan bugüne kadar bir hayli yol kateden bebeğiniz, 9 aylık olduğunda artık gelişim basamaklarının önemli bir yerinde yer alır. Fiziksel, sosyal ve zihinsel gelişimle birlikte karakteri de gelişmeye devam eder. Şimdi gelin 9 aylık bebekler neler yapar bunlara göz atalım.

 

9 Aylık Bebekler Neler Yapar?

Her bebeğin gelişim süreci birbirinden farklı olsa da genel olarak bebekler şunları yapabilmektedir:

  • Kendi başına bardaktan su içebilir.
  • Uzaktaki bir oyuncağı almaya çalışabilir.
  • Kendi başına emekleyebilir.
  • Farkına varmadan anne-baba diyebilir.
  • El oyunları oynayabilir veya el sallayabilir.
  • Başparmağı ve herhangi bir parmağı ile küçük nesneleri tutabilir.
  • Her zaman uymasa da “hayır” kelimesini anlar.
  • Bir eşyaya tutunarak yürüyebilir.
  • Top oynayabilir ve size geri yuvarlayabilir.
  • 9 aylıkken oturur pozisyondayken ayağa kalkabilir.
  • 9 ay 10 günlükken yüzüstü pozisyondan oturur duruma gelebilir.
  • Bir şeye veya birisine tutunarak ayakta durabilir.
  • Kısa süreli de olsa tek başına ayakta durabilir.
  • Duyduğu sesleri taklit edebilir.
  • Yabancılarla sizi ayırt edip tepki verebilir.
  • Düşen nesneleri takip edebilir.

Bebeklerin bazıları bu gelişim basamaklarından birkaçına erişemeyebilir. Her bebeğin gelişim sürecinin farklı olduğunu unutmayın. Eğer konuyla ilgili endişeleriniz varsa doktoruna danışın.

9 aylık bebek hem kendini hem de sahip olduklarını korumak için başka bir bebekle oyuncaklarını paylaşmaktan kaçınabilir. Onu çok zorlamadan paylaşmanın doğruluğunu ve güzelliğini anlatabilirsiniz. Bu dönemde diğer bebeklere karşı duyarlı olabilir. Yanında ağlayan bir bebek varsa o da ağlayabilir. Nasıl bir ruh halinde olduğunuzu anlayabilir ve ona göre davranabilir. Oyun oynarken yanında olmanızı ister. Bu dönemde birlikte oynamanın keyfini rahatlıkla çıkarabilirsiniz.

Bebeğiniz fiziksel gelişimi sayesinde dış dünyaya daha çok ilgi duyar. Bu dünyayı keşfetmesi için onu bol bol dışarı çıkarabilir, pencere güvenliğini sağlayarak dışarıyı seyretmesine yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca her dışarı çıktığınızda etrafındakileri anlayabileceği şekilde anlatabilirsiniz.

9 aylık bebek tanımadığı kişileri gördüğünde huysuzlaşabilir. Bu nedenle yanında, yakınında mümkün oldukça tanıdığı insanların olmasına özen gösterin. Alışık olmadığı bir durumla karşılaştığında ne olduğunu veya ne yapacağını anlamak için size bakabilir. Anlayabileceği şekilde basit kelimeler kullanarak, durumunu ona anlatabilirsiniz.

Evde sosyalleşebilmesi ve günlük hayatta neler olduğunu öğrenebilmesi için yaptığınız işlere onu da dahil etmeniz olacaktır. Bu sırada yaptığınız hareketler, çıkan sesler bebeğinizin ilgisini çekecektir.

9 aylık bebekler, söylenen her şeyi anlarlar. Sürekli konuşmak, hikaye kitabı okumak, gün içinde yaptıklarınızı anlatmak, nesnelerin isimlerini söylemek gelişimi için önemlidir. Sorun çözme konusundaki becerisi yavaş yavaş gelişir. Örneğin, bir oyuncak için önündeki engeli aşarak ona ulaşmaya çalışır. Kendisine uygun olan çözümü bulmak için çabalar ve nasıl çözeceğini bulmaya çalışır. Önceki deneyimlerinden yararlanmayı öğrendiğinden, bu deneyimleri farklı yollarla denemeye çalışır.

9 aylık bebekler bazı heceleri söylemeye başlayabilir. 2 ila 3 aya kadar hecelerin sayısı artacaktır. Kısa bir zaman sonra “güle güle, dur, hayır, cıs, anne, baba” gibi kelimeleri ve talimatları anlayacaktır. Ancak sizinle konuşabilmesi için biraz daha zamana ihtiyacı olacaktır, acele etmeyin.

Saklanma ve bulma gibi oyunlar, yüzünüzü kapatarak “anne nerede?” gibi sorular onu heyecanlandıracak ve neşelendirecektir.

Bebeklerin Oynayabileceği Oyunlar

Büyükannenizle oynadığınız bazı el oyunları sizin bebeğiniz için de geçerlidir. Bu oyunlar sadece eğlenmek için değildir, çocuğun sosyal gelişimini de etkiler; hareket, sayma, dil yeteneğini geliştirir. Buoyunlardan bazıları şunlardır:

·       Ce-ee

·       El çırpma

·       Örümcek oyunu

·       Buraya bir kuş konmuş

·       Bu kadar

·       Göz-burun-ağız

·       Yağ satarım bal satarım ustam ölmüş ben satarım

Heidi Murkoff – Bebeğinizin İlk Yılında Sizi Neler Bekler – Epsilon Yayınevi

 

9 Aylık Bebeğin Kilosu

9 aylık kız bebeklerde kilo: en düşük 6500 gram, en yüksek 10800 gramdır.

9 aylık erkek bebeklerde kilo: en düşük 6700 gram, en yüksek 11300 gramdır.

 

9 Aylık Bebeğin Boyu

9 aylık kız bebeklerde boy: en düşük 62,5 cm, en yüksek 77 cm’dir.

9 aylık erkek bebeklerde boy: en düşük 64,5 cm, en yüksek 78,5 cm’dir.

 

9 Aylık Bebeğin Beslenme Düzeni

9 aylık bebekler açlık ve tokluk metabolizmalarına doğuştan sahiptirler. Bu nedenle bebeğinize yiyeceği miktar konusunda ısrarcı olmamalı, kararı ona bırakmalısınız. Bu dönemlerde önemli olan ne kadar yediği değil, yiyecekleri motor gelişimi ve el-göz koordinasyonu açısından ağzına götürmesi ve elinde tutabilmesidir. Yiyecekleri vermeden önce isimleri söyleyerek öğrenme sürecine destek olabilirsiniz.

Bu ay da anne sütünün yanı sıra ek gıdalara devam edebilirsiniz. Dişleri henüz tamamlanmadığından çiğneme işlemini genelde diş etleriyle yapar. Yiyecekleri dilimlenmiş veya küçük parçalar halinde verebilirsiniz. Beslenme konusunda önemli olan kendi başına yemesine izin verilmesidir. Köfte, iyi pişmiş patates, peynir, havuç ve armut gibi gıdaların yanında salatalık, domates ve çok iyi yıkanmış çiğ mevsim sebzeleri de verebilirsiniz. Ancak alerji durumu söz konusuysa veya bu gıdalar konusunda endişeleriniz varsa yiyeceği vermeden önce doktora danışmanız faydalı olur.

Boğazına kaçacak ve boğulmasına neden olabilecek ceviz, üzüm, fındık, fıstık, badem gibi yiyecekleri kesinlikle vermemelisiniz. Eğer verecekseniz de iyice ezilmiş olduğundan emin olmalısınız.

 

9 Aylık Bebeklerin Uyku Düzeni

9 aylık bebek uyku rutini konusunda artık daha rahattır. Çünkü herhangi bir sağlık sorunu olmadığı sürece (diş çıkarma, gaz problemi gibi) gece uyanmaları azalmış hatta hiç kalmamıştır. 9 aylık bebeklerde uyku süresi ortalama minimum 11 saattir. Bunun 3 saati sabah ve öğlen olmak üzere gündüz uykusudur.

Cevap yaz