- İstatistikler: 0
- Yayınlandı: 21 Haziran 2018
10 Aylık Bebek Gelişimi
10 aylık bebek artık yavaş yavaş tepkiler geliştiren, derdini kısmen de olsa anlatabilecek bilince erişmeye başlayan küçük bir bireydir.
Onuncu aya girmesiyle artık küçük bir birey olan bebeğinizi daha iyi anlamak, gelişim takibini yapabilmek için dönemin getirdiği özellikleri bilmeniz gerekir. Şimdi gelin 10 aylık bebekler neler yapar inceleyelim.
10 Aylık Bebekler Neler Yapar?
- Bir yere tutuna tutuna yürüyebilir.
- Ellerinden tutulduğunda ayakta durabilir.
- Yardım almadan bardaktan su içebilir.
- Anne veya baba kelimelerini bilinçli olarak söyleyebilir.
- Küçük cisimleri işaret parmağını ve başparmağını kullanarak tutabilir.
- İsteklerini ağlamadan belli edebilir.
- Basit talimatlara uyabilir.
- “Hayır” kelimesini anlasa da bazen buna uymayabilir.
- Kaşıkla bir şeyler yiyebilir.
- Yüzüstü yatarken oturur pozisyona geçebilir veya emeklemeye başlayabilir, oturur durumdayken ayağa kalkabilir.
- El çırpabilir, el sallayabilir, alkış tutabilir.
- “Ce” oyunu oynayabilir.
- İsteklerini ağlamadan işaret ederek belli edebilir.
- Oyuncağını almak istediğinde size itiraz edebilir.
- Tek eliyle iki küçük cismi tutabilir.
- Sandalyeye inip çıkabilir.
- Yakınlarının çıkardığı sesleri taklit edebilir.
Birçok 10 aylık bebek, tamamen bağımsız yürümeden önce son adım olarak “eşyalara tutunarak yürüme”yi öğrenir. Bir eliyle bir yeri tutarken, önce diğer eliyle öteki eşyaya uzanır ve sonrada ayaklarını ilerletir. Bebeğin bu hareketlerinin güvenli olması için çevrede sabit eşyalar bulunmasını temin ediniz. Heidi Murkoff – Bebeğinizin İlk Yılında Sizi Neler Bekler – Epsilon Yayınevi |
Bebeğiniz henüz bu tür becerileri kazanmadıysa endişelenmeyin. Çünkü her bebeğin motor gelişimi birbirinden farklıdır. Ona zaman tanımalı ve gelişimine destek olmalısınız. Bebeğiniz bu dönemle birlikte ilgi duyduğu şeyleri daha çok merak eder ve ev içinde sürekli keşfe çıkar. Böyle zamanlarda ona kızmak ve bağırmak, bebeğinizi huzursuz ve mutsuz eder. Ayrıca bu durum bir şeyi keşfetme ve merak etme dürtüsünün de zedelenmesine neden olabilir. İlk ortamı olan evi, onun güvenliğine göre düzenleyerek, keşif yolculuğunda ona destek olmanız oldukça önemlidir. Bebeğinizin giremeyeceği yerler veya dokunmaması gereken nesneler varsa bunu sakin ve net bir ses tonuyla söylemeli, nedenini açıklamalısınız. Bu dönem koyduğunuz kuralların değişmemesine dikkat etmelisiniz.
10 aylık bebek mimiklerinizi, ses tonunuzu ve tepkilerinizi taklit eder. Sizden gördüğü şeyleri yapmaya çalışır. Bu nedenle ona olan davranışlarınızın, bebeğinizin gelecekteki davranışlarını şekillendirebileceğini unutmamalısınız. Her insan müzikten hoşlanır. Bebeğinizin duyduğu melodiler karşısında dans etmeye çalıştığını fark edebilirsiniz. Kendi kendine sallanmaya, ritim tutturmaya çalışır. Fırsat buldukça müzik eşliğinde birlikte dans edebilirsiniz.
10 aylık bebekler olayları kavrama konusunda gelişmeye başladıklarından örneğin onu giydirdiğiniz zaman dışarı çıkacağını anlayacaktır. 10 aylık bebek saklanma ve ortaya çıkma oyununu çok sever ve bunu oynamak istediğini belli eder. Oyunu başlatmıyorsa bunu siz yapabilirsiniz. Ayrıca bu oyun farklı bir yerde olduğunuzda endişelenmemesi gerektiğini, birazdan ortaya çıkacağınızı da öğrenmesini sağlar. Unutmayın oyunlar sadece eğlenmek için değil, öğrenmek içindir de.
10 aylık bebeklerin dil gelişimi için ona bol bol kitap okumayı, onunla sohbet etmeyi ihmal etmeyin. Aynı zamanda onunla konuşurken kendi ses tonunuzu kullanmalı, bebek dilinde konuşmamalısınız. Bebeğinizin sizi taklit ettiğini unutmayın. Kendini ifade etmesine izin vermelisiniz. Örneğin, size bir şey gösteriyorsa “Bunu mu istiyorsun?” diye sorarak onu yönlendirebilirsiniz.
10 Aylık Bebeğin Kilosu
10 aylık kız bebeklerde kilo: en düşük 6750 gram, en yüksek 11200 gramdır.
10 aylık erkek bebeklerde kilo: en düşük 6950 gram, en yüksek 11900 gramdır.
10 Aylık Bebeğin Boyu
10 aylık kız bebeklerde boy: en düşük 63,5 cm, en yüksek 78,5 cm’dir.
10 aylık erkek bebeklerde boy: en düşük 66 cm, en yüksek 80 cm’dir.
10 Aylık Bebeklerin Beslenme Düzeni
10 aylık bebekler artık evde pişen yemeklerden yiyebilir. Burada dikkat etmeniz gereken husus, yemeklerin çok baharatlı, salçalı ve tuzlu olmaması gerektiğidir. Yemeklerde mutlaka zeytinyağı ile birlikte mevsiminde ve taze sebzeler kullanmalısınız. Bebeğinizin yediği yemeklerin ileride oluşacak beslenme alışkanlığını etkileyeceğini unutmamalısınız.
Sevmediği ve yemek istemediği yemekler konusunda ısrarcı olmamanızı, kararı bebeğinize bırakmanızı tavsiye ederiz. Ayrıca doymadığını düşünüp bebeğinize zorla yemek yedirmeye çalışmamalısınız. Bu durum ileride obezite gibi durumların oluşmasına neden olabilir. Bu ay ek gıdaların yanında anne sütüne devam edebilirsiniz.
Bebeğiniz mama sandalyesine oturmaya ve ek gıdaları tüketmeye başladığı günden itibaren, onu aile sofrasında oturtmaya özen gösterin. Birlikte yemek yemek onun içinde keyifli bir zaman olacaktır. Aynı zamanda kendini bir birey gibi hissetmesi için de önemlidir.
10 Aylık Bebeklerin Uyku Düzeni
10 aylık bebek gece boyunca deliksiz uyuyabilir. Gün içerisinde toplamda 2 ila 3 saatlik iki uyku uyumalıdır. Buna ek olarak geceleri 11 ila 12 saatlik bir uyku zamanına sahip olması gerekir. Ancak bazı bebekler gün içerisinde tek uykulu düzene geçebilirler. Artık eskiye göre daha hareketli olduğundan yorulurlar ve bu da uyku düzenlerinin bozulmasına neden olabilir. Bebeğinizi zorlamadan ve oynamasına engel olmadan, uyku düzenini sağlamanız gerekir.