Yükleniyor
Hamilelikte bulantı ve kusma

Hamilelikte bulantı ve kusma

Anne adaylarının hamilelik süreçlerinde bulantı ve kusmayla karşı karşıya kalması sıklıkla yaşanılan bir durumdur. Hamilelikte bulantı ve kusma sürecinde hem anne adayının şikayetlerini azaltmak hem de bebeğin iyi beslenebilmesini sağlamak adına bazı konulara dikkat etmek gerekir.

Bulantı ve kusma gebelik döneminde belki de en rahatsız edici ve uzun sürmesi durumunda kilo kaybetmeye ve hatta hastanede yatışla tedavi gerektirebilecek kadar ilerleyebilen bir süreçtir.

Sıklıkla 5 ilâ 12. haftalar arasında rastlansada bazı gebelerde daha da uzun süre bulantı ve kusmanın devam ettiği görülebilmektedir. Bulantı sebebiyle yeterli beslenememe veya bulantıya eşlik eden kusma durumunda çoğu anne adayında ağırlık kaybı yaşanabilir. Bu durum anne adayında sıvı elektrolit dengesizliği oluşturmadığı sürece bebeğin gelişimi açısından olumsuz etki yaratma ihtimali oldukça düşüktür.

  • Şikayetler sabah saatlerinde daha yoğun hissediliyorsa yataktan kalkmadan önce leblebi, Etimek, tuzlu kraker veya bulantı şikayeti oluşturmayan herhangi bir yiyeceği tüketilmeli ve 10-15 dakika uzanır halde kalmaya çalışılmalı.
  • Midenin boş kalması veya aşırı dolması şikayetleri artıracağından öğün sırasında mideyi tamamen dolduracak miktara ulaşmadan yemeği bırakmak gerekir. Yani az az, sık sık beslenmek bu dönemde benimsenmesi gereken beslenme biçimi olmalı.
  • Baharatlı, soslu, yağlı ve sıcak yiyecekler bulantı şikayetlerini artırır. Aynı şekilde yemeklerin suyu da bu dönemde tüketilmemelidir. Daha sade, az yağlı yiyecekleri tüketmek midenizdeki hareketliliği azaltacaktır. Sade tam buğdaylı makarna, patates, sebze, meyve ve yoğurt çoğu anne adayını rahatlatan yiyeceklerdir.
  • Sigara, parfüm, yemek kokusunun olduğu ortamdan kaçının.
  • Yemek sırasında su, maden suyu ve meyve suyu gibi içecek tüketmeyin. Suyu öğünlerden 20 dakika önce ya da sonra olacak şekilde tüketmeye özen gösterilmesi şikayetlerin azalmasına yardımcı olacaktır.
  • Gün içinde küçük yudumlarla bile olsa mutlaka 1,5 – 2 litre su içmeyi alışkanlık haline getirin.

Yukardaki önlemlere rağmen hamilelikte bulantı ve kusma şikayetlerinde azalma olmuyor ve besin alımınız azalıyorsa mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

Cevap yaz