Yükleniyor
Çocuklarda yüzme eğitimi

Çocuklarda Yüzme Eğitimi

Çocukların yüzme eğitimine anne karnındayken başladıklarını biliyor muydunuz? Evet, yanlış duymadınız. 9 ay boyunca anne karnındayken suyun içerisinde bulunan bebekler, ilk yüzme eğitimlerini doğal ortamlarında başlamış sayılırlar.

Çocuklar her ne kadar ilk yüzme eğitimlerine anne karnında başlamış olsalar da yüzmenin öğretilebilmesi için en ideal yaş 3 yaş ve sonrasıdır. 3 yaşında başlayan yüzme eğitimleri her yönden çocuklara olumlu katkılar sağlayan önemli bir spordur. Bu nedenle çocukların sporla ilk tanışmaları genelde yüzmeyle gerçekleşir.

Bebeklik Döneminde Yüzme Eğitimi

İlk dört ay boyunca anneye verilecek olan egzersizler sayesinde bebeğiniz doğal ortamındayken de yüzme eğitimine başlayabilir. Bebeklik döneminde yapılacak yüzme çalışmalarında öncelikle bebeğinizin su üzerinde sırt üstü kalması sağlanır. Bu, hem bebeğinizin kendini güvende hissetmesi hem de genel olarak güvenliğinin sağlanması için gerekli olan bir çalışmadır. Sırt üstü yatan bebeğiniz düşme hissi nedeniyle çok fazla hareket edebilir. Bu nedenle kullanılacak olan havuzun bebeklere uygun olması ve 28-30 derece sıcaklıkta olması son derece önemlidir.

Bebeklik dönemindeki yüzme eğitimleri öncelikle anne, baba ve eğitmen eşliğinde gerçekleşir. Daha sonra sadece eğitmenin yer aldığı eğitimde bir süre sonra bebeğiniz egzersizleri kendi başına yapmaya başlar. Eğitmen ise yalnızca bebeğinizin güvenliğini desteklemek için bulunur. Bebeğiniz bu eğitimlerde zamanla ellerini hareket ettirmeyi ve ayaklarını çırpmayı öğrenir. Fiziksel olarak yapılan bu egzersizler sayesinde bebeğiniz güçlenip, kas koordinasyonunu geliştirirken, aynı zamanda ince motor hareketlerini de yapmaya başlar.

Bebeklik döneminde yapılan bu egzersizler oldukça yavaş şekilde yapılmalı, çalışmalar oyun ve konuşma eşliğinde gerçekleşmelidir. Buradaki amaç, bebeğinizin dikkatini oyunla güçlendirmektir.

3 Yaş ve Üzeri Yüzme Eğitimi

3 yaş ve üzeri çocuklara yüzme eğitimi deneyimli ve profesyonel yüzme eğitmenleri tarafından verilmelidir. Ancak eğitmenin yüzme antrenörü değil de yüzme öğretmeni olmasına özen gösterin. Çünkü öğretmen çocuğunuzun suyu sevmesi için önemlidir. Yüzme antrenörü ise daha ileri ki yaşlarda (4-5 yaş sonrası) tercih edilmelidir.

Yüzme öğretmeniyle yapılacak olan eğitim, ilk öncelikle çocuklarla tanışma ve havuz kurallarının anlatılmasıyla başlar. Öğretmen bu esnada çocukları tanımaya, heyecanlarını ve korkularını gözlemlemeye çalışır. Eğitimin ilk aşamasında öğretmen, çocuklarla sohbet ederek onları havuz kenarına oturtur ve ayaklarını çırpmalarını ister. Burada ki amaç çocukların güvenini kazanmak, onları tanımak ve onlarla iletişim kurmaktır. Havuz içerisinde çeşitli oyunlar sayesinde çocukların hareket etmesi istenir. Yüzme eğitiminde yüzme tahtası, makarna, havuz topları gibi malzemelerden yararlanılır.

Su içerisinde ayak vuruşlarının doğru şekilde öğretilmesiyle çocuklar suda ilerlemeye başlar. Sonraki aşamada ise kolların kullanılması ve kulaç atma öğretilir. Su üzerinde nefes alma, su altında nefes verme tekniklerinin öğretilmesi de yine yüzme eğitiminin önemli bir parçasıdır.

Yüzme eğitiminde, öğretmenin izleyeceği basamaklar şu şekildedir;

  • Güvenlik için gerekli olan tüm havuz kuralları anlatılır.
  • Çocuğun havuz kenarında oturması sağlanır.
  • Havuz kenarında ayak çırpma egzersizleri yapılır.
  • Öğretmen eşliğinde çocuğun suda sırt üstü yatması öğretilir. Bu sayede çocuk kendini daha güvende hisseder.
  • Çocuğun suda kollarını nasıl kullanacağı pratik yaptırılarak öğretilir.
  • Su içerisindeyken nasıl nefes verileceği ve sudan kafasını kaldırdığında nasıl nefes alacağı öğretilir.
  • Sudayken gözleri açma çalışmaları yapılır.
  • Su üstünde kalabilmek için yapılan çalışmalardan sonra kısa mesafeli yüzme yapılır.
  • Suya nasıl atlanacağı öğretilir.
  • Yüzme konusunda ilerleme kaydetmiş çocuklar için devreye artık yüzme antrenörü girer.

Yüzmenin Çocuklara Faydaları

Yapılan araştırmalara göre yüzen çocukların, yüzmeyen çocuklara nazaran pek çok beceriyi daha erken kazandıklarını gözlemlemiştir. Yüzme, çocukların kas gelişimini kuvvetlendirirken, denge ve koordinasyonu da geliştirir. Aynı zamanda kalp ve dolaşım sistemini harekete geçirir, sosyal ve psikolojik gelişimi destekler, sinir sistemini rahatlatır, bağımsızlığı ve özgüveni artırır, grup içi paylaşmayı ve sıra beklemeyi öğrenir.

Cevap yaz