Yükleniyor

Ek gıdada ilk günler

Altıncı aya gelen bebeğinizin doktor muayenesi sonucunda ek gıda için hazır olduğunu öğrendiniz. Peki şimdi ek gıdaya ne zaman ve nereden başlayacağız?

Bu özel dönemin öncesinde bebeğinizin mutlaka kendi aile sofranızda size eşlik etmesine izin verin. Kucağınızda ya da mama sandalyesinde sizi izlesin. Bebeğinizin çiğnemeyi öğrenmesi ve yemek zamanının ailece keyif veren bir an olduğuna şahit olsun.

Ek gıda için bebeğinizin gün içinde uykusunun olmadığı, çok aç olmadığı ve keyfinin iyi olduğu bir saati tercih etmelisiniz. Uykudan yeni uyanmış, çok acıkmış bir bebek yeni bir gıda ile tanışmak için çok da hevesli olmayacaktır.

Ek gıdaya başlangıçta eğer bir seyahat, hastalık, diş çıkarma, stresli bir dönem ile çakışıyorsa ek gıdaya başlamaktan kaçının. Çünkü bu dönemde ebeveyndeki kaygı, üzüntü gibi durumları ve bebeğin gün içinde huzursuz olmasına neden olacak faktörler ek gıdayı reddetmesini kolaylaştıracaktır.

Çalışan ebeveynler için ek gıdaya başlanacak en uygun zaman, haftasonudur.

Doğru zamanlama ve günü seçerken en ön önemli nokta; beslenme saati ebeveyn ve bebek için ‘eğlenceli’ ve ‘birlikte yapılan’ bir aktivite olmalıdır. Stres saati haline gelirse bebek bunu hisseder ve zaman içinde reddetme, ağzını kapama, başını çevirme gibi davranışlar kalıcı hale dönüşür.
Ek gıdaya başlama günü geldiğinde bebeğinizle göz teması kurabileceğiniz şekilde mama sandalyesine yerleştirip önlüğünü taktıktan sonra kendi beslenme gereçleriyle beslenme saatine başlayabilirsiniz.

EK GIDAYA NE İLE BAŞLANMALI?
YOĞURT MU? SEBZE PÜRESİ Mİ? MEYVE Mİ?

Bebeğiniz doğduğu andan itibaren tüm her şey ona özel olduğu gibi ilk ek gıda da ona göre olmalı. Bulunduğunuz mevsim, bebeğinizin sindirim sistemi hareketleri, alerji/ intolerans durumu gibi pek çok faktör var. Gaz, ishal, kabızlık gibi sindirim problemi yok, inek sütü alerjisi veya laktoz intoleransı olmayan bir bebekse ilk ek gıda evde mayaladığınız yoğurt olabilir. Tadı anne sütüne daha yakın ve besin değeri yönünden zengin olması ilk ek gıdada yoğurdu ön plana çıkarıyor.

Az önce bahsettiğim diğer sorunların bir veya birkaçının varlığı durumunda ise ilk ek gıda sebze püreleri olmalıdır. Mevsimine göre;

Balkabağı,
Tatlı patates,
Kabak,
Havuç,
Taze fasulye,
Bezelye,
Patates,
Ispanak gibi sebzeleri buharda/ fırında pişirip çatal yardımıyla ezerek verebilirsiniz.

Ek gıdaya geçişte meyve ile başlangıç pek çok otorite tarafından doğru bulunmuyor. İlk olarak tatlı tadı alan bebek daha sonra sebze ve yoğurdu daha zor kabulleniyor. Meyveyi yoğurt ve sebzeleri 3 gün kuralına göre deneyip tamamladıktan sonra 7. aya yakın zamanda başlamak daha iyi olacaktır.

Peki 3 gün kuralı nedir?

Bebeklerde ek gıdaya geçiş döneminde ilk kez verilen her gıda, tek çeşit olarak az miktarda denenmelidir. Her yeni gıda 3 gün özellikle gündüz saatlerinde verilmelidir. Buna ‘3 gün kuralı’ denir. Eğer bu süreçte bir reaksiyon olmazsa, 3 gün sonunda yeni yiyecek eklenmeli. Alerjik bir reaksiyon (ciltte kızarıklık, kabarıklık vb) gözlemeniz durumunda derhal o besini çıkarıp, doktorunuzla görüşmelisiniz.

Bebeğinizin ilk kez denenen bir gıdanın tadına alışabilmesi için en az 7-8 kere tatmış olması gerektiğini unutmamalısınız. Bebeğiniz bazı gıdaları reddedebilir, bu durumda aceleci ve ısrarcı olmayın. Ertesi günlerde başka saatte tekrar tekrar deneyin.

1 yaşa kadar bebek beslenmesinde yasak olan gıdalarsa aşağıdaki gibidir;

  • Bal
  • Bakla
  • Hayvansal süt
  • Pirinç unu
  • Bütün halde kuruyemiş
  • Tuz
  • Şeker
  • Yumurta beyazı
  • Ambalajlı – işlenmiş- hazır gıda
  • Domates, patlıcan
  • Yer fıstığı/ Yer fıstığı ezmesi

Cevap yaz