Yükleniyor
probiyotiklerin faydaları

Probiyotiklerin gücü

Vücudumuzdaki zararlı mikroorganizmaların çoğalmasını önleyen probiyotiklerin faydası saymakla bitmiyor. Hem çocuklarımızın hem de kendimizin kış aylarında bağışıklığını güçlendirmek istiyorsak evde yoğurt, peynir, turşu ve ekşi mayalı ekmek yapabiliriz.

Kış ayları hastalıkların en yoğun yaşandığı dönem. Özellikle de evde okula giden bir çocuk varsa işler daha da zorlaşıyor. Çocukların mikroplarla tanıştığı, bağışıklığının güçlendiği bu dönem aslında doğal bir süreç. Hastalıklardan korunmak için (çok özel bir sebep yoksa) çocuğu okula göndermemek doğru bir çözüm değil. Asıl yapılması gereken, sağlıklı bir beslenme ve uyku düzeniyle bağışıklıklarını güçlendirmek.

Son yıllarda sıkça duyuyoruz. Bağışıklığımızın kuvvetlenmesi için en önemli şeylerden biri de probiyotikler. Yani sindirim sistemimizde yaşayan iyi bakteriler. Bu iyi bakteriler yer tutarak zararlı bakterilerin tutunmasını ve çoğalmasını engelliyor. Vücudumuzda zaten var olan bu iyi bakterileri, yanlış beslenme ya da ilaç kullanımıyla yok edebiliyoruz ve dengeyi bozuyoruz. İşte hastalıklarda bu dengenin bozulduğu noktada ortaya çıkıyor.

Probiyotikler sadece bağışıklığı güçlendirmiyor aynı zamanda bazı alerjik hastalıkların ya da üst solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde de önemli görev üstleniyor.
Probiyotikler fermente ürünlerde bulunuyor. Fermente ürünler bizim mutfağımızda bolca var yeter ki annelerimizin tariflerini iyi saklayalım ve hazır gıdadansa evde bu doğal besinleri yapalım. Örneğin yoğurt, kefir ve peynir fermente süt ürünü, turşu, sirke, tarhana ve boza da aynı şekilde fermente gıdalardan. Bu ürünleri günlük beslenme düzenimiz içine yerleştirirsek hem çocuklarımızı hem de kendimizi hastalıklardan korumuş oluruz. Bu ürünler probiyotik bakımından zengin doğru ama hazır olanlarda yapay tatlandırıcılar ve koruyucular olabileceğinden evde yapmanızı öneririz. Dışarıdan alacaksanız cam kavanoz olmasına ve güvendiğiniz markalardan alışveriş yapmaya ve mutlaka etiket okumaya özen gösterin. Yoğurt tarifimiz aşağıda, evde lor peyniri yapımı ile ilgili yazımızı da okuyabilirsiniz.

Ev yapımı yoğurt

Sütü kaynatın ve ılınmasını bekleyin. Parmağınızın dayanacağı sıcaklığa geldiğinde
(isterseniz özel dereceler var onlardan da kullanabilirsiniz) sütten 1 kepçe alarak ayrı bir kasede 2 kaşık yoğurt ile çırpın. Ve tenceredeki süte yavaş yavaş ekleyerek tahta kaşıkla karıştırın. Sonra yoğurdu yapacağınız kaba alın, tercihen cam bir kap olsun.

Yoğurt kabınızın her tarafını örtecek şekilde kalın bir örtüyle sarın. Oda sıcaklığında 8 saat kadar bekletin. Daha sonra örtüyü alarak yoğurdunuzu buzdolabında bir gün dinlendirin.

Not: Yoğurdunuzu fırında da yapabilirsiniz. Eğer fırınınızın kitapçığında tarif varsa onu uygulayın. Yoksa fırınınızı önceden 50 derecede ısıtın. Yoğurt kabınızın ağzını streç filmle kapatıp, fırın tabanına koyun. Yaklaşık 6 saat sonra yoğurdunuz hazır olacaktır.

Cevap yaz