
- İstatistikler: 0
- Yayınlandı: 3 Nisan 2018
Bilinçli bebekler, bilinçli ebeveynler
Aletha Solter, bilinçli ebeveynlik ile kendine güvenen bebekler yetiştirme yolculuğunda ebeveynlere çığır açıcı önerilerde bulunuyor.
Dünyaca tanınmış bir gelişim psikoloğu olan Aletha Solter, Türkçe’de dahil olmak üzere 14 dile çevrilmiş kitaplarıyla ebeveynler için eşsiz kaynaklar sunuyor. İlk kitabı olan ‘Bilinçli Bebek’ ile çocuklarından önce ebeveynlerin kendilerini anlamalarını ve çocuklarını da bu anlayış çerçevesinde yetiştirmelerini sağlamayı amaçlıyor. Ebeveynlerin en zorlandığı konuların başında gelen ağlama konusunda vermiş olduğu öneriler ve yapmış olduğu tespitler ile ebeveynlerde farkındalığın gelişmesine katkı sağlıyor.
Önemli çalışmaları ve kitapları ile Yoga Journal Türkiye dergisinin kendisiyle gerçekleştirdiği söyleşiyi sizlerle paylaşıyoruz.
Aletha Solter Kimdir?
Dünyanın pek çok yerinde anne-babalara bilinçli ebeveynlik workshopları veren gelişim psikoloğu Dr. Aletha Solter, İsviçre Cenova Üniversitesi’nde insan biyolojisi üzerine uzmanlığını yapmış, burada Dr. Jean Piaget ile çalıştıktan sonra, California Santa Barbara’da psikoloji doktorası yapmıştır. Aynı zamanda Aware Parenting Enstitüsünün (www.awareparenting.com) kurucusu ve yöneticisidir. İki çocuk annesi olan Aletha Solter bağlanma, travma ve cezalandırıcı olmayan disiplin üzerindeki çalışmalarıyla da tanınan bir uzmandır. Birçok ülkede yayımlanan diğer kitapları: Anne Baba’nın Çocuk Yetiştirme Rehberi, Çocuğunuza Kulak Verin, Bilinçli Bebek, Oyun Oynama Sanatı
BİLİNÇLİ BEBEKLER…
Kitabınızı yazmanızdaki motivasyonunuz neydi?
‘Bilinçli Bebek’ kitabını yazdım çünkü yeni anne olmuş olsam, böyle bir kitap bana çok faydalı olurdu. İlk çocuğumun doğumu, travmatik bir doğum olmuştu ve bu doğum travmasını nasıl iyileştireceğime dair bir kitap bulamamıştım. Çok ağlıyordu ve ben onu öylece yalnız başına ağlamaya bırakmak istemiyordum. Fark ettim ki, tüm diğer ihtiyaçlarını karşılamama rağmen halen ağlıyorsa, onu kucakladığımda rahatlıyor, daha iyi uyuyor ve keyfi yerine geliyordu. Dolayısıyla bu bilgiyi diğer ebeveynlerle paylaşmak istedim.
Ayrıca Farkındalıkla Ebeveynlik’in farklı yönlerini destekleyen bazı bilimsel çalışmaları da paylaşmak istiyordum. Bilimsel dergiler bağlanma, travma, hisler ve çocuk gelişimi ile ilgili önemli çalışmalarla ilgili yayınlar yapıyordu. Fakat ne yazık ki, birçok anne-baba çocuk yetiştirmede çok önemli etkisi olacak bu çalışmalardan haberdar değildi.
Bu kitapla birlikte çocuk gelişimine ilişkin Farkındalıkla Ebeveynlik felsefesiyle bizi tanıştırdınız. Bu konsept Mindful Ebeveynlikle örtüşen bir kavram. Bu felsefenin temellerinden bize biraz bahsedebilir misiniz?
Farkındalıkla Ebeveynlik altında, bilimsel çalışmalar sonucu ortaya çıkmış 3 ana başlık vardır.
1. Çocuğun bağlılık ihtiyacını göz önünde bulunduran sağlıklı bir anne-baba ve çocuk bağı oluşturma,
2. Zor davranışları, ceza ya da ödül kullanmadan, altında yatan nedenlere bakarak değiştirme,
3. Çocuğun stres ve travmadan kurtulmasına yardımcı olma.
Bu 3 ana başlığın bir ya da ikisini birleştiren diğer ebeveynlik yaklaşımları da var elbette ancak Farkındalıkla Ebeveynlik bu 3 başlığın sentezinden oluşmuş özel bir yöntem.
Kitaplarınız harika kaynaklar ve eminiz okurlarınızdan çok ilginç yorumlar alıyorsunuzdur. Bunlardan birkaçını bizimle paylaşabilir misiniz? Kitaplarınızı okuduktan sonra nasıl bir dönüşüm yaşıyorlar?
Yıllar içinde, tüm dünyadaki anne-babalardan, pek çok olumlu yorumlar aldım. Beni en mutlu eden yorum, kitaplarım sayesinde, çocuklarıyla suiistimalin olmadığı bir ilişki geliştirmeleri oluyor. Birçoğu, çocuklarını yetiştirirken ödül ya da ceza kullanmak istemediklerinden ancak benim kitaplarımı okuyana dek, yerine ne kullanacaklarını da bilemediklerinden bahsediyor. Çocuklarını en başından, önerdiğim yöntemlerle yetiştirenlerden, ergenlik çağında çocuklarının asileşmediğine dair geri dönüşler alıyorum. Bazı anne-babalar kitaplarımı okuduktan ya da eğitimlerime katıldıktan sonra hemen yaklaşımlarını değiştiriyor bazıları ise bu yeni bilgileri sindirmek için daha fazla zamana ihtiyaç duyuyor. Bazıları başta direnç gösteriyor fakat sonra benim yaklaşımımı yavaş yavaş dâhil etmeye ya da ikinci çocuklarında uygulamaya başlıyor. Çocukları bebeklik çağını geçmiş anne-babalar bu bilgileri daha önce edinmiş olmayı diliyor. Birçok anne-baba ise bu yöntemi uygulamadan önce aslında kendi acılı çocukluklarının yaralarını sarmış olmaları gerektiğini fark ediyor. Kitaplarımda, kendi çocuklukları ile ilgili bu farkındalığı geliştirmeleri ve keşfetmeleri konusunda cesaretlendiriyorum ve insanlara bu iyileşme yolculuğu için egzersizler sunuyorum.
Kitaplarınızın yanında eğitimleriniz, seminerleriniz de var. Bu eğitimlerinizden de kısaca bahsedebilir misiniz? Kimler bu eğitimlere katılmalı?
Ebeveynler için yüz yüze, telefonda ya da Skype üzerinden birebir konsültasyon seansları veriyorum. Ayrıca davet edildiğim durumlarda workshop çalışmaları da yapıyorum. Şimdiye kadar 17 farklı ülkede workshoplar gerçekleştirdim. Bu bilgiyi, daha fazla anne-babaya ulaştırabilmek için bir sertifikasyon programı oluşturdum. Şu an pek çok ülkede yetkili, sertifika sahibi Farkındalıkla Ebeveynlik eğitmeni var. Bu eğitimi almak için gerekli şartlara web sitem üzerinden erişmek mümkün. Şartlardan biri canlı bir Farkındalıkla Ebeveynlik workshop’ına katılmış olmak örneğin.
Üzerinde çalıştığınız başka kitaplar var mı? Önümüzdeki yıllar için farklı neler planlıyorsunuz?
Kitaplarımı zaman zaman revize ediyorum fakat yeni bir kitap yazma planım şu an için yok. Önümüzdeki yıllar için en büyük amacım daha fazla ülkede daha fazla anne-babaya ulaşmak, daha fazla sertifikalı eğitmen yetiştirmek.
FARKINDALIKLA EBEVEYNLİK ATÖLYESİ
Aletha Solter’in geliştirdiği Aware Parenting – Farkındalıkla Ebeveynlik programı ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek için awareparenting.com/turkey.htm adresini ziyaret edebilirsiniz. Farkındalıkla Ebeveynlik programının Türkiye’deki yetkili eğitmeni, Yoga Journal Türkiye’de de yazılarını bulabileceğiniz Sepin İnceer ile 15 Nisan’da Bomontiada’da düzenleyeceğimiz atölyemizin detaylarına ulaşmak için tıklayın.